Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: krewetki  (Przeczytany 10736 razy)
Meter
Nowy
*

« : Kwiecień 28, 2005, 20:28:51 »

chcialbym zakupic do swojego akwa krewetke a raczej min parke i niezabardzo wiem jakie wybrac chcialbym zeby mi sie rozmnozyly i zeby byly w miare latwe w chodowli akwa mam 60 l temp 24* doradzcie mi

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2005, 14:56:51 »

nikt nie wie nic na temat tych zwierzatek??.......

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2005, 16:42:56 »

A jaką masz obsadę akwarium ? Krewetki są trochę stadne, najlepiej czują się w grupce zlożonej z 5szt. osobników tego samego gatunku. O rozmnażaniu niestety zapomnij w akwarium ogólnym Sad W sprzedaży najpopularniejsze są krewetki filtrujące i amano oraz szkliste, te wymienione niestety do rozmnażania potrzebują słonawej wody. Ale są jednak krewetki które rozmnażają w słodkiej wodzie, są to najczęsciej krewetki karłowate, ostatnio zrobiły się bardzo popularne w sprzedaży i już teraz duuużo ludzi zakładają/mają krewetkaria. Najpopularniejsze krewetki karłowate rozmnaząjące się w wodzie slodkiej i jak zarówno w sprzedaży należą : Tiger i Red Cherry. Ale do rozmnażania tych krewetek trzeba zapewnić im KREWETKARIUM (baniak zamieszkiwany wyłącznie przez krewetki, żadnych innych ryb !! ) i zapewnić im duużo roślin, najlepiej mech i rozmnażają się w prawie każdej wodzie słodkiej. Krewetki karłowate dorastają do 2,5-3cm i nawet mała rybka może je zaszkodzić, był nawet przypadek rozszarpania krewetki Tiger przez neony czerwone (a to nie piranie...). Do twojego akwarium polecałbym krewetki Amano i dać spokój z rozmnażaniem, bo to raczej się nie uda ale przy odrobinie chęci i wytrwałości chyba się uda Wink . pozdr.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2005, 10:46:35 »

w ogolnym mam gupiki molki mieczyki i glonka ale mam jeszcze jedno akwa 18 l to moze wystarczyło by na krewetkarium i wlasnie myslalem tez o krewetkach karłowatych:)

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2005, 07:29:03 »

No wlasnie, jak pisal Raffy, tez proponuje zalozyc osobny zbiorniczek dla krewetek.
Ostatnio kupilem 15 sztuk red cherry. Plywaja same w swoim 15-litrowym akwarium. Juz jedna miala jajeczka, ale chyba je gdzies zgubila  :wink: . Mozna te krewetki kupic juz za kilka zlotych. Polecam je. Sa niewielkie, smigaja po akwarium az milo.

pozdrawiam
asmi
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 12, 2005, 16:06:37 »

A teraz tez juz smigaja malutkie kreweciatka. Nie mam pojecia ile ich jest, ale kilkanasice juz widzialem. Sa tak male, ze trzeba dobrze sie przyjzec. No ale od czego sa lupy Smiley . Poza tym jeszcze chyba cztery samiczki nasza jajeczka Cool .

pozdrawiam
asmi
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 12, 2005, 17:03:46 »

to super zwierzatka.powiedzcie czy mozna je trzymac gdzies w pojemniku na zewnatrz jak dafnie i jaka jest wydajnosc .tzn co ile maja jajeczka i jak szybko rosna?czy trzeba miec jakis filtr i jesli tak to jaki zeby ich nie wciagnal?
pozdro
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2005, 18:11:37 »

A-smi - przygotuj się na wysyp krewetek :lol: A tak to czym je karmisz :?:

Kafarski - krewetki na zewnątrz :?: Hmm, pamiętaj, że lubią ciepłą wodę i na dodatek nic nie wiadomo co na zewnątrz spadnie do wody - są wrażliwe na azot i związki miedzi w wodzie. A poza tym jeszcze drapieżniki zostały ... moim zdaniem zły pomysł.

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 12, 2005, 18:17:25 »

aha.myslalem ze temperatura latem im wystarczy tak zeby sie namnozyly a potem rybki mialy cos na zab zywego do powiedzmy grudnia.jak siedza same to chyba malo produkuja azotu.jakas siatka by chyba wystarczyla -sasiedzi nie maja kotow.
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 12, 2005, 18:25:39 »

Kotów to śasiedzi miec nie musza hehe :lol:  :lol: Chodzi głownie o ptaki ,larwy wazek i inene ustrojstwa wodne i powietrzne.A co do trzymania krewetek do grudnia to powiem Ci ze wyjałbys juz gotowa mroożonke raczej a nie żywy pokarm.moim zdaniem z hodowli krewetek na dworzu nic nie wyjdzie.
Pozdrawiam

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2005, 18:38:42 »

gostek w sklepie rybnym po sasiedzku trzyma misis w takich pojemnikach przemyslowych 1 m3.tylko ze one sa slonawowodne.i ciekawi mnie jak zylyby te slodkowodne.hmm przyznam ze interesuje mnie produkcja w celach konsumpcyjnych.dla rybek oczywiscie nie dla mnie :?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 12, 2005, 18:58:05 »

Cytat: Raffy
A-smi - przygotuj się na wysyp krewetek :lol: A tak to czym je karmisz :?:

Daje im to samo co dla paletek, tzn. pokarm granulowany dla czerwonych palet, inne platkowane, spiruline, marchew, banana. No i nie pucuje szyb i innych przedmiotow z glonow, aby mogly rosnac. Przecieram jedynie przednia szybe zebym mogl cokolwiek widziec  Cheesy .

pozdrawiam
asmi
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 12, 2005, 19:13:08 »

Aha, dzieki Cheesy Ostatnio też mnie naszło coś na krewetki Smiley

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 12, 2005, 19:30:38 »

no wiec jesli sa z chin przewaznie to oni musza je tam produkowac a klimat tam tez nie jest za ciekawy.wiec moze latem w ogrodku a zima w garazu z  grzalka ?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 12, 2005, 19:33:55 »

Ale kombinujesz jak kon pod gore. Czy naprawde nie masz miejsca w domu aby postawic baniaczek niewielki dla krewetek?

pozdrawiam
asmi
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: