mrs woda nasycona dwutlenkiem wegla będzie zawierała kwas weglowy i dlatego będzie kwaśna
Coś nie bardzo.
Woda nasycona CO2 będzie wodą nasyconą CO2. Kwas węglowy będzie kwasem węglowym przy zapewnieniu odpowiedniej ilości CO2.
Sama obecność CO2 w wodzie nie generuje powstawania kwasu, potrzeba odpowiedniej ilości gazu i tak jak napisał kolega cytujący słowo w slowo wikipedie, nawet bardzo duża ilość CO2 w wodzie pozwoli uzyskać kwas węglowy o bardzo słabym stężeniu.
Odpowiedz w końcu na temat i rozwiń swoją myśl dot. dawkowania kwasu węglowego jako źródła CO2 w wodzie, jak uzyskać taki kwas? Podaj odpowiednią ilość CO2 aby kwas węglowy był kwasem węglowym a nie wodą w której jest CO2.
No chyba, że dla Ciebie gazowana woda mineralna jest źródłem kwasu węglowego a co za tym idzie źródłem CO2 w zbiorniku – bo czytając Twoje posty można dojść do takiego właśnie wniosku.
przecież dwutlenek wegla jest bezwonny i bez smaku z tym sie chyba zgadzamy? ;p nie napisałem że bedzie tam stężony kwas, zasugerowałem tylko że kwas sie pojawi
A co to ma znowu do rzeczy?
Wiem co napisaleś i mijasz się z prawdą, do tego odpowiadasz nie na temat.
Sam nie rozumiesz zagadnienia bo napisałem że można dolać kwas weglowy który bedzie źródłem CO2 w akwarium a ty wyjechałeś z roztworami
Bez komentarza.
Juz Ci na to odpowiedziałem – błąd w zdaniu, czytać chyba ciągle potrafisz.
Skup się może na merytorycznej stronie tematu skoro już dyskusje podjąłeś.
Jeśli uważasz, że nie mam racji to przedstaw argumenty a nie pisz ciągle o stężeniu bo trochę dzieckiem to zalatuje.