Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2 i jego postacie  (Przeczytany 10632 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« : Maj 04, 2011, 19:41:18 »

Dodajesz CO2 wz bimbrowni lub z butli wysokocisnieniowej ?

P.S. Nie chodzi mi o EasyCarbo.

Badrass, EC a CO2 to dwie zupełnie inne rzeczy. Nawet ja to wiem Smiley

Posty wydzielone z http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/grajewiak-60l-na-ziemi!/
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2011, 23:10:29 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2011, 20:07:37 »

Dodajesz CO2 wz bimbrowni lub z butli wysokocisnieniowej ?

P.S. Nie chodzi mi o EasyCarbo.
Badrass, EC a CO2 to dwie zupełnie inne rzeczy. Nawet ja to wiem Smiley

Wiem z doświadczenia, że niektórzy tak myślą.
Ale mnie chodzi, czy Grajewiak podaje CO2 w postaci gazu.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2011, 20:14:42 »

a jest CO2 nie w formie gazu? Cheesy
EC to węgiel w płynie a nie CO2

Przepraszam autora wątku za małe OT

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2011, 20:18:54 »

Pogrążasz się kolego Smiley
Z resztą Emperor już to wyjaśnił, nie będe więc powielał.

Przepraszam za OT

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2011, 20:13:33 »

np. suchy lód

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2011, 20:39:24 »

np. suchy lód
Oczywiście, tylko że suchy lód to zestalony dwutlenek węgla, a nie czysta jego forma.
Kłania się również sublimacja.
Mniejsza z tym. Nie będziemy Grajewiakowi robić śmietnika.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2011, 20:45:01 »

np. suchy lód
Oczywiście, tylko że suchy lód to zestalony dwutlenek węgla, a nie czysta jego forma.
Kłania się również sublimacja.
Mniejsza z tym. Nie będziemy Grajewiakowi robić śmietnika.

Zgadzam się z tobą.
Grajewiak i tak zrobi tu porządek z niepotrzebnymi postami.
Pozdr.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Maj 07, 2011, 11:21:14 »

a dawkować można by też pod postacią kwasu węglowego ..
A to ciekawe, biorąc pod uwagę, że w zasadzie niemożliwe jest uzyskanie nawet bardzo słabo stężonego roztworu takiego kwasu.
Mylisz wodę nasyconą C02 z kwasem węglowym.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2011, 21:28:45 »

nie napisałem roztworu tylko kwasu, chyba ci sie kwasy z roztworami pomyliły a zapewniam że to nie to samo  Wink

A to ciekawe, biorąc pod uwagę, że w zasadzie niemożliwe jest uzyskanie nawet bardzo słabo stężonego roztworu takiego kwasu.
a to ciekawe co piszesz  Grin proponuje napić się wody mineralnej gazowanej i określić jej smak ( podpowiem że będzie kwaśna a dlaczego kwaśna to sam sobie dopowiedz..)
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2011, 22:20:01 »

nie napisałem roztworu tylko kwasu, chyba ci sie kwasy z roztworami pomyliły a zapewniam że to nie to samo  Wink
Bohatersko złapałeś mnie na logicznym błędzie w zdaniu, nie zmienia to jednak tego, że nie odróżniasz wody nasyconej CO2 od kwasu węglowego o czym świadczy to zdanie:
to ciekawe co piszesz  Grin proponuje napić się wody mineralnej gazowanej i określić jej smak ( podpowiem że będzie kwaśna a dlaczego kwaśna to sam sobie dopowiedz..)

W praktyce jednak rozpuszczenie nawet znacznej ilości dwutlenku węgla w wodzie prowadzi do otrzymania niewielkiego stężenia tego kwasu ze względu na to, że równowaga powyższej reakcji jest silnie przesunięta w stronę substratów. Właśnie to zjawisko jest odpowiedzialne za lekko kwaśny smak tzw. wody sodowej.

Wodę nasyconą CO2 można uzyskać także poprzez rozkład wodorowęglanu sodu w zakwaszonej wodzie. Wykorzystuje się to do produkcji napojów musujących w proszku.
Znakomicie opanowałeś umiejętnośc kopiuj - wklej.

Grajewiak, tradycyjnie już przepraszam za OT

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2011, 22:45:22 »

mrs woda nasycona dwutlenkiem wegla będzie zawierała kwas weglowy i dlatego będzie kwaśna, przecież dwutlenek wegla jest bezwonny i bez smaku z tym sie chyba zgadzamy? ;p nie napisałem że bedzie tam stężony kwas, zasugerowałem tylko że kwas sie pojawi
Sam nie rozumiesz zagadnienia bo napisałem że można dolać kwas weglowy który bedzie źródłem CO2 w akwarium a ty wyjechałeś z roztworami Tongue
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2011, 22:53:19 »

Pethro napisał:

no jest nawet pod postacią suchego lodu  Grin
a dawkować można by też pod postacią kwasu węglowego ..

stachurybka napisał:

H2O + CO2 ⇌ H2CO3 + 165,96 kcal

W praktyce jednak rozpuszczenie nawet znacznej ilości dwutlenku węgla w wodzie prowadzi do otrzymania niewielkiego stężenia tego kwasu ze względu na to, że równowaga powyższej reakcji jest silnie przesunięta w stronę substratów. Właśnie to zjawisko jest odpowiedzialne za lekko kwaśny smak tzw. wody sodowej.

Wodę nasyconą CO2 można uzyskać także poprzez rozkład wodorowęglanu sodu w zakwaszonej wodzie. Wykorzystuje się to do produkcji napojów musujących w proszku.
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2011, 22:56:49 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2011, 23:01:03 »

temat banalny i raczej do kasacji  Grin ale przynajmniej jest porządek  Good !
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #13 : Maj 07, 2011, 23:46:24 »

mrs woda nasycona dwutlenkiem wegla będzie zawierała kwas weglowy i dlatego będzie kwaśna
Coś nie bardzo.
Woda nasycona CO2 będzie wodą nasyconą CO2. Kwas węglowy będzie kwasem węglowym przy zapewnieniu odpowiedniej ilości CO2.
Sama obecność CO2 w wodzie nie generuje powstawania kwasu, potrzeba odpowiedniej ilości gazu i tak jak napisał kolega cytujący słowo w slowo wikipedie, nawet bardzo duża ilość CO2 w wodzie pozwoli uzyskać kwas węglowy o bardzo słabym stężeniu.

Odpowiedz w końcu na temat i rozwiń swoją myśl dot. dawkowania kwasu węglowego jako źródła CO2 w wodzie, jak uzyskać taki kwas? Podaj odpowiednią ilość CO2 aby kwas węglowy był kwasem węglowym a nie wodą w której jest CO2.
No chyba, że dla Ciebie gazowana woda mineralna jest źródłem kwasu węglowego a co za tym idzie źródłem CO2 w zbiorniku – bo czytając Twoje posty można dojść do takiego właśnie wniosku.

przecież dwutlenek wegla jest bezwonny i bez smaku z tym sie chyba zgadzamy? ;p nie napisałem że bedzie tam stężony kwas, zasugerowałem tylko że kwas sie pojawi
A co to ma znowu do rzeczy?
Wiem co napisaleś i mijasz się z prawdą, do tego odpowiadasz nie na temat.

Sam nie rozumiesz zagadnienia bo napisałem że można dolać kwas weglowy który bedzie źródłem CO2 w akwarium a ty wyjechałeś z roztworami Tongue
Bez komentarza.
Juz Ci na to odpowiedziałem – błąd w zdaniu, czytać chyba ciągle potrafisz.

Skup się może na merytorycznej stronie tematu skoro już dyskusje podjąłeś.
Jeśli uważasz, że nie mam racji to przedstaw argumenty a nie pisz ciągle o stężeniu bo trochę dzieckiem to zalatuje.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 08:18:52 wysłane przez mrs » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 08, 2011, 15:22:24 »

Woda nasycona CO2 będzie wodą nasyconą CO2. Kwas węglowy będzie kwasem węglowym przy zapewnieniu odpowiedniej ilości CO2.
Sama obecność CO2 w wodzie nie generuje powstawania kwasu, potrzeba odpowiedniej ilości gazu i tak jak napisał kolega cytujący słowo w slowo wikipedie, nawet bardzo duża ilość CO2 w wodzie pozwoli uzyskać kwas węglowy o bardzo słabym stężeniu.
no i co z tego ?

mrs napisałem że można nawozić rośliny CO2 przez podawanie kwasu węglowego, czytaj ze zrozumieniem. A dawki czy sposoby otrzymywania tegoż kwasu pozostawiam tobie, mi wystarczy bimbrownia  Wink

To wszystko co mam do napisania w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2011, 15:23:55 wysłane przez Pethro » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: