Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: CO2 i jego postacie  (Przeczytany 10651 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Maj 08, 2011, 17:41:56 »

mrs napisałem że można nawozić rośliny CO2 przez podawanie kwasu węglowego, czytaj ze zrozumieniem.
Czytam Pethro, czytam.
Jeśli twierdzisz, że można nawozić zbiornik kwasem węglowym to powiedz w jaki sposób? Skąd wziąć kwas węglowy?
Kolejny raz pisze, nie myl wody nasyconej CO2 z kwasem węglowym bo to zupełnie co innego.
Kwas węglowy jest w zasadzie niemożliwy do otrzymania a juz z pewnością nie w warunkach domowych, ja nie wiem skąd wziąć kwas węglowy więc pytam Ciebie - osobe która uważa, że można w ten sposób nawozić zbiornik, skąd go wziąć? Trwałość (lotność) kwasu węglowego oraz słabe stężenie wg mnie wykluczają go jako źródło CO2 w akwarystyce. Jeśli twierdzisz, że można w taki sposób podawać CO2, powiedz jak zdobyć kwas węglowy.

Robiłeś może badania pod kątem podawania wody nasyconej CO2 do zbiornika?
Przynosi to jakieś efekty?

Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Maj 08, 2011, 20:03:41 »

Miałem się tu nie odzywać, ale widze że jednak muszę.
Informacje pochodzą z podręcznika akademickiego "Chemia nieorganiczna" pod red. L. Kolditza, PWN.
CO2 jest dobrze rozpuszczalny w wodzie; 1 l wody rozpuszcza w temp. 15oC pod ciśnieniem atmosferycznym 1 l CO2. Roztwór wykazuje słaby odczyn kwasowy.
Dwutlenek węgla jest bezwodnikiem "kwasu węglowego". Znikomy procent (0,1%) rozpuszczonego w wodzie CO2 reaguje z wodą tworząc kwas węglowy, przy czym ustalają się następujące równowagi:
CO2 + H2O = H2CO3 (reakcja powolna)      pK = 3,16
H2CO3 + H2O = H3O+ + HCO3-                   pK = 3,3
HCO3- + H2O = H3O+ + CO32-                    pK = 10,4

Zgodnie z tymi równaniami kwas węglowy jest kwasem o średniaj mocy. Ponieważ jednak równowaga jest silnie przesunięta w kierunki CO2 - około 99,9% rozpuszczonego dwutlenku węgla występuje w postaci cząsteczek CO2 - roztwór zachowuje się jak słaby kwas.

Mam nadzieje, że to wszystko wyjaśnia. Mówienie o dawaniu do akwarium kwasu węglowego jest mocno naciągane. Zaledwie 1 cząsteczka CO2 na tysiąc daje kwas węglowy. Tak więc otrzymanie czystego kwasu węglowego jest NIEMOŻLIWE. Tak samo nawożenie przy jego pomocy.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #17 : Maj 08, 2011, 20:43:45 »

Miałem się tu nie odzywać, ale widze że jednak muszę.
Informacje pochodzą z podręcznika akademickiego "Chemia nieorganiczna" pod red. L. Kolditza, PWN.
CO2 jest dobrze rozpuszczalny w wodzie; 1 l wody rozpuszcza w temp. 15oC pod ciśnieniem atmosferycznym 1 l CO2. Roztwór wykazuje słaby odczyn kwasowy.
Dwutlenek węgla jest bezwodnikiem "kwasu węglowego". Znikomy procent (0,1%) rozpuszczonego w wodzie CO2 reaguje z wodą tworząc kwas węglowy, przy czym ustalają się następujące równowagi:
CO2 + H2O = H2CO3 (reakcja powolna)      pK = 3,16
H2CO3 + H2O = H3O+ + HCO3-                   pK = 3,3
HCO3- + H2O = H3O+ + CO32-                    pK = 10,4

Zgodnie z tymi równaniami kwas węglowy jest kwasem o średniaj mocy. Ponieważ jednak równowaga jest silnie przesunięta w kierunki CO2 - około 99,9% rozpuszczonego dwutlenku węgla występuje w postaci cząsteczek CO2 - roztwór zachowuje się jak słaby kwas.

Mam nadzieje, że to wszystko wyjaśnia. Mówienie o dawaniu do akwarium kwasu węglowego jest mocno naciągane. Zaledwie 1 cząsteczka CO2 na tysiąc daje kwas węglowy. Tak więc otrzymanie czystego kwasu węglowego jest NIEMOŻLIWE. Tak samo nawożenie przy jego pomocy.
No i super.
Dziękuje za dokładne wyjaśnienie.
Moze skonczy się opowiadanie o nawożeniu zbiornika kwasem węglowym.

Pozdrawiam.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 08, 2011, 22:09:03 »

Robiłeś może badania pod kątem podawania wody nasyconej CO2 do zbiornika?
a co to ma do rzeczy ja nie pisze o roztworach powtarzam to juz po raz setny

Możliwe jest jednak otrzymanie czystego, stabilnego (teoretyczny okres połowicznego rozpadu to 180 tysięcy lat) kwasu węglowego w stanie stałym i gazowym - kluczowa jest nieobecność ciekłej wody, której pojedyncza cząsteczka przyspiesza rozkład cząsteczki kwasu nawet miliard razy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_w%C4%99glowy

Moze skonczy się opowiadanie o nawożeniu zbiornika kwasem węglowym.
a bo niemożliwe?

mozliwość otrzymania takiego kwasu jest, co prawda w warunkach laboratoryjnych ale butli z stęzonym CO2 nikt w domu sam nie robi...
po dodaniu do akwarium kwasu węglowego będziemy mieć CO2, więc o co chodzi?  Tongue
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Maj 08, 2011, 23:22:47 »

Dodawanie czystego kwasu węglowego do akwarium (fakt, można go otrzymać w temperaturze 6 K) byłoby porównywalne z paleniem w piecu fulerenami. I to nie fulerenami po dzisiejszych cenach (570 PLN za 1g), ale tymi otrzymanymi przez Smaylleya i Kroto w 1985r.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Maj 09, 2011, 01:32:39 »

A ja nie napisałem nigdzie że to opłacalne, napisałem tylko jako ciekawostkę że jest taka możliwość. Jest możliwość? tak, więc o co chodzi ?  Cheesy Wink
Tak na marginesie jak ktoś chce tanio to polecam butle wysokociśnieniową, cukier tak podrożał że już to dość drogo wychodzi
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #21 : Maj 09, 2011, 05:25:57 »

a co to ma do rzeczy ja nie pisze o roztworach powtarzam to juz po raz setny
Nic to nie ma do rzeczy.
Pytałem poza tematem - z ciekawości bo mnie to zainteresowało.
Trzeba było napisać, że masz problemy z udzielaniem odpowiedzi jak i z samym prowadzeniem rozmowy - nie zapytał bym.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Maj 09, 2011, 18:13:31 »

mrs interesowało Ciebie nawożenie akwarium w CO2 poprzez wlewanie wody mineralnej ?  No cóż .. gratuluje pomysłowości  Afro
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #23 : Maj 10, 2011, 05:29:21 »

mrs interesowało Ciebie nawożenie akwarium w CO2 poprzez wlewanie wody mineralnej ?  No cóż .. gratuluje pomysłowości  Afro
Czyli jest tak:
1. Piszesz bzdury o możliwości podawania do zbiornika kwasu węglowego.
2. Bronisz tych bzdur coraz bardziej się pogrążając.
3. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i z uporem maniaka przypisujesz ludziom słowa których nigdy nie powiedzieli typu - patrz Twój ostatni post - gratuluje...nie powiem czego bo nie zrozumiesz Smiley

Ciągle zapominam czemu nikomu nie chcę się z Tobą na dłuższą mete rozmawiać Smiley Już nie zapomnę.

Dla mnie koniec, pisz sobie dzieciaczku co chcesz.

« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 05:32:46 wysłane przez mrs » Zapisane

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #24 : Maj 10, 2011, 20:11:37 »

...zaraz się zacznie...

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Maj 10, 2011, 20:16:50 »

Cheesy
Zasadniczo to chyba ja sprowokowałem cało "dyskusję", ale patrząc co się dzieje nie zabieram głosu, bo i po co?
Czytam jednak z wielkim zainteresowaniem i czekam jak sytuacja się rozwinie Smiley

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Maj 10, 2011, 21:16:35 »

mrs a czemu zaraz bzdury, po prostu niepraktyczne ale możliwe 
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #27 : Maj 11, 2011, 05:22:28 »

...zaraz się zacznie...
Nic się nie zacznie, po co mam pisać skoro moje zdania są przeinaczane i wyrywane z kontekstu?

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: