Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ryby za tłem strukturalnym i co teraz?  (Przeczytany 4732 razy)
sugarfree
Nowy
*

« : Maj 01, 2005, 09:52:21 »

Nie wiem co zrobić. To moje pierwsze akwarium i widzę teraz jak wiele błedów popełniam. Wpuszczałem kilka rybek i po dolaniu wody z woreczków podniósł się poziom wody o czym nie pomyślałem wcześniej. Rano wstaje a za tłem znalazły schronienie dwie kakadu , neon czerwony oraz kosiarki. Kosiarki wpływają i wypływają swobodnie górą. Neon wydaje się być uwieziony a kakadu bardzo odpowiada ten stan rzeczy. I co teraz?Próbowałem je wyłowić, ale to się nie uda.Myślę też o wycięciu siatki w dziurze służącej do przepływu wody i umożliwienie swobodnego wpływania i wypływania wszystkim osobnikom.Co myślicie o tej ewentualnej dziurze w tle?

240l/Fluval 404/Fluval 300w/Elite maxima R-kurtyna+kamień/2X30W Power glo + narwa
neony16/tęczanka wspaniała 35/corydoras sterbae4/glonojad syjamski 3/bocja 1/krewetki 9
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2005, 11:25:28 »

mam przykre doswiadczenie z tego typu "kryjówkami", gdyz pewnego razu rybka wpłyneła ale juz nie wypłyneła, nie mogła sie wydostac a jej w pore nie pomogłem. dlatego uwazam ze powinienes wydostac stamtad swoje ryby i odlac wody aby uniemozliwic wpływanie tam.

60l- ogólne
220l-in progress
Michal
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2005, 11:36:34 »

Zapobiega sie temu inaczej! Pod tlo na cala dlugosc wsadzasz pasek styropianiu tak wysoki aby tlo bylo bliskie konca wysokosci akwa(lub nawet rowne z nim). Styropian przysyp zwirkiem i gotowe. Mam tak w moim akwa i narazie zadna rybcia sie nie przedostala. Pozdrawiam!

Akwa 112l: 4x Neon Czerwony, 4x Neon Innesa,  3x Zbrojnik niebieski(albinos), 2x kosiarka, 2x Mieczyk Hellera(parka)

Chcesz zobaczyć mój zbiornik? Wejdz!
http://www.wlb.vectranet.pl/~holek/dane/moje.html
emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2005, 21:37:25 »

?? no a steropian ci nei podnosi tego ?? to chbya jakiś malutki ten styropian no ale nie ważne każdy ma swoje sposoby .... ja bym odleł na twoim miejscu troche wody skoro wcześniej miałeś kilka cm mniej no to ja nie widze problemu .... no bo co będzie jak sie jakaś rybka tam zaklinuje no i jak je bedziesz podziwiał keidy bedą pływać za tłem i tam bedą sie chować

sugarfree
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2005, 10:13:15 »

A jednak nastąpił moment kiedy żadnej z rybek nie było za tłem.Wtedy błyskawicznie obniżyłem stan wody i jest już dobrze.Niestety teraz widać linię wody i w szczelinie pomiędzy pokrywą a linią wody, szczególnie w nocy jarzeniówki "dają po oczach" co utrudnia obserwację.Martwi mnie bardzo brak ostronosa. Od wpuszczenia do akwarium nie widziałem go ani razu.

240l/Fluval 404/Fluval 300w/Elite maxima R-kurtyna+kamień/2X30W Power glo + narwa
neony16/tęczanka wspaniała 35/corydoras sterbae4/glonojad syjamski 3/bocja 1/krewetki 9
emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2005, 12:18:00 »

na pewno gdzieś jest Smiley no chyba że wyskoczył ... schował sie w jakiejść kryjówce... a co do tła to sprubuj jednak podwyższyć tło np podsyp żwiru albo coś taiego zebys jednak tej wody mógł dolać wiecej co by nie było widać tych ząrówek ja sie odbijają

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2005, 07:54:22 »

Polecam najprostsze rozwiązanie - umieszczenie tła poza akwarium. Efekt wizualny ten sam, a problemów mniej.
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 04, 2005, 12:46:10 »

Cytat: sugarfree
...Martwi mnie bardzo brak ostronosa. Od wpuszczenia do akwarium nie widziałem go ani razu.

Dokladnie obszukaj zwir. Bedzie gdzies widac kawaleczek ostronosa (sam nos :wink: ) One tak zyja zakopane w zwirze a wychodza tylko na zer.

Setka po starcie
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2005, 18:20:58 »

a moze został gdzies za tłem???WinkWink

60l- ogólne
220l-in progress
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2005, 20:06:02 »

Ja też proponuje tło za akwarium, efekt nie mal że ten sam a i miejsca w akwa więcej będzie Smiley No ale wiesz kazdy ma swój gust i rób tak jak uważasz za słuszne, to jest tylko moja propozycja Wink Pozdrawiam

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
MarcineK
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 10, 2005, 09:24:55 »

U mnie glonojadki mają kryjówki za tłem, a Danio wpływają i wypływają sobie.

60l
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Maj 10, 2005, 17:58:58 »

no i moze to sie zle skonczyc. poza tym nie widac ryb. najlepsze rozwiazanie tło za akwa na zewn.

60l- ogólne
220l-in progress
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: