Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium roślinne 30L  (Przeczytany 13428 razy)
Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Maj 18, 2011, 23:25:04 »

http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-400l-h-30-100l-skimmer-gwar-24m-i1615214777.html a co powiecie o takim filtrze do tego baniaczka...zainteresowałem się ze względu na możliwość filtracji biologicznej jak i mechanicznej, ale liczę na wypowiedz bardziej
doświadczonych.

Kolejne moje pytanie to czy bawic się w bimbrownie czy inwestowac w zestaw z butla np. taki http://allegro.pl/medium-kompletny-zestaw-co2-butla-1-5kg-2lata-gw-i1616339677.html

EDIT: tylko, że ja niestety mam już zrobiona pokrywę pod świetlówki T5 o mocy 8W gdyż korzystam z elektroniki od kompaktów (Polux 11W). Na razie chciałbym zostać przy świetlówkach T5 8W tylko jakie modele polecacie ?
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2011, 23:46:47 wysłane przez Norbert90 » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 18, 2011, 23:30:43 »

Baniakmaniak-pisałeś o modułach Aquael'a?

Można dac gotowca, ale autor wątku ma już pokrywę samoróbkę więc wystarczyło by powsadzac kompakty wyżej opisane pod pokrywę, a stateczniki do nich na zewnątrz na tył pokrywy jak elektroniczne to trzeba by z tych 2 PINowych wybebeszyc zapłonniki i można podłączyc pod tą samą elektronikę co chodzą te 8 Watówki bo są pewnie z 11 watówek podłączając wtedy jak zwykłe kompakty.

A kompakty to takie jak te:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=1fe23ca5320f&UID=52be4d287436
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2011, 23:50:18 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 18, 2011, 23:46:35 »

ad1
http://allegro.pl/filtr-kaskadowy-400l-h-30-100l-skimmer-gwar-24m-i1615214777.html a co powiecie o takim filtrze do tego baniaczka...zainteresowałem się ze względu na możliwość filtracji biologicznej jak i mechanicznej, ale liczę na wypowiedz bardziej
doświadczonych.

U mnie w 25L działa teki właśnie filterek i nie narzekam, choć nie należy do najcichszych i trzeba zdjąć przykrywkę, żeby zniwelować 'terkotanie'. Kwestia filtracji biologicznej w tym filtrze to już zupełnie osobna sprawa-węgiel w wacie to poroniony pomysł-przynajmniej w tym wykonaniu. Wata po dwóch tygodniach się postrzępiła i pływała po całym akwarium. Wywaliłem ją, wyjąłem też fabryczną gąbkę, a zamiast nich wsypałem trochę ceramiki na dno puszki filtracyjnej i przykryłem ją grubszą warstwą gąbki. Teraz tylko raz na jakiś czas wyciągam z góry gąbkę i płuczę z syfu i na tym kończy się obsługa filtra Wink
Tylko jak chcesz wrzucić kaskadę pod pokrywę? Pamiętaj, że kaskady zawiesza się na górnym rancie szyby, a nie jak wewnętrzniaka przykleja do niej. Trzeba będzie ciąć z jednej strony kawałek pokrywy...

Kolejne moje pytanie to czy bawic się w bimbrownie czy inwestowac w zestaw z butla np. taki http://allegro.pl/medium-kompletny-zestaw-co2-butla-1-5kg-2lata-gw-i1616339677.html

Bimbrownia nigdy nie zastąpi butli, ale to spory wydatek jak na początek. Ja na Twoim miejscu wstrzymałbym się  z butlą, zbudował bimbrownię i na niej działał (na mocnym zacierze) przynajmniej tak długo, jak nie będzie w zbiorniku żadnego życia poza roślinami.

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Maj 18, 2011, 23:50:43 »

Tylko jak chcesz wrzucić kaskadę pod pokrywę?
W takim razie z kaskady rezygnujemy i zostajemy przy FAN mini+
zbudował bimbrownię i na niej działał (na mocnym zacierze)
co znaczy mocny zacier ?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 19, 2011, 00:11:33 »

co znaczy mocny zacier ?

Mieszasz z wodą więcej drożdży i cukru, niż to przewidziano w przepisie Wink Tylko nie podwajaj tych ilości-wystarczy odrobinę więcej dosypać. Ja w ten sposób regulowałem siłę gazu, kiedy zaczynałem na bimbrowni.

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Maj 19, 2011, 00:16:47 »

EDIT: tylko, że ja niestety mam już zrobiona pokrywę pod świetlówki T5 o mocy 8W gdyż korzystam z elektroniki od kompaktów (Polux 11W). Na razie chciałbym zostać przy świetlówkach T5 8W tylko jakie modele polecacie ?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Maj 19, 2011, 00:24:49 »

Na razie chciałbym zostać przy świetlówkach T5 8W tylko jakie modele polecacie ?

Można by dac zamiast tej 830 dac Aquarekę Philipsa lub Aqua-Glo Hagena razem z Groluxem było by ciekawe światełko.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Maj 19, 2011, 11:55:02 »

Mam pytanie czy można zmieszać (dosłownie wymieszać) te 2 podłoża:

- Podłoże JBL Manado [3l]
- Substrat JBL AquaBasis plus [2.5l]

i czy jest to wystarczająca ilość to tego baniaczka ?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Maj 19, 2011, 12:20:29 »

ja zrobiłem saoje 45x25x25 na 4L podłoża, więc Tobie 5,5 na pewno wystarczy, a i z mieszaniem nie powinno być problemu. Większość substratów można mieszać.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Maj 19, 2011, 12:52:21 »

Większość substratów można mieszać.
Ale nie wszystkie mogą stanowić wierzchnią warstwę. Lepiej jak AquaBasis będzie przykryty przez Manado.

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Maj 19, 2011, 13:21:41 »

Zamówienie zostało złożone teraz oczekuje na kuriera.. Cheesy

I teraz prośba do doświadczonych jak rozplanować rośliny w akwarium:

- co na pierwszym planie
- jakie w środek
- co na tylną ścianę
- polecacie kamienie lub/i korzenie do tego baniaczka
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Maj 19, 2011, 13:32:18 »

nikt nie poda Ci gotowego zestawu roślin. Pooglądaj galerie akwariów na tym i innych forach, przeglądając przy okazji spis gatunków roślin w prezentowanych zbiornikach. Wybierz gatunki, które Ci się podobają i dopiero tu je wypisz-wtedy będzie można coś dobrać.
To samo dotyczy wyboru między kamieniami a korzeniami-to kwestia jaki aranż chcesz ułożyć-patrz wyzej-galeria akwariów Wink

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Maj 19, 2011, 13:48:24 »

a moje pytanie brzmi czy ten mój filierek FAN mini+ poradzi sobie z filtracja tego baniaczka.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Maj 19, 2011, 13:56:23 »

co prawda to tylko wewnętrzniak, ale powinien dać radę, skoro AquaEl dedykuje takie filtry do swoich kostek

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Maj 23, 2011, 19:12:46 »

Czekam jeszcze na podłoże, ale w miedzy czasie wybrałem rośliny do swojego akwarium... Oto one:

-  Hemianthus micranthemoides
-  Rotala rotundifolia indica
-  Rotala green
-  Glossostigma elatinoides
-  Limnophila sessiliflora
-  Hedyotis salzmannii
-  Myriophyllum mattogrossense
-  Hygrophila polysperma Rosaenervig
-  Staurogyne sp.
-  Rotala walichii

Co o tym myślicie, które się nadają a które nie ?? Proszę o pomoc w wyborze
Strony: 1 [2] 3 4