Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium roślinne 30L  (Przeczytany 13412 razy)
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Maj 23, 2011, 20:55:11 »

mysle ze powinienesz wybrać pomiędzy heńkiem a glośką. I troche za duzo gatunków jak na 30 litrów.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Maj 24, 2011, 15:47:39 »

Sporo gatunków Smiley Ale jak poprzednik pisze, albo glosia, albo heniek. Mnie w takich zbiornikach eleocharis sie podoba, sam mam u siebie w 30l Smiley

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Maj 24, 2011, 17:00:59 »

autor pisał o dużym heńku, więc wybór między nim a glosią, to jak między wanną a telewizorem Tongue
Na pierwszy plan polecam glosię, lub eleocharisa parvulę, na środek saugoryne i wspomnianego heńka, a na tył rotalkę zieloną i valichi. Na początek możesz wrzucić też polyspermę, bo szybko rośnie, co pomaga w starcie zbiornika, ale na dłużej to za duża roślina do 30L.

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Maj 24, 2011, 18:54:25 »

autor pisał o dużym heńku, więc wybór między nim a glosią, to jak między wanną a telewizorem Tongue

sory źle przeczytałem

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Maj 26, 2011, 09:33:37 »

A co myślicie o takim sposobie nawożenia CO2: http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/technika-co2-akwarium/reaktor-co2-z-kwasku-cytrynowego-i-sody-oczyszczonej.html

I moje następne pytanie jak często należy podmieniać wodę w takim świeżym baniaczku ??

EDIT: Czy miedzy Manado, a AquaBasis PLUS trzeba dać jakąś siatkę czy coś ??
Czy Manado należy przysypać żwirkiem bo moim skromnym zdaniem jest to dość lekki granulat i male ruchy mogą spowodować wichurę na dnie
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2011, 17:44:02 wysłane przez Norbert90 » Zapisane
Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Maj 27, 2011, 22:15:15 »

A co myślicie o takim sposobie nawożenia CO2: http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/technika-co2-akwarium/reaktor-co2-z-kwasku-cytrynowego-i-sody-oczyszczonej.html

I moje następne pytanie jak często należy podmieniać wodę w takim świeżym baniaczku ??

Czy Manado należy przysypać żwirkiem bo moim skromnym zdaniem jest to dość lekki granulat i male ruchy mogą spowodować wichurę na dnie
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Maj 28, 2011, 02:32:30 »

Bimbrownia z kwasku używana jest powszechnie, więc powinna być ok.

Wodę w baniaku z nieaktywnym podłożem podmieniasz co 5-7 dni/30%. Z substratem, stosujesz się do zaleceń producenta. Nie wiem jak jest z JBL, ale ADA zaleca co 2 dni 40-50% przez pierwszy tydzień...

Jak wspominałem, na JBL się nie znam, ale jeśli to substrat proponowany jako podłoże zasadnicze, to nie trzeba go niczym przykrywać.

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Maj 28, 2011, 16:24:26 »

Ten substrat nie jest proponowany jako podłoże zasadnicze, więc rozumiem, że trzeba go przykryć czy nie koniecznie ??

EDIT: a czy można wymieszać Manado ze zwykłym żwirem czy nie jest to wskazane ?
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2011, 16:32:17 wysłane przez Norbert90 » Zapisane
Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Maj 31, 2011, 13:44:33 »

Jaki nawóz z potasem polecacie dla roślin ?? Jak go stosować codziennie/raz w tygodniu ??
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Maj 31, 2011, 15:59:02 »

Jaki nawóz z potasem polecacie dla roślin ?? Jak go stosować codziennie/raz w tygodniu ??

K2SO4 w solach+woda destylowana. Mieszasz 45g w 500ml i masz potas identyczny jak EL. Dawkowanie na taki zbiornik, ja bym obrał 1ml dziennie, przy założeniu, że regularnie co tydzień będziesz podmieniał 30% wody.

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 01, 2011, 10:08:58 »

K2SO4 w solach

a to można kupić normalnie w akwarystycznym ? Sorry, ze pytam ale dopiero raczkuje w tym temacie.

Własnie zakupiłem zestaw CO2 + butla 1,5 kg i mam pytanie jak dozować ? I czy dawkować CO2 24h czy tylko przy włączonym oświetleniu ?
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 01, 2011, 13:10:32 »

y jak EL.

??   Nigdy nie słyszałem o EL

Jeżeli kupiłeś z elektrozaworem to tak jesli nie to 24h na dobe. Puść sobie mniej wiecej 1b/s. żeby była taka mgiełka.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 01, 2011, 13:45:08 »

Nigdy nie słyszałem o EL

Pewnie chodziło o EI

Norbert90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 01, 2011, 14:54:31 »

Pisząc EL miał może na myśli nawozy Easy Life. Ja własnie taki zakupiłem Easy Life KALIUM - POTASSIUM TYLKO NIE BARDZO WIEM JAK TO DOZOWAĆ NA OPAKOWANIU PISZE 10ML/100 L, ale ja codziennie podmieniam 40% wody I tutaj moje pytanie do was jak dozować ?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 01, 2011, 16:14:27 »

Nigdy nie słyszałem o EL

Pewnie chodziło o EI

Miałem na myśli Easy Life:
PG=Planta Gainer
EL=Easy Life

Smiley

Co do dawkowania, to ja osobiście dawki tygodniowe sugerowane przez producenta rozbijam na codzienne, mniejsze porcje-zachowuję jednak mniej-więcej sugerowaną ilość tygodniową

EDIT: sole kupisz w miejskim oddziale POCH, lub na alledrogo, czy choćby w sklepie internetowym RA

pozdr
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2011, 16:16:28 wysłane przez vento » Zapisane

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: