Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Damian12 moje 25l  (Przeczytany 9458 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 07, 2011, 08:01:46 »

Świeć od 4h dziennie zwiększając co tydzień o godzinę, aż dojdziesz do 8h. Jeśli masz jałowe podłoże to nawozić wypada.  Wink

19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 07, 2011, 08:11:08 »

Z nawozami przy krewetkach trzeba bardzo uważać. Krewecie nie tolerują związków miedzi, azotu i innych. Można bezpiecznie podawać węgiel w płynie np. Carbo. Pożądane są minerały dedykowane krewetkom.
Do tych samiczek dobrze byłoby kupić samce SAKURY. A jak chcesz sztucznie poprawić ubarwienie to jest pokarm dla paletek Astacolor Tropical - jest to sztuczne wzmocnienie czerwonego barwnika - zaprzestanie podawania pokarmu spowoduje powrót do podstawowego ubarwienia.
Ale aby na stałe utrwalić barwę lub ją poprawić to tylko mieszanie genów z wyższymi klasami.

Edit.
Ja mam w podłożu kulki gliniano-torfowe pod korzeniami roślin.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 07, 2011, 10:15:47 »

ja mam ponad 200 krewetek i jakoś nie przeszkadza im, że stosuję całą możliwą linię nawozową Aqua-Art'u.

Jak ktoś przesadza i leje na oko to może i szkodzą, ale to tak jak by pić wódkę z wiadra zamiast z kieliszka Wink

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 07, 2011, 14:23:39 »

ja mam ponad 200 krewetek i jakoś nie przeszkadza im, że stosuję całą możliwą linię nawozową Aqua-Art'u.

Jak ktoś przesadza i leje na oko to może i szkodzą, ale to tak jak by pić wódkę z wiadra zamiast z kieliszka Wink

Nawożenie Ei do tej pory nie przeszkadzało krewetką ,czuły się dobrze .
zajmon
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 07, 2011, 21:45:11 »

Cześć,
natknąłem sie na Twój wątek zupełnie przypadkowo, podoba mi sie bardzo Twoje tło ze styropianu, ponieważ nigdy takiego nie robiłem i nie mam na ten temat pojęcia  byłbym wdzieczny gdybyś dał mi odp na pare , moze nawet banalnych pytań:

- jak dokładnie przygotowałeś ten styropian, chodzi mi o proces wytrawienia benzyną
- rozumiem, że tło znajduje się Za tylnią szybą akwarium a nie przed?
- Czy tło jest dodatkowo podświetlone czy świetlówka z akwa je tak fajnie delikatnie podświetla?

z góry dzieki za odpowiedź Smiley
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 20, 2011, 17:53:02 »

Cześć,
natknąłem sie na Twój wątek zupełnie przypadkowo, podoba mi sie bardzo Twoje tło ze styropianu, ponieważ nigdy takiego nie robiłem i nie mam na ten temat pojęcia  byłbym wdzieczny gdybyś dał mi odp na pare , moze nawet banalnych pytań:

- jak dokładnie przygotowałeś ten styropian, chodzi mi o proces wytrawienia benzyną
- rozumiem, że tło znajduje się Za tylnią szybą akwarium a nie przed?
- Czy tło jest dodatkowo podświetlone czy świetlówka z akwa je tak fajnie delikatnie podświetla?

z góry dzieki za odpowiedź Smiley

1. Bierzesz kawałek styropianu wyciętego na wymiar tylnej szyby , pędzelek namoczony w benzynie i przejeżdżasz pare razy następnie czekasz a
benzyna to strawi.
2. Tło stoi z tyłu za tylną szybą
3. Nie podświetlam dodatkowo.
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Październik 06, 2011, 20:04:04 »

Mały postęp kupiłem hbl"a  (nawet dobra maszynka cicha ...) , niedługo planuje restart który wiąże się z przeniesieniem akwa w inne miejsce i chciałbym dać jakiś substrat pod żwir. Jaki mogli byście polecić Huh
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Październik 07, 2011, 12:13:45 »

...
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Październik 07, 2011, 13:56:11 »

Mały postęp kupiłem hbl"a  (nawet dobra maszynka cicha ...) , niedługo planuje restart który wiąże się z przeniesieniem akwa w inne miejsce i chciałbym dać jakiś substrat pod żwir. Jaki mogli byście polecić Huh

HBL czy JBL ?

Ja mam u siebie Manado, zobacz sobie w moim akwarium jak wygląda, może ci się spodoba. kosztuje 67zł za 25l do twojego wejdzie bo ja wiem.... z 5l może 7l.
Jeśli cię stać możesz kupić Amazonie z ADA, ale do tego trzeba mieć już na wstępie dość obszerna wiedzę na temat wody Wink

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Październik 07, 2011, 15:11:37 »

Hbl

Tylko ja nie chcę wymieniać całego podłoża tylko dać coś rośliną pod żwirek ok 1 l na spód
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Październik 07, 2011, 16:17:42 »

Jeśli tak to wsadź po prostu kulki nawozowe z gliny pod żwir, nie będziesz musiał zbytnio ingerować, jest to bajecznie proste i skuteczne  Good !

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Październik 13, 2011, 18:40:49 »

Mam problem z glonem tylko pytanie, jaki to glon i jak się go pozbyć ?

Parametry wody

NO3 200mg/l  trochę dużo
NO2 0
GH.14 d
KH6 d
pH7,3 - trochę  podwyższone bo zmieniłem dzisiaj zacier i co2 cieńko leci

Nawozy to taka mieszanka

KNO3 - 2 ml
KH2PO4 - 0,9 ml
MgSO4x7H2O - 7,5ml

wszystko do 600ml wody z kranu i podawane w sobotę ,poniedziałek , środa po 50 ml

CSM+B  ~ 0,6ml
do 200ml wody
dawki w niedziele i wtorek po 25 ml

czekam na porady
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2013, 18:34:05 wysłane przez Damian12 » Zapisane
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Październik 13, 2011, 19:10:17 »

Nom, glonów to Ci się uzbierało sporo Wink.

Więc tak: zrób podmianę wody 40% i co tydzień rób podmiany 20% np.w niedziele.

światło- napisz jakie masz ile Wat i ile świecisz ?
przypomnij mi czy używasz co2 lub easy carbo ? i czy nawozisz ?

By pozbyć się nitek na liściach hmmm ...... (to tylko moje zdanie) kupił bym 2 kosiarki  (byle małe 3-4cm max) i potrzymał je w bańce 2 miesiące, potem musisz je komuś odsprzedać lub oddać do sklepu, w przeciwnym wypadku czeka cię niesamowicie dużo pracy przy czyszczeniu :/.

Bańka malutka ale kup z 5 otosków .

A i jeszcze jedno, nie zrażaj się, nawet najlepsi czasem mają glony Wink

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Październik 13, 2011, 19:25:36 »

Światło 11 W , 9 h /dobę, używam wyłącznie co2ok 1,5 b/s , EC chciałem kupić w miejscowym sklepie ale nie mieli . Nawozy podaję tak jak wyżej napisałem. Może zmniejszyć dawkę KNO3 bo sporo mam NO3 w kranie , u mnie w sklepie otosków nie ma. A co Myślisz o usunięciu glona mechanicznie ??  
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Październik 13, 2011, 21:38:33 »

no to na razie nie pozostaje ci nic innego jak mechanicznie usunąć to co sie da, a reszta powinna zniknąć jak poprawią się warunki, myślę, że na razie to za mało światła jest jak na co2 i nawozy, ale niech ktoś inny potwierdzi, by nie była to tylko moja opinia, gdyż mogę się mylić Wink

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: