Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o sole.  (Przeczytany 2677 razy)
kankanik
Zainteresowany
**

« : Maj 30, 2011, 13:30:54 »

Mam pytanko, mam zamiar przerzucić się na sole. I tak za potas chce k2so4. I pytanie to jest siarczan potasu czyli zawiera siarkę, i czy można ją przedawkować?
Druga sprawa czy przy twardości wody kh=10 i gh=20 opłaca się podawać magnez, bo wapnia to chyba nie. A jeżeli tak to jaki magnez kupić? Pozdrawiam.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2011, 13:45:05 »

Mam pytanko, mam zamiar przerzucić się na sole. I tak za potas chce k2so4. I pytanie to jest siarczan potasu czyli zawiera siarkę, i czy można ją przedawkować?
Co rozumiesz przez przedawkowanie? Sole po rozcieńczeniu podaje się w jakiś konkretnych ilościach - nie leje się ich na oko, jak popadnie.
Druga sprawa czy przy twardości wody kh=10 i gh=20 opłaca się podawać magnez, bo wapnia to chyba nie. A jeżeli tak to jaki magnez kupić? Pozdrawiam.
Sprawdź na stronie wodociągów ile Mg masz w kranie.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
kankanik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2011, 14:38:29 »

No wiem że nie na oko. Chodzi mi o samą siarkę ile jest jej w tym k2so4 czy jeżeli stosuję się ją normalnie, to nic nie dzieje się rośliną.
Co do magnezu nie mam stronki wodociągów. Meija pisałem to nie odpisali:(
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2011, 16:07:26 »

W tej soli nie ma "samej siarki". Są tylko aniony siarczanowe. Możesz stosować "normalnie" i nic się nie stanie.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2011, 22:10:08 »

gdzieś czytałem że do 100ppm SO4 2- jest bezpiecznie, nie wyjdą żadne glony czy komplikacje z roślinami także można siarkę pominąć w obliczeniach
Potasu w K2SO4 jest 44.8691%,możesz podać tej soli tyle by mieć od 15 - 30 ppm w akwarium na tydzień.
Ilu masz litrowe akwarium i jak czesto i w jakiej ilości robisz w nim podmiany?

kankanik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2011, 23:05:34 »

Litraż 375l brutto. Podmiany w sumie to raz na tydzień 25-30%. Czasami raz na 2 tygodnie 50%. Zależy jak jest czas.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 30, 2011, 23:16:10 »

gdzieś czytałem że do 100ppm SO4 2- jest bezpiecznie, nie wyjdą żadne glony czy komplikacje z roślinami

Też gdzieś tak czytałem, ale praktyka nauczyła mnie, że zbyt duże dawki K2SO4 wywalaja zielenice na szybie w tempie trzykrotnie większym niż zwykle-stosuję te sole od półtora roku. Polecam dozować rozpuszczone 45g K2SO4 w 500ml wody destylowanej w proporcjach sugerowanych przez Easy Life. Na jednym z forów znalazłem informacje, że takie właśnie stężenie ma oryginalny nawóz Kalium-Potassium firmy EL. Tu link do tej dyskusji:

http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=36368&highlight=jak+zrobi%C4%87+nawozy

Swoją drogą-zaczynam właśnie takie nawożenie-zobaczymy co z eksperymentu wyjdzie-na razie wszystko rośnie, fotosynteza jest tak intensywna, że ilość bąbelków aż przeszkadza w obserwacji zbiornika. Niestety nie wybarwia mi się nic na czerwono-ale to chyba kwestia dobieranych przeze mnie proporcji poszczególnych soli. Same nawozy z podanego przepisu są rewelacyjne i niesamowicie tanie Wink
pozdr

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: