Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45436 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #165 : Listopad 18, 2011, 20:37:02 »

a ja znowu z kilkoma pytaniami Smiley
http://3832666.springnote.com/pages/8289594?read=1 (ostatnie zdjęcie) - jak z tego zrobić samodzielną roślinkę?? Smiley jest to pęd żabienicy połączony jeszcze z rośliną macierzystą. coś słyszałem o odcięciu i wetknięciu w podłoże... ale wolę się zapytać
druga sprawa... podpatrzyłem w wątku Margina "na spód" takie ryby jak sturisoma aureum i Loricaria parva, wydaje mi się, że są to ryby o podobnym temperamencie i wymaganiach co drewniak.
i teraz pytanie - gdybym przeniósł kiryski pstre do innego akwarium, czy na ich miejsce mógłbym wrzucić po jednej sztuce z wymienionych gatunków.
czy wystarczy dna dla 3 ryb drewniaka, szydlika i sturisomy??
czy mogą gustować w ikrze i narybku kakadu??
czy są to trudno dostępne ryby??
ile kosztują w waszej okolicy??

odnośnie kirysków pstrych mam ich chyba 7, myślę, że 54l powinno im wystarczyć, są dość duże więc zmianę warunków wytrzymają jeżeli nie będzie zbyt gwałtowna.

ps. agrest Ty masz dwa drewniaki w ilu litrach??
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2011, 21:06:00 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #166 : Listopad 18, 2011, 21:52:30 »

Bardzo ładne i profesjonalne masz to akwarium.
Jako, że zostałam przez Ciebie "wywołana do tablicy", to Ci podpowiem, że miejsca dla Loricarii, Sturisomy i Farlowelli na pewno wystarczy. Nie są to szczególnie ekspansywne ryby, Lorcie cały dzień siedzą pod korzeniem i wypływają nocą. Szydliki przebywają razem na jednej roślince, a Sturisoma to pieszczoch i łasuch. Jak tylko mnie widzi podpływa do szyby, a ja przyklejam mu tabletkę ze spiruliną. One na pewno nie ruszą ikry.

I jeszcze jedno, u mnie są dostępne stale (w jednym sklepie), a cena od 18 - 22 zł.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2011, 21:54:37 wysłane przez margin » Zapisane

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #167 : Listopad 18, 2011, 22:19:31 »

a mogę zapytać gdzie mieszkasz?? jestem z małopolski a tutaj ciężko jest. chociaż może z giełdy w łodzi coś by przywiózł. zima jest, to i może większy wybór.
chciałem jeszcze zapytać czy drewniak, sturisoma aureum i Loricaria parva zastąpią mi ekipę sprzątającą kirysków w akwarium. nie mogę odmulać dna więc to jest dość ważny aspekt, przy kiryskach nie mam zalegającego pokarmu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2011, 22:28:10 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

margin
Bywalec

« Odpowiedz #168 : Listopad 18, 2011, 23:41:47 »

Mieszkam w podkarpackim (Jarosław). Niestety ekipy sprzątającej glonki nie zastąpią, nie wiem jak drewniak.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #169 : Listopad 18, 2011, 23:49:50 »

właśnie na allegro znalazlem szydlika za 19zl + 5zł przesyłka kurierska z wa-wy. kupował ktoś ryby na allegro??
a gdyby zostawić kiryski?? nie przerybię??

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #170 : Listopad 20, 2011, 22:22:58 »

mrs patrz i zazdrość... nu i postaw 4setkę sam Smiley http://3832666.springnote.com/pages/9553796?read=1

chłopaki i dziewczyny:) przy obsadzie 5xskośne, 7 kirysków, 6 filingera, ok 18 jarzeńcach, drewniaku i haremie kakadu mógłbym dorzucić szydlika i parę sturisom żeby nie przerybić. ostatecznie mógłbym wydać szóstkę filingera ale baaardzo niechętnie Smiley cała reszta musi zostać.

wzięło mnie dziś na wspominki akwarystyczne, po chwili popatrzyłem na zbiornik i pomyślałem "a tak niewinnie się to zaczęło"  Wink
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2011, 22:29:20 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #171 : Listopad 21, 2011, 10:15:47 »

mrs patrz i zazdrość... nu i postaw 4setkę sam Smiley http://3832666.springnote.com/pages/9553796?read=1

Sie zobaczy Smiley
A tak na marginesie, jak Ty wkładasz ręce do baniaka?
W takiej plątaninie musi stanowić to spore wyzwanie Smiley

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #172 : Listopad 21, 2011, 11:23:32 »

a jak rozmnażają się jeże?? - ostrożnie  Grin tak samo jak mam z grzebaniem w baniaku... nie pcham rąk do wody, co tydzień tylko przecieranie przedniej szyby. czyścik magnetyczny by się przydał Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #173 : Listopad 21, 2011, 13:47:42 »

a jak rozmnażają się jeże?? - ostrożnie  Grin tak samo jak mam z grzebaniem w baniaku... nie pcham rąk do wody, co tydzień tylko przecieranie przedniej szyby. czyścik magnetyczny by się przydał Smiley
Olej czyścik, szybe sobie tylko porysujesz.

Jak nazywają sie te rośliny ktore rosna Ci nad powierzchnią wody?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #174 : Listopad 21, 2011, 14:03:58 »

jest anubias jakiś, christmas, java, cryptokoryna nevilli, jakieś żabienice... i jakiś kwiatek domowy, pnący się czasem kilkanaście metrów, narazie to tylko zaszczepka więc siedzi w wodzie, później będzie przesadzony do doniczki, a doniczka za akwarium (przynajmniej taki jest plan) Smiley na razie ładnie maskuje włącznik oświetlenia  Good !

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #175 : Listopad 21, 2011, 14:10:40 »

Kryptokoryna i żabienica nie są ukorzenione?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #176 : Listopad 21, 2011, 14:36:49 »

są posadzone w doniczkach w wodzie tuż pod powierzchnią, ale tak sprytaśnie że tego nie widać  Good !

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #177 : Listopad 26, 2011, 11:02:33 »

z racji tego, że zima idzie, nadchodzą długie wieczory itp. (czyt. nudzi mi się strasznie) zaczynam się zastanawiać nad rozmnożeniem kirysków pstrych. 54l stoi na szafce w pokoju, podłoże jest, podobnie jak grzałka 75w i jakiś śmiszny filtr wewn. trzeba się tylko wziąć do roboty (a z tym najciężej), wyczyścić, żwirek przepłukać, filtr dojrzały, woda będzie z podmianek w dużym baniaku...
jedyny problem jaki widzę to wiek moich samolocików. gdzieś w podświadomości drzemie mi zdanie, że kiryski osiągają dojrzałość po upływie ok 2lat. odświerzając swoje wiadomości natknąłem się na stwierdzenie, iż zdolność prokreacji jest możliwa po roku... gdzie leży prawda??
kiryski mam u siebie ok roku czasu. gdy je przywlekłem były to małe karakony ok 2cm, może trochę większe. mając na uwadze ich wolny wzrost, na dzień dzisiejszy typuję ich wiek na jakieś 15-18miesięcy. czy jest sens próbować?? wyłowienie czegokolwiek z mojego zbiornika (i nie wywrocenie przy tym wszystkiego do góry nogami) graniczy z cudem - no chyba że na mormyszkę hahaha
ogólnie wyznaję zasadę, że przyroda obroni się sama i nie korzystam ze zbiornika tarliskowego, jednakże nowopowstały baniaczek posłużyłby dla rozmnożenia kirysków, a później do próby rozmnożenia (i odchowanie) jarzeńca lub promieniaka (co byłoby dla mnie wielką sprawą i mogłoby stanowić cel sam w sobie).

czy podejmnie się ktoś próby typowania wieku samolocików?? i jak to jest z dojrzałością - rok, czy dwa??

http://3832666.springnote.com/pages/8289594/attachments/5625404
http://3832666.springnote.com/pages/8289594/attachments/5625406
http://3832666.springnote.com/pages/8289594/attachments/5625408
http://3832666.springnote.com/pages/8862192/attachments/5461632

wielkość samiczek przekracza na pewno 4 cm.
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2011, 13:18:17 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

falko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #178 : Listopad 26, 2011, 17:26:39 »

Bardzo ładny baniak. Szkoda byłoby go rujnować żeby wyłowić kiryski, zwłaszcza jeśli nie ma pewności czy już są gotowe do rozmnażania. Może poczekaj aż zaobserwujesz ich tarło w ogólnym, a dopiero później spróbuj się pomęczyć i przenieść je do innego akwarium.
Jak to jest z tą dojrzałością u kirysków to dokładnie nie wiem. Ja kupiłem trójpręgie we wrześniu ubiegłego roku. Miały wtedy 2 cm. Przez kilka miesięcy urosły do około 4 cm i chyba w lutym zaobserwowałem pierwsze tarło. Teraz rosną już wolniej, ale trą się regularnie, właściwe po każdej podmianie wody i trudno tego nie zauważyć, bo uganiają się po całym akwarium. Jednak kiryski pstre docelowo rosną większe niż trójpręgie, więc może gotowość do tarło osiągają trochę później niż mniejsze gatunki..?

Ta pnąca roślina doniczkowa to jakaś odmiana scindapsusa (albo epipremnum, bo różnie ją nazywają).
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #179 : Listopad 27, 2011, 15:02:44 »

falko - odnośnie rośliny to jestem prawie pewny, że jest to Scindapsus aureus.

natomiast wracając do kwestii kirysków, to bardzo dobre rozwiązanie podałeś Smiley
czekam na najbliższą pełnię, mam nadzieję, że barometr będzie służył, od teraz zaczynam obfite i zróżnicowane karmienie, nie robię dolewek odparowanej wody, a później czyste RO, podniesienie stanu wody i obniżenie temp. do 23-24C. nu i zobaczymy Smiley

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14
  Drukuj  

Skocz do: