Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45484 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 10, 2011, 19:24:36 »

to akurat nie problem, bo teraz gdy swiatlo pada bezposrednio na siatke z pistia, akwarium jest nieco przyciemnione wiec smialo moge zmienic swietlowke na mocniejsza. tylko jaka dac temp. barwowa, czy moze nie jest to az tak istotne?

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 10, 2011, 19:25:32 »

to akurat nie problem, bo teraz gdy swiatlo pada bezposrednio na siatke z pistia, akwarium jest nieco przyciemnione wiec smialo moge zmienic swietlowke na mocniejsza. tylko jaka dac temp. barwowa, czy moze nie jest to az tak istotne?
Daj 6500.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 10, 2011, 19:45:37 »

Daj 6500.

To chyba najlepsze wyjście. Poczekaj co się będzie działo bez nawozów-jak zobaczysz jakieś braki, to możesz pomyśleć nad potasem, ale reszta raczej będzie zbędna. Potas z soli polecam-K2SO4. 100g kupujesz za 5zł, rozpuszczasz w 4L wody destylowanej i masz nawozu na 3 lata Wink

tomasz111
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 10, 2011, 19:48:55 »

Bardzo ładne akwarium. Ciekawie wygląda, tak mrocznie:)
Życze powodzenia
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 12, 2011, 11:47:36 »

nu musze sie pochwalic, ze wytarlo mi sie kakadu i to za pierwszym lub drugim podejsciem Wink mysle, ze w znacznej mierze pomogly liscie zalegajace na dnie. z miotu jest ok 30 szpileczek, ktore na pierwszym spacerze byly wczoraj. podaje cyklopa i tetramin baby, bo pierwotniakow nie mam. zobaczymy co z tego wyjdzie oraz czy cos przetrwa. jak na razie mamusia pieknie broni narybku, ponadto pozostale ryby karmie obficiej by oszczedzily narybek. jezeli ma ktos jakies sugestie lub rady na co powinienem uwazac to bardzo chetnie wyslucham bo to moj pierwszy narybek tego gatunku.
urodzilo mi sie kilka pytan, na ktore chcialbym uzyskac odpowiedzi (wiem, ze to nie ten dzial ale mysle, ze nie ma sensu mnozyc watkow niepotrzebnie), mianowicie:
- jak z podmiankami - robic czy nie?? internet podaje sprzeczne podpowiedzi , narazie zwiekszylem napowietrzanie.
- jak czesto karmic?? (dzisiaj podawalem 4 razy, na zmiane cyklopa i tetre, oczywiscie tylko dla szpilek)
- czy moge przetrzymac rozmrozony pokarm przez caly dzien w literatce z ktorej napieram go strzykawka??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2011, 19:26:54 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 13, 2011, 18:16:27 »

nu ludziska nie skapcie wiedzy Smiley poczytalem dzis, co mi na monitor wpadlo ale wcale nie jestem madrzejszy niz wczoraj. bardzo bym prosil o odpowiedzi na powyzsze pytania, kogos komu udalo sie odchowac kakadu w ogolnym...
nu czekam na wylag artemii - zobacze co z tego wyjdzie Wink

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 13, 2011, 18:28:28 »

przeczytaj pracę konkursową "Terytorialna papuga"

http://www.akwarium.net.pl/forum/konkursy-akwarystyczne/i-konkurs-akwarystyczny-uzytkownikow-forum-wodnego-swiata/

no i zobacz mój wątek od około 9-tej strony,

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/dobraf-112l-pielegnice-sajica-w-swietle-neonow-aktualizacja-sierpniowa/135/

i jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pytaj.

aha co do podmianek to ja dla bezpieczeństwa na początku robiłem 5l wody co drugi dzień choć wydaje się, iż było to niepotrzebne i można co tydzień normalną ilość tylko z głową by minimalizować stres samicy i nie wciągać młodych

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 15, 2011, 19:18:45 »

dzieki dobrafie Smiley
u mnie sezon rozrodczy w pelni, z dwie godziny temu ramirezka zlozyla ikre ale w tak odslonietym miejscu, ze nawet jezeli rodzice jej nie wszamaja to zajma sie tym wspollokatorzy. co ciekawe nie zauwazylem jakiegos wielkiego zainteresowania ikra ze strony kasaczow, powiedzialbym nawet, ze ja wielkopansko olewaja. kiryski jak to kiryski, podejrzewam, iz jak ktorys wlozy nos to bedzie mial posilek ale tez specjalnych polowan nie ma... najbardziej dostaje sie drugiej parze ramirezek bo fred dosc ostro ja przegania. pozyjemy, zobaczymy... nie mam zamiaru odlawiac ani separowac, tak jak pisalem juz wczesniej, jezeli cos sie uchowa, to zdobedzie tym samym prawo do zycia, jesli nie - ryby beda mialy urozmaicona diete.
moze z dwa miesiace temu odlowilem dobrana pare ramirezow do tarliskowego ale nic z tego nie wyszlo, jednym slowem matka natura rzadzi sie swoimi prawami. dzisiaj ryby wytarly sie przy 27C, ph 6.8, gh 7, kh 3, przy czym na pewno nie mialem tak czesto wspominanej klarownej wody. byly natomiast obficiej i bardziej zroznicowano karmione (ze wzgledu na probe odwrocenia uwagi od narybku kakadu karmilem larwa komara, cyklopem, spirulina, granulatem dla kiryskow oraz platkami z witaminami tropicala).
jak sprawa sie ma z narybkiem kakadu to nie wiem, bo dzis nie bylo mnie caly dzien w domu, z tego co widze, to cytrynka nie przegania wspollokatorow tak intensywnie jednak caly czas opiekuje sie potomstwem. artemii nie udalo mi sie wyhodowac  Embarrassed wic dalej karmie cyklopem i pylem tetry.
z czego sie ciesze bez wzgledu na wynik to z samego faktu tarel, przez co wnioskuje, ze rybom jest u mnie dobrze  Good !

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 17, 2011, 17:09:12 »

wlasnie przed chwila odebralem skosnopregie Wink jednak z radoscia sie jeszcze wstrzymam bo ryby przyszly w bardzo nieciekawym stanie; poszarpane pletwy i mocno podduszone, do tego stopnia, ze zrobilem tylko 10min klimatyzacje i dawaj do normalnie natlenionej wody. o plci moge zapomniec i to jeszcze chyba przez dluzsza chwile bo karakony strasznie male 4 i 5cm. byle tylko przetrwaly i doszly do siebie chociaz mocno w to watpie. no nic pozyjemy, zobaczymy... moze wieczorem wrzuce jakas fotke bo teraz nie ma szans ze wzgledu na refleksy...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 17, 2011, 19:09:23 »

wlasnie przed chwila odebralem skosnopregie Wink jednak z radoscia sie jeszcze wstrzymam bo ryby przyszly w bardzo nieciekawym stanie; poszarpane pletwy i mocno podduszone, do tego stopnia, ze zrobilem tylko 10min klimatyzacje i dawaj do normalnie natlenionej wody. o plci moge zapomniec i to jeszcze chyba przez dluzsza chwile bo karakony strasznie male 4 i 5cm. byle tylko przetrwaly i doszly do siebie chociaz mocno w to watpie. no nic pozyjemy, zobaczymy... moze wieczorem wrzuce jakas fotke bo teraz nie ma szans ze wzgledu na refleksy...
Skąd je brałeś?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 17, 2011, 19:22:48 »

zlozylem zamowienie w kilku sklepach i wreszcie z jednego sie odezwali. jak wszystkie ryby przyjezdzaja w tym stanie do akwarystykow to... no comment. kobita zamawiala specjalnie dla mnie bo oni takich gatunkow nie maja w sprzedazy wiec czekaly na mnie w worku. przyjechalem do 30min po telefonie ale swoje juz odcierpialy.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 17, 2011, 19:36:33 »

zlozylem zamowienie w kilku sklepach i wreszcie z jednego sie odezwali. jak wszystkie ryby przyjezdzaja w tym stanie do akwarystykow to... no comment. kobita zamawiala specjalnie dla mnie bo oni takich gatunkow nie maja w sprzedazy wiec czekaly na mnie w worku. przyjechalem do 30min po telefonie ale swoje juz odcierpialy.
A jak zachowują się teraz? Są aktywne, szukają jedzenia?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 17, 2011, 19:44:15 »

3 z 5 od razu zamelinowaly sie pod pistia i ja podskubywaly, 2 przy dnie. sa bardzo spokojne ale na spirulinke sie skusily, natomiast komara olaly. co mnie meczy to, ze plywaja z lbem do gory, tak iz prega jest poziomo, nie wiem czy to normalne

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 17, 2011, 19:54:47 »

3 z 5 od razu zamelinowaly sie pod pistia i ja podskubywaly, 2 przy dnie. sa bardzo spokojne ale na spirulinke sie skusily, natomiast komara olaly. co mnie meczy to, ze plywaja z lbem do gory, tak iz prega jest poziomo, nie wiem czy to normalne
Moje tak nie pływały.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 17, 2011, 20:02:39 »

wrzucilem 3 zdjecia pewnie niewiele zobrazuja ale zawsze... ryby sa malo aktywne ale wygladaja juz duzo lepiej niz w pierwszej chwili. mysle, iz kilka pierwszych dni bedzie kluczowych

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: