Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45482 razy)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 17, 2011, 20:05:47 »

Strasznie blade te skośnopręgie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2011, 20:07:25 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 17, 2011, 20:14:05 »

niestety nic z czym moglbym cos zrobic, moze z czasem sie wybarwia, nie wiem jak powinny wygladac mlode osobniki. te sa wielkosci duzej ramirezki.
widze, ze wlasnie chyba sie przebieraja w pidzamke bo robia sie znacznie ciemniejsze.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 17, 2011, 20:23:40 »

widze, ze wlasnie chyba sie przebieraja w pidzamke bo robia sie znacznie ciemniejsze.
Dokladnie. Ryby "przybierają nocna szatę" Smiley

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 17, 2011, 23:15:40 »

Mimo wszystko moim zdaniem wyglądają mizernie, pomóż im jakims fishtaminem sery, u mnie przy kwarantannach i aklimatyzacjach skutkowało

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 18, 2011, 10:26:32 »

Na zdjęciach ryby wyglądają na wyjątkowe zestresowane.
Jak zachowują się dzisiaj?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 18, 2011, 11:42:53 »

sa bardzo spokojne lub apatyczne, jak kto woli... przebywaja w calej strefie akwarium i wydaje mi sie, ze nieco sciemnialy. zmontowalem fishtamin, to dodam do podmianki dzis, jak radzil asagoth i zobaczymy co dalej
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 13:41:37 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 19, 2011, 08:47:38 »

kur... normalnie rece mi juz opadaja. dzisiaj pady dwie samice ramireza. jedna przygotowywala sie do tarla dwa dni temu, czyscila korzen, potem w innym miejscu kopala dolek w piasku, wszystko wydawalo sie byc ok. wczoraj zauwazylem, ze przestala plywac, przesiadywala pod lisciem schowana i dyszala, stracila tez apetyt. zero jakis zmian na ciele. parametry wody dobre, reszta obsady ok. co sie ku... dzieje?? czyzby jakis pasozyt ukladu oddechowego?? macie jakies typy??

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 19, 2011, 10:01:25 »

Mi tak ciężko ryby oddychały i po testach nic nie wynikało że woda zła. W twoim przypadku gdzie nie masz roślin, a same korzenie i liscie wydaje mi sie że ryby po prostu się duszą. Ja jak dokupiłem drugi filtr(wewnetrzny) z napowietrzaczem dopiero ryby przestały tak dyszec i zaczęły oddychac normalnie. A woda wypływająca z deszczownicy i powodująca ruch tafli wody. Jak wiadać w moim przypadku zbyt słabo natleniała wodę. Może to jest problemem. Sprawdź może jakimś testem na ilość telnu w H2O

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 19, 2011, 10:12:50 »

odpada, gdyz silnie napowietrzam ze wzgledu na skosnopregie, jezeli one nie pokazuja oznak przyduchy tzn. jest wystarczajaca ilosc tlenu.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 19, 2011, 10:17:48 »

Ile czasu masz te ramirezki? ryby te w tym momencie w Polsce to 99% Tajwan a z tego mioejsca niewyjaśnione nagłe zgony to standard, czym karmiłeś ostatnio i czy mozliwe że jakaś substancja mogła dostać się do akwa... Ramirezy w szczególności Tajwańskie są dużo delikatniejsze niż skośnopręgie moim zdaniem, mogą być to również pasożyty ale one rzadko atakują nagle

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 19, 2011, 10:20:01 »

To może robale w skrzelach. U mnie jeden skalar miał taką banie która była w skrzelu i wystawała. Dopiero po odrobaczaniu zaczął normalnie oddychać. Ale wątpie czy wszystkie robale zdechły, bo pielęgnicowate zwłaszcza skalary mają w sobie pełno tego paskudztwa. Dlatego kiedyś planuję zmiane obsady mimo że moje skalary są dość duże i mam je już ponad rok. Jednak robale zawsze powracają.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 19, 2011, 10:38:26 »

powiem szczerze, ze do ramirezow nie mam reki... tak jak pisalem wyzej fred jest u mnie od ok 6miesiecy i jego wydaje sie nawet III wojna swiatowa nie ruszy. wczesniej padly mi trzy, po awarii linii energetycznej i spadku temp. do 18C (dotychczas wlasnie w spadku temp. upatrywalem powodu - teraz juz nie jestem tego pewien, moze ta sama przyczyna, ktora wystapila przy dzisiejszych zgonach, a ktorej nie umiem zdiagnozowac). karmie caly czas tym samym czyli glownie larwa komara i vitality&color tropicala, ramirezki mialy parcie rowniez na granulat dla kiryskow, ponadto pojawia sie spirulina, a mlode kakadu dostawaly cyklopa. obca substancja odpada, staram sie nawet jak najmniej wkladac lapska do zbiornika. napowietrzanie odpada jestem w 100% tego pewny. zadnych wypryskow, plam, odstajacych lusek, spuchnietych skrzel tylko lekkie wyblakniecie kolorow przed smiercia (co traktuje jako normalna rzecz przy oslabieniu ryby). ryby byly u mnie od 10dni, w tym czasie samica zlozyla ikre (ktora zostala wszamana) i wg mnie zabierala sie do kolejnego tarla. wszystko wydawalo sie byc ok... chyba mam cos w wodzie, co jest zabojcze dla mlodych osobnikow. tylko co Huh
asagoth chcialem sie jeszcze zapytac jak czesto stosowac fishtamin, wczoraj dodalem do podmienianej wody i dzisiaj do zarelka. raz dziennie wystarczy w porze karmienia, czy moze czesciej??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2011, 13:10:17 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 22, 2011, 11:00:31 »

o sytuacji ogolnej w akwarium skosnopregie sie zadomowily, znacznie pociemnialy, powiedzialbym w czern i maja charakter kiryskow jak nie podchodza do tarla Smiley ogolnie powolne, posiedza razem, poplywaja osobno, innym rybom nie wadza i wrecz ustepuja, zanim jeszcze jakies stroszenie sie zacznie, zjedza co rzuce, ryba nie sprawiajaca zadnego klopotu. jak bede mial szanse to dokupie nastepne 5sztuk niech sie ladnie dobiora, zostawie z 3pary.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 22, 2011, 11:11:18 »

o sytuacji ogolnej w akwarium skosnopregie sie zadomowily, znacznie pociemnialy, powiedzialbym w czern i maja charakter kiryskow jak nie podchodza do tarla Smiley ogolnie powolne, posiedza razem, poplywaja osobno, innym rybom nie wadza i wrecz ustepuja, zanim jeszcze jakies stroszenie sie zacznie, zjedza co rzuce, ryba nie sprawiajaca zadnego klopotu. jak bede mial szanse to dokupie nastepne 5sztuk niech sie ladnie dobiora, zostawie z 3pary.
Skośnopręgie to spokojne, powolne rybska.
Niektórym to przeszkadza ale ja lubie tego typu ryby.

wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Czerwiec 22, 2011, 15:57:50 »

jak uzyskałeś takie KH wody??
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: