Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45492 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #90 : Sierpień 18, 2011, 08:21:59 »

witam Panstwa Smiley zakupiłem sole i zamierzam nawozic, ale ze jestem leniwy to sprawilem sobie rowniez symfonie zlota z dodatkiem Fe (4g na 100g) oraz K2SO4 (20g). na woreczku z nawozem sugerowane dozowanie to 1ml/60l dziennie, przy stezeniu 50gnawozu na 600ml wody. z racji malej masy roslinnej u mnie podawalbym 2ml/dziennie ewentualnie po rozkreceniu 3ml. co myslicie o takich dawkach?? mam jeszcze kh2po4, siedmiowodzian mgso4, kno3, k2so4 ale jesli symfonia by wystarczyla to oparlbym sie glownie na niej.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #91 : Wrzesień 08, 2011, 13:39:35 »

witam ponownie Smiley w podanym linku znajdują się dwa zdjęcia... otóż jak widać kryptokoryna wendti (vento tak sklasyfikował tą roślinkę, porównując z google wydaje mi się, że moja ma dłuższe i bardziej wysmukłe liście) powoli, acz konsekwentnie mi marnieje. co robić?? wraz z żabienicą znajduje się ona w małej kosteczce, poniżej tafli wody, zasypanej żwirkiem pomieszanym z torfem (stosowanym jako wkład do filtrów). dziennie podaję 1ml k2so4 (100g/500ml), 1ml no3 (25g/500ml), 1ml mgso4 (50g/500ml) i 1ml kh2po4 (3g/500ml) w sumie tylko dla kryptokoryny i żabienicy (na cały zbiornik leję 3ml dziennie). micro kupię na dniach. próbowałem dostać kulki gliniano-torfowe lub inne nawozowe jednak wchodząc do kwiaciarń lub sklepów ogrodniczych sprzedawcy robili tylko wielkie oczy i za grosz nie mieli pojęcia o czym mówię  Huh drugie zdjęcie to odrost żabienicy, który o ile na początku rósł dość szybko to teraz od ok 3tygodni stoi w miejscu nie rozwijając się - czy to normalne?? ile czasu powinno zająć żabienicy rozkrzewienie się?? wcześniej odcinałem ten odrost, by nie osłabiać rośliny lecz teraz zależałoby mi na jej "rozmnożeniu".
http://3832666.springnote.com/pages/8289594?read=1 - tutaj wspomniany link

ps.
moje nowe akwarium, wiem że trochę przerybione ale nie mogłem się powstrzymać, no i za cholerę nie wiem, co ci ludzie robią u mnie na chacie  Grin  Good !

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #92 : Wrzesień 08, 2011, 18:34:06 »

Ludzi z chaty bym wygonił raz, dwa, jeśli tylko nie przynieśli ze sobą czego dobrego  Good !

Nadal Rafale czekam na kompozycję z odziałem korzonka Wink

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #93 : Wrzesień 08, 2011, 21:56:19 »

Twój korzeń doczekał się miejsca w prezentowanym zbiorniku, gdzie pełni rolę nie tylko dekoracyjną ale również potrzymującą małą kostkę, w której posadzone są rośliny Smiley
update w pierwszym poście Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #94 : Wrzesień 08, 2011, 22:49:44 »

Nieźle, meszek na nim teraz rośnie Cheesy ?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #95 : Wrzesień 10, 2011, 17:09:40 »

na dzień dzisiejszy... Smiley wczoraj znalazłem koncepta w jakim kierunku zbiornik będzie się zmieniał powolutku.

3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #96 : Wrzesień 10, 2011, 18:43:57 »

pogadaj z yorkim, ma 525l i miał podobny design może coś podpowie

Betta splendens
Betta unimaculata
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #97 : Wrzesień 11, 2011, 10:40:54 »

muszę powiedzieć, że moje skośne po tych zmianach w akwarium zwariowały. ponadto dodałem torfu do filtra więc zmiany parametrów wody też powoli następują. skośne chowają się gdzieś przy dnie, całe w jasno ciemne ciapki, pokarm z doskoku, chociaż wcześniej były pierwsze do karmienia i jakieś takie zestresowane. czyżby nowe terytorium??
chciałem się zapytać jakie są realne szanse na tarło zwinnika w moim akwarium?? Smiley od pewnego czasu obserwuję zaloty, powiedziałbym dość intensywne. samce prężą się do ławicy samic, po chwili któraś się odłącza i na uboczu jest adorowana przez dwóch samców tzn. ona pływa pionowo, obracając się a panowie stroszą się pływając w kółko. jest duża rywalizacja u samców Smiley zastanawia mnie też to, czy może dochodzić do rozrzucania ikry, a ja nic o tym nie wiem... jarzeniec parametry wody ma dobre, odpowiednio czystą, temp. ok 26c, kto wie Panowie?? Cheesy
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2011, 13:44:28 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #98 : Wrzesień 11, 2011, 21:52:14 »

no pochwalę się Smiley nieskromnie mówiąc akwarium mi się podoba, obsada wydawało by się oklepana i mało ciekawa ale ma się dobrze i współpracuje ze sobą. jak wspominałem wyżej dodałem torfu do filtra, woda obniżyła ph do 6.5, gh 7, kh 0. albo mi się wydaje, albo jarzeniec i promieniak podchodzą mi do tarła, przynajmniej ostro są zainteresowane zalotami Smiley
http://3832666.springnote.com/pages/8312244?read=1

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #99 : Wrzesień 16, 2011, 15:24:02 »

siemanko, znów mam pytanie - jak java i christmass znoszą bierzącą wodę?? z racji obniżenia tafli wody zauważyłem że w najwyższych miejscach mech zaczyna mi wysychać, na początku kilka razy dziennie go podlewałem ale w końcu postanowiłem zautomatyzować ten proces Smiley i  wymiśliłem takie cuś... http://3832666.springnote.com/pages/8289594?read=1 i teraz urodziło się pytanie, czy takie rozwiązanie jest lepsze dla wzrostu mchu, wpływa negatywnie, czy może jest to totalnie obojętne, a dla mnie mniej zachodu...

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #100 : Wrzesień 21, 2011, 12:29:47 »

chłopaki proszę o pomoc!! jak długo rosną skośnoprękie i w jakim wieku zaczynają się trzeć?? od momentu dodania do filtra torfu zachowanie moich skośnych radykalnie się zmieniło, są bardzo płochliwe i większość czasu spędzają przy dnie ubrane w jasno-ciemne ciapki. niejednokrotnie płoszą się tak, że woda na podłogę chlapie, liście pływają po akwarium, a ja obawiam się by nie doszło do jakiegoś poważnego uszkodzenia ryby o szybę zbiornika, czy korzeń. na początku kładłem to na karb zmian w akwarium lecz po kilkunastu dniach nic się nie zmienia. nie zauważyłem wzmożonej agresji wewnątrzgatunkowej - czasem się podgonią ale walk nie widziałem. zaczynam się zastanawiać, czy mocniejsze zakwaszenie wody, więcej barwników i temp. ok 27C nie są mocnym bodźcem do tarła i to nie wzmaga nerwowości ryb, tym bardziej, że pary jeszcze nie są dobrane...
karmię standartowo komarem, granulatem dla kirysków i spiruliną, duża część tafli przykryta pistią, światło niezbyt mocne, parametry ok, litraż też wydaje się być odpowiedni. co jest do cholery?? Huh

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #101 : Wrzesień 21, 2011, 12:58:48 »

To nie tarło. Podczas tarła powinna wyodrębnić się dobrana para. Jesli nie widzisz pary dobranych ryb które co jakis czas przeganiają pozostałych członkow stada, to o tarle możesz zapomnieć.
Może zbyt szybko zakwasiłeś wode?
Może zbyt często pchasz ręce do baniaka?
Może wykonujesz zbyt gwałtowne ruchy przy zbiorniku?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #102 : Wrzesień 21, 2011, 13:30:11 »

co miało być zrobione w zbiorniku, zostało zrobione w jeden dzień, ryby dostały odpowiednią dawkę fishtaminu z podmienianą wodą, by zminimalizować stres. teraz moja ingerencja w życie zbiornika ogranicza się do podania nawozów, karmienia i podmian.
akwarium stoi w spokojnym miejscu w moim pokoju, gdzie na ogół przebywam tylko ja. obserwując ryby staram się nie hałasować i nie wykonywać gwałtownych ruchów.
czy szybko zakwasiłem wodę? - nie wiem. wrzuciłem torf do filtra i zmiany następowały samoistnie. może, ale od tego czasu (prawie dwa tygodnie) myślę, iż nie powinno to mieć już wpływu na zachowanie skośnych. dodam, że pozostali lokatorzy czują się świetnie, a zmiany w akwarium im slużą.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #103 : Wrzesień 21, 2011, 14:57:28 »

Jaki to torf?

Skośnopręga z natury jest ryb bardzo płochliwą.
Nie śledziłem zbyt uważnie Twojego wątku, ale może po zmianach o których wspominasz, baniak zrobił się bardziej przejrzysty. Czy ryby mają gdzie się ukryć?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2011, 14:59:39 wysłane przez mrs » Zapisane

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #104 : Wrzesień 22, 2011, 12:04:25 »

torf sery lub tetry, nie pamiętam już, taki do filtra.
zbiornik jest może trochę berdziej przejrzysty ale wciąż jest to półcień. ok połowa tafli jest przykryta pistią, na spodzie masę liści i dużo korzeni. myślę, że pod względem kryjówek nie jest źle. zresztą w linku powyżej masz zdjęcia jak to wygląda Smiley

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: