Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45467 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« : Czerwiec 03, 2011, 21:48:10 »

nu wreszcie sie udalo, po wielu perturbacjach. zbiornik stoi od ok miesiaca, na dojrzalych filtrach i ok 100l "starej" wody z wczesniejszego akwarium.
fauna:
20x zwinnik jarzeniec
10x kirysek pstry
2+3 pielegniczka kakadu
2+2 pielegniczka ramireza
(aktualizacja na stronie piatej
flora - pistia, anubiasy i zabienica
dekoracje - jak widac
podloze - piach  0,8-1,4mm
oswietlenie - dwie lampki nocne, w jednej zarowka diodowa, w drugiej swietlowka energooszczedna 7w
filtracja - biolog hw302 (idac od dolu; wloknina, ceramika+wloknina, biobale+wloknina), mechanik hanza jp-022f
parametry:
ph - 6.5-6.8
KH - 3
GH - 7

« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 19:56:38 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2011, 05:49:28 »

Zdaje sie, że w baniaku miały pływać skośnopręgie?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2011, 08:05:34 »

mialy i beda... tylko za cholere nie moge ich dostac, rozpuscilem wici i czekam Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2011, 08:40:06 »

mialy i beda... tylko za cholere nie moge ich dostac, rozpuscilem wici i czekam Smiley
Jeśli chcesz to dam Ci namiary od czlowieka u którego ryby kupowałem, gość jest z Łodzi.
Tylko mała uwaga, ryby szybko padły w moim zbiorniku. Najpewniej przez transport bo karton w którym przyjechały był pognieciony i mokry ale sprzedawca oddał mi pieniądze pomimo tego, że nie chciałem ich bo nie winiłem go.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2011, 16:12:34 »

podrzuc kontakt na pw jesli nie zalatwie nic w ciagu 2tyg. to pewnie sie do goscia odezwe choaciaz Lodz to blisko nie jest, prawie 400km. obawiam sie o stan ryb, bo sa wrazliwe na deficyt tlenu. jaka opcje przesylki miales?? konduktorska, czy udalo sie kurierem??

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2011, 17:09:49 »

jaka opcje przesylki miales?? konduktorska, czy udalo sie kurierem??
PKS.
Konduktorska jest bezpieczna bo paczka leży sobie spokojnie najczęściej w przedziale konduktorów, PKS to ryzyko, zawsze paczke wytrzepie itp.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2011, 13:34:23 »

podziekowal za namiary Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2011, 15:14:46 »

podziekowal za namiary Smiley
Czekam na skośnopręgie w Twoim szkle Smiley

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2011, 08:52:10 »

z racji tego, ze mam otwarte akwarium doszedlem do wniosku, iz mozna byloby wrzucic duuuzy korzen wystajacy przynajmniej w 1/3 nad tafle wody, a na nim posadzic jakas roslinke ladowa lub emersyjna. warunkiem jest mala swiatlolubnosc. myslalem o "hiszpanskim mchu"-oplatwa brodaczkowata (takie brody wiszace na drzewach w horrorach  Wink ) ale po wstepnym szukaniu chyba nie ma wiele o nim w google. prosilbym bardzo unizenie o jakies informacje na ten temat oraz kwestie dostepnosci w Polsce, lub propozycje zamiennika, ktory wygladalby podobnie. zreszta piszcie co w ogole sadzicie o takowym pomysle  Grin
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2011, 09:11:59 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2011, 09:19:04 »

sam pomysł jest świetny! Widziałem nieraz zbiorniki z zielskiem emersyjnym sadzonym na korzeniach wystających ponad taflę wody-efekt jest niesamowity! Jednak zazwyczaj były to jakieś ehinodorusy, które wymagają więcej światła. Może pomyśl nad konstrukcją czegoś w rodzaju lampki nocnej oświetlającej tylko emersa, a nie sięgającej do wody.
pozdr

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2011, 14:17:14 »

vento Ty jestes specem od roslinnosci moglbys podrzucic jakies propozycje roslin lub mchow, ktore moglbym "zamontowac" na korzeniach nad tafla wody?? z gory dziekuje... pojawia mi sie mglista i daleka idea zamontowania jakiejs polki nad zbiornikiem i umieszczenia na niej (chociazby w doniczkach) roslin opadajacych kaskadowo nad tafle, moze kilka galezi, korzeni pokrytych mchem, suchymi liscmi tak by stworzyc cos na ksztalt brzegu nad akwarium. moze ktos widzial takowa kompozycje, bo nie chce mi sie wierzyc, ze pierwszy na to wpadlem Wink o ile pomysl wydaje sie nie byc latwy do wykonania, to moze okazac sie bardzo ciekawy...
ps. dodam, ze nie chcialbym zadnych roslin ladowac do baniaka, z powodu niewystarczajacego oswietlenia i calkowitego braku nawozenia (czego nie zamierzam zmieniac)

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2011, 14:38:07 »

w krakowie ustrzeliłem kilka fotek, w tym zbiornikom z emersami nad taflą wody:
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/dla-fanow-akwarystyki-roslinnej-kilka-fot-ze-sklepu-ra-w-krakowie/

Spokojnie możesz zainstalować tam wszelkie ehinodorusy (wybór konkretnego gatunku zależy od Twoich upodobań), anubiasy-jeśli tylko korzenie będą miały w wodzie. U znajomego na korzeniu nad taflą wody rośnie mały heniek-ale ma sporo światła. Ja sam przymierzam się do konstrukcji wabi-kusa, ale jeszcze nie dorobiłem się odpowiedniego oświetlenia. Jeśli zamontujesz jakąś lampkę nocną, to polecam większego ehinodorusa, pod nim anubiasa, a przy samej tafli wody lileaopsis (trawkę brazylijską) -podobno świetnie radzi sobie jako emers, wymieszaną właśnie z heńkiem wpadającym do wody . Wystające korzenie pokryj w miarę gęstą "wykładziną" z mchu (jakiegokolwiek)-taki dywan mocno chłonie wodę, więc będzie dostarczał wilgoci korzeniom roślin nadwodnych.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2011, 20:30:23 »

chlopaki mam problem z klarownoscia wody. prawdopodobnie jest to spowodowane rozkladaniem sie starych lisci, ktorych nie usuwam i brakiem odmulania (co w przypadku mojego zbiornika jest niemozliwe).probowalem juz zmniejszac przeplyw filtra jednak nie zmienilo to nic... macie jakies pomysly jak sobei z tym poradzic czy po prostu jestem juz na to skazany? rybom raczej to nie przeszkadza po prostu razi moj zmysl estetyczny Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2011, 10:11:28 »

co do wody to można próbować z wkładami filtracyjnymi choć np. chemiczne zniwelują też herbatę Undecided do takich litraży polecam filtr mechaniczny z drobną gąbką - sam mam takie rozwiązanie i też mam liście i jest gitara, zwykła japońska hailea tania jak barszcz a zapier.... - po cotygodniowym czyszczeniu filtrai woda w wiadrze jest brązowa.

obsada trochę nie bw, baniak spoko choć odrobinę więcej światła bym dał,

a jak pielęgniczki "dzielą" się dnem?
no i przy kakadu za mało samic lub za dużo samców

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2011, 10:44:50 »

zwykła japońska hailea tania jak barszcz a zapier.... - po cotygodniowym czyszczeniu filtrai woda w wiadrze jest brązowa.
Małe sprostowanie, hailea jest chińska co oczywiście nie zmienia faktu, że jako mechanik sprawdza się świetnie.

chlopaki mam problem z klarownoscia wody. prawdopodobnie jest to spowodowane rozkladaniem sie starych lisci, ktorych nie usuwam i brakiem odmulania (co w przypadku mojego zbiornika jest niemozliwe
Liście nie wpływają na klarowność wody, mogą zasyfić Ci dno ale na wode nie mają wpływu.
Masz młody baniak więc różne dziwne rzeczy mogą się na początku dziać.
Daj sobie troche czasu.

Strony: [1] 2 3 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: