Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45479 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 09, 2011, 11:03:33 »

co do wody to można próbować z wkładami filtracyjnymi choć np. chemiczne zniwelują też herbata - odpada
do takich litraży polecam filtr mechaniczny z drobną gąbką - jest hanza jp022f, chyba sciagne jeszcze kubek z niego i zostawie gola gabke
obsada trochę nie bw - dlaczego?? kiryski nie wystepuja, wiem ale to moja ekipa sprzatajaca, ramirezki - sprawa problematyczna ale sa utozsamiane z bw... nie chodzi mi o puryzm biotopowy, bardziej chcialem stworzyc baniak funkcjonujacy i nie razacy jakos strasznie bledami w obsadzie, mysle ze mi sie udalo.
baniak spoko choć odrobinę więcej światła bym dał - powiem szczerze, ze jest jasniejszy i nie tak czerwony jak na fotce, po prostu dupa ze mnie, a nie fotograf i nie umiem odzwierciedlic rzeczywistosci  Wink
a jak pielęgniczki "dzielą" się dnem? no i przy kakadu za mało samic lub za dużo samców - sa lekkie gonitwy ale na razie bez rannych, samiczki kakadu widze na ogol w czasie karmienia, wiekszosc dnia przesiaduja w lisciach, czasem ktoras sprawdzi rewir i wraca do siebie. po zerwaniu linii energetycznej (w czasie mojej nieobecnosci) i 18h przerwie w dostawie pradu niestety padly mi 3 ramirezki (za niska temp??), zostal najstarszy samiec, ktorego chyba nawet III wojna swiatowa nie ruszy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 12:05:22 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 09, 2011, 11:46:39 »

co do wody to można próbować z wkładami filtracyjnymi choć np. chemiczne zniwelują też herbata - odpada
do takich litraży polecam filtr mechaniczny z drobną gąbką - jest hanza jp022f, chyba sciagne jeszcze kubek z niego i zostawie gola gabke
obsada trochę nie bw - dlaczego?? kiryski nie wystepuja, wiem ale to moja ekipa sprzatajaca, ramirezki - sprawa problematyczna ale sa utozsamiane z bw... nie chodzi mi o puryzm biotopowy, bardziej chcialem stworzyc baniak funkcjonujacy i nie razacy jakos strasznie bledami w obsadzie, mysle ze mi sie udalo.
baniak spoko choć odrobinę więcej światła bym dał - powiem szczerze, ze jest jasniejszy i nie tak czerwony jak na fotce, po prostu dupa ze mnie, a nie fotograf i nie umiem odzwierciedlic rzeczywistosci  Wink
a jak pielęgniczki "dzielą" się dnem? no i przy kakadu za mało samic lub za dużo samców - sa lekkie gonitwy ale na razie bez rannych, samiczki kakadu widze na ogol w czasie karmienia, wiekszosc dnia przesiaduja w lisciach, czasem ktoras sprawdzi rewir i wraca do siebie. po zerwaniu linii energetycznej (w czasie mojej nieobecnosci) i 18h przerwie w dostawie pradu niestety padly mi 3 ramirezki (za niska temp??), zostal najstarszy samiec, ktorego chyba nawet III wojna swiatowa nie ruszy.
Ale zagmatwałeś.
Popraw post bo nie wiadomo o co Ci chodzi.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 09, 2011, 11:56:38 »

sorki zamotalem sie z edycja Smiley

no zrób to jak należy, ciężko sie połapać

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 09, 2011, 12:06:31 »

done

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 09, 2011, 17:14:25 »

co do obsady to miałem na myśli również kakadu, osobiście zostawiłbym 1+3 kakadu i 1+1 ramireza, zobaczysz z czasem ryby podrosną i będzie brakowało dna,

przy słabszym oświetleniu ciężko jest zrobić dobre zdjęcia imho to nie nawet kwestia "dupy - fotografa" ha ha ha wiem coś o tym.

btw baniak miły dla oka.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 09, 2011, 20:56:20 »

po calym popoludniu studiow nad tym jak zrobic zdjecie, pozwolilem sobie zmienic fotke w pierwszym poscie na bardziej odzwierciedlajaca rzeczywistosc, chociaz dalej nie do konca  Wink
dzisiaj zaobserwowalem fajne zjawisko u jarzencow, tak jakby taniec godowy ale miedzy samcami Smiley przypomina to troche zalety kakadu,pieknie wybarwione, nastroszone samce jarzenca, preza sie i plywaja wokol siebie "zabiegajac" droge. czy ktos mi moze powiedziec, co to znaczy?? Smiley
z troche mniej fajnych nowosci, zaczal mi cieknac pod glowica kubelek  Wściekły zakleilem gumowa uszczelka do okien nieco nizej przy firmowej uszczelce (by ja troche odciazyc) oraz na styku korpusu z glowica, pod zaciski wlozylem poskladana na czworo szmatke, by wzmocnic zacisk, kubelek do wiadra i czekam az sie calkiem odpowietrzy wtedy zobacze na ile moje modyfikacje pomogly...

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 10, 2011, 00:36:16 »

fajnie ta fota wyszła-baniaczek nie w moim stylu, ale całkiem przyjemny Wink Trochę tylko razi ten kokos-psuje naturalność kompozycji.
Jak tam plany z roślinami nad taflą wody?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 10, 2011, 10:25:13 »

dzieki wszystkim za pochlebna opinie Smiley kokosy oczywiscie byly wrzucone dla kakadu ale z tego co widze, to konsekwentnie sa olewane i mozna byloby je wyciagnac nu ale jak juz sa... Smiley staram sie nie pchac rak do akwarium, niech zyje swoim zyciem, a nuz sie kiedys przydadza dodatkowe kryjowki.
odnosnie roslin, to tak jak zawsze najwiekszym problemem jest kasa (ostatnie tygodnie sa zajebiscie suche, rodzice daja mi nawet na papierosy) i brak odpowiedniego korzenia. przeszedlem juz chyba z 5km brzegiem rzeki ale nie moge znalezc nic fajnego... w najblizszej przyszlosci mam zamiar zamontowac siatke na tafli bezposrednio pod swietlowka i w nia wetknac pistie (jezeli bedzie plywac po calym zbiorniku to napewno nie da rady ze wzgledu na brak swiatla). w ciagu najblizszego miesiaca powinienem dostac bezrobocie za okres 6ciu miesiecy wiec wtedy zaczne myslec nad jakims fajnym projektem Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 10, 2011, 10:37:13 »

w ciagu najblizszego miesiaca powinienem dostac bezrobocie za okres 6ciu miesiecy wiec wtedy zaczne myslec nad jakims fajnym projektem Wink

Ale palić "Zygmunt poszedł na bezrobotne" nie będziesz? Smiley
http://www.tttt.ru/14691.jpg

Przepraszam za OT.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2011, 10:41:53 wysłane przez mrs » Zapisane

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 10, 2011, 17:24:20 »

hahaha nu tu znow zrobiles mi dzien Smiley ale nie, podziekowal... zawsze uwazalem, ze "chociaz malo sie zarabia, ale bawi sie jak hrabia" tak wiec http://rafalkudlaty.wrzuta.pl/audio/41dIzI2ESpd/psy  Grin a i nie przepraszaj za OT bo aj swoj watek traktuje luzno Wink

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 10, 2011, 18:03:18 »

"chociaz malo sie zarabia, ale bawi sie jak hrabia"

Muszę wcielić w życie ten cytat Smiley

Prawdziwy lord Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 10, 2011, 18:18:44 »

Kto zabroni biednemu bogato żyć? Tongue

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 10, 2011, 18:20:56 »

Szlachta się bawi, koszta się nie liczą.
Skoro operujemy przysłowiami:)

Przepraszam za OT

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 10, 2011, 19:05:38 »

nu zamontowalem pistie i chcialem sie zapytac czy pociagnie bez nawozow? wiadomo woda ro, uzupelnienia odparowanej robie na zwyklej kranowie (ok 10l co 2-3 dni) wiec jezeli chodzi o bogactwo mineralow to calkiem jak z moim ostatnio Wink
jest odkryty zbiornik, swiatla tez (mam nadzieje) wystarczajaco, bo roslinki bezposrednio pod swietlowka. kolejne pytanie: swietlowka ma 2700K, bedzie? czy trzeba zmienic na standartowe 6500K? no i te nawozy. lac czy sie obejdzie, a jak juz mus to co lac? sam potas wystarczy? a moze jakis tani kompleks? co polecacie?...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 10, 2011, 19:10:08 »

Wg mnie troche mało światła dla pistii.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: