Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45613 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #60 : Lipiec 11, 2011, 17:44:54 »

siemanko wszystkim:) dzisiaj drugi raz zaobserwowalem dziwne zjawisko... mianowicie przy cotygodniowej podmianie wody i pielegnacji pistii osiadaja mi w akwarium jakby pajecze nici, wyglada to strasznie paskudnie ale po kilku-kilkunastu godzinach ustepuje (rozpuszcza sie??). powoduch dopatruje sie w blonie bakteryjnej. pistia jest ograniczona zylka rozciagnieta w poprzek akwarium i na tej powierzchni skimer nie daje rady zciagnac blony, przy podmianie wody pistia sie rozplywa po calym akwarium, a nastepnie zostaje ulozona ponownie za bariera zylki. przy przekladaniu odrywam nowe odrosty, stare liscie itp. w czasie tej roboty pojawiaja sie wspomniane nici. co to cholera jest?? i moze ktos wie jak uniknac tej sytuacji...
wczoraj umocowalem jave i christmas na korzeniu zarowno emersyjnie jak i imersyjnie, zmienilem zarowke ledowa na energooszczedna 8w no i czekam. jezeli mech sie przyjmie i zacznie to wygladac tak, jak chce przejde do kolejnego punktu czyli tworzenia baniaka z emersyjna roslinnoscia...

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #61 : Lipiec 23, 2011, 13:53:20 »

rozpoczalem wreszcie dzialania w kierunku emersa:) dzisiaj zostaly zainstalowane dwa anubiasy i zabienica, korzenie w wodzie reszta nad tafla ale po kilku godzinach liscie zdaja sie nieco przywiedle. prosilbym o podpowiedzi, wytkniecie bledow itp. wyglada to tak...

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #62 : Lipiec 23, 2011, 14:01:40 »

wydaje mi się, że ta lampka może mieć wpływ na pogorszający się stan liści. Wg mnie jest zdecydowanie za blisko i może przypalać, a na pewno wysuszać liście

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #63 : Lipiec 23, 2011, 14:04:52 »

zmienione Smiley vento ile doradzasz lac k2so4?? rozpuscilem 50g w 500ml i mam zamiar dawkowac 3ml dziennie

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Lipiec 23, 2011, 14:13:07 »

ja do siebie leję 6-7ml dziennie takiego samego roztworu i jest dobrze, więc u Ciebie też powinna 3ml dawka odpowiadać, biorąc pod uwagę ilość masy roślinnej u mnie i u Ciebie.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #65 : Lipiec 23, 2011, 14:24:02 »

czy jest sens polewac te rosliny woda powiedzmy 2/3 razy dziennie?? czesciej nie moge bo wreszcie robote znalazlem Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #66 : Lipiec 23, 2011, 14:29:26 »

myślę, że spryskiwanie wodą nie zaszkodzi. Jeśli masz na to czas i ochotę, to na pewno będzie im miło Smiley

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #67 : Lipiec 23, 2011, 15:01:29 »

jeszcze jedna prosba. czy moglby mi ktos zidentyfikowac te zabienice??

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #68 : Lipiec 24, 2011, 08:33:05 »

Dawaj fotke całej bańki!

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #69 : Lipiec 24, 2011, 15:59:31 »

jak sie uda to wrzuce zdjecie dzis wieczorem. na razie chcialbym rzetelnie ostrzec, ze baniak znacznie sie zmienil. moze i to sa jeszcze czarne wody ale zbiornik jest dosc jasny, pojawil sie christmas, anubiasy, zabienica, pistia byla wczesniej. zmienila sie rowniez obsada. z powodu niewyjasnionych zgonow zrezygnowalem z pielegniczek a dokupilem ryb lawicowych. obecnie:
15x zwinnik jarzeniec
15x bystrzyk amandy
8x promieniak bialopletwy
4x pielegnica skosnoprega
8x kirysek pstry
6x otosek
obsada wydaje sie znaczna ale przyrybienia nie ma i kazdy gatunek ma swoj wlasny kat nie wchodzac sobie w droge, a i zyjac razem Smiley
czas poswiecony tafli wody niestety odbil sie na dnie, gdzie teraz panuje znaczny syf. w najblizszej przyszlosci mam zaopatrzyc sie w liscie i dorzucic nowych, co znacznie rozjasni dno. w nieco dalszej przyszlosci dokupie jeszcze z 20 bystrzykow amandy, gdyz podoba mi sie ich mocno rozwiniety instynkt lawicowy, zastanawiam sie jeszcze nad ok 10ma kiryskami panda ale sa strasznie drogie (po 10zl za sztuke) i najwieksza inwestycja zmienic oswietlenie na "scienne" zamiast lampek nocnych.
parametry wody:
GH - 7
KH - 3
ph - 7.0
dla roslin leje 3ml k2so4 codziennie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 16:26:40 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #70 : Lipiec 24, 2011, 19:14:16 »

Przygotowałeś ludzi na szok, dawaj więc fote Smiley

A tak na marginesie to jedna osoba dziś już mnie mocno przetestowała Smiley
Myslę, że Emperor się nie obrazi jeśli napisze, jak podczas rozmowy na PW dowiedziałem się, że kolejnym baniakiem będzie...holender. Mało z krzesła nie spadłem. Na szczęście wraz z kolejną wiadomością PW przyszło sprostowanie w którym dowiedziałem się, że był to okrutny żart, ale skok ciśnienia zaliczyłem. A później się dziwić, że ludzie w młodym wieku na serce chorują Smiley

PS. Mix masz straszny w tym zbiorniku.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #71 : Lipiec 24, 2011, 20:11:23 »

Rafalkudlaty-pojechałeś z obsada po najmniejszej Lini oporu.
Nie szkoda marnować potencjału?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #72 : Lipiec 24, 2011, 20:45:47 »

obiecane zdjecia Smiley
widok ogolny

i jeszcze zdjecie tafli wody
odnosnie pojscia po najmniejszej linii oporu to mysle, ze przede wszystkim akwarium stalo sie bardziej dedkoracyjnym i zosalo pozbawione pewnego pazura ale uwazam, iz gatunki ktore mam wcale nie sa oklepane chociaz napewno brakuje im zachowan jak u pielegniczek. mam albo cos w akwarium albo robie jakis blad ale pielegniczki sie u mnie nie trzymaja wiec nie ma co kupowac kolejnych jezeli nie wiem co sie dzieje. ostatnia ale nie mniej wazna rzecza jest dostep do ciekawych ryb w mojej okolicy, co pozostawiam bez komentarza.
odnosnie miksu to zdaje sobie sprawe jak to wyglada "na papierze" bo sam bylem mocno zdziwiony gdy wypisalem obsade ale uwierzcie mi chlopaki w zbiorniku tego nie widac. otoski siedza na szybie, kiryski buszuja po dnie, skosne preferuja spokojna wode i przebywac pod roslinami, jerzence plywaja po calym akwarium, bystrzyk i promieniak mocuja sie z pradem wody w tylnej czesci zachowujac lawice, ktore w tym baniaku sa male. no i chyba wszystkie te ryby i rosliny wystepuja w tym samym biotopie chyba ze sie myle, wiec prosze mnie poprawic.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 20:56:52 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #73 : Lipiec 24, 2011, 20:51:59 »

Klimat baniaczka świetny, ale obsada beznadzieja.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #74 : Lipiec 24, 2011, 21:05:26 »

dlaczego tak uwazasz?? co widzialbys w baniaku?? nigdy czesci z tych ryb wczesniej nie mialem wiec jakas frajda to dla mnie jest, baniak funkcjonuje bez zgrzytow i agresji, a to jest dla mnie najwazniejsze.
zainspirowany troche  Twoim bylym juz chyba baniakiem zastanawiam sie nad postawieniem 112stki z proporami (o ile je dostane) wiec oryginalne rybki moga byc za kilka miesiecy w drugim zbiorniku Smiley

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: