Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45610 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #75 : Lipiec 25, 2011, 10:53:39 »

Zbiornik wygląda świetnie.
Daj jeszcze fotke skośnopręgich.
Ciekaw jestem czy ryby urosły i nabrały typowych dla siebie barw.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #76 : Lipiec 26, 2011, 18:53:14 »

kilka slow o skosnych... ryby bardzo urosly, najwiekszy samiec ma spokojnie ponad 8cm, samiczki sa mniejsze. ryby czesto zmieniaja ubarwienie; raz sa ciemne - prawie czarne, raz jasne, a innym razem w ciapki, natomiast w czasie snu robia sie prawie biale Smiley bardzo spokojne, chociaz wystraszone umykaja blyskawicznie. plywaja w calej toni preferujac przykryta tafle. jedza wszystko; larwe komara, spiruline, platki, tabletki dla zbrojnikow, rarytasem jest granulat dla kiryskow. poznaja mnie i podplywaja do przedniej szyby gdy relaksuje sie z nosem przyklejonym do akwarium. chcialem podziekowac mrs, ze zwrociles moja uwage na wlasnie te ryby Smiley specjalnie dla Ciebie zdjecia:

ps. wydaje mi sie (chociaz nie jestem pewny), ze prega jest bardziej widoczna u samic...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #77 : Lipiec 26, 2011, 21:21:00 »

Ryby bardzo ładne.
Ich ubarwienie zależy od nastroju.
Gdy są przestraszone, mają inną barwe.
Gdy są podniecone (np. podczas karmienia), mają inną barwe.
Gdy odpoczywają, mają inną barwe.

Ciesze się, że ryby się sprawdziły i daja rade w Twoim baniaku.
Mnie niestety nie wyszło i wszystkie padły - oczywiście, były to ryby wysłane PKS'em - do wysyłki ryb nie mam szczęścia Smiley

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #78 : Lipiec 31, 2011, 11:04:15 »

wczoraj odwiedzil mnie kumpel z zona i mialem szanse zbadac poziom no3 za pomoca dwoch roznych testow kropelkowych. okazalo sie, ze po tygodniu od ostatniej podmianki jest on bardzo niski - ok 2mg/l. z racji, ze pojawily sie u mnie rosliny zaczynam zastanawiac sie nad robieniem podmian co dwa tygodnie, a nie jak dotychczas, co tydzien, by podniesc poziom azotanow ze wzgledu na rosliny. co o tym myslicie??
chyba moge powiedziec, ze anubiasy sie przyjely, pistia po dozowaniu k2so4 3ml dziennie wyglada lepiej, natomiast zabienica marnieje powaznie. pojawily sie dziury w lisciach, brazowienie obrzezy i rozklad liscie (chociaz tutaj nie wiem czy nie podjadaja ich skosnopregie). ma ktos jakies sugestie by zmienic ten stan rzeczy?? chyba jednak do stworzenia powazniejszego emersa bedzie potrzebne przeproszenie sie z solami, no i caly proces doktoryzacji w temacie naworzenia... nie chce mi sie  Roll Eyes  Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #79 : Lipiec 31, 2011, 12:08:56 »

myślę, że przy dwutygodniowym systemie podmian skumuluije Ci się nie tylko No3 ale i inne pierwiastki, co już może nie być tak dobre... Rozpuszczaj sole i lej! Wink

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #80 : Lipiec 31, 2011, 12:21:45 »

wlasnie tego sie obawialem, zbyt duzego stezenia chociazby so4. Drogi Kulego jaki zestaw soli polecasz i w jakich proporcjach??, bo bez slodzenia powiem, ze jestes dla mnie autorytetem jezeli chodzi o zielenine Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Lipiec 31, 2011, 12:32:48 »

jeśli chodzi o sole i ich wykorzystywanie, to dużo lepszych jest tu niż ja... choćby Pethro czy tomes, którzy znają się na rzeczy, a nie jak ja robią to trochę na pałę Wink
Jeśli nie chcesz się bawić w EI, co w pełni rozumiem Tongue , to zerknij pod ten link:

http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=36368&highlight=jak+zrobi%C4%87+nawozy+easy+life

Jest tu dokładnie opisane jak domowym sposobem zrobić nawozy Easy Life (w tym też No3). Ja stosuję nawozy właśnie wg tego przepisu i jestem bardzo zadowolony. No i sposób suplementacji jest o niebo prostszy niż w EI Wink

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #82 : Sierpień 03, 2011, 18:55:13 »

korzystajac z wolnego weekendu znalazlem lampe na swietlowki u szwagra na strychu, po drobnych modernizacjach sklecilem cus takiego... szalu nie ma (jak bede bogaty, to zwroce uwage na walor estetyczny  Wink ) baniak na pewno stracil nieco na klimacie ale wreszcie pozbylem sie tych cholernych lampek, ktore niezmiernie mnie wkur... pozostaje kwestia doboru odpowiednich swietlowek, bo ciagne na nolnejmach ale to melodia przyszlosci. uzyskane lepsze swiatlo (37w lub 2x37w) posluzy do stworzenia wspomnianego wielokrotnie emersa Smiley i tutaj kolejne pytania... obczailem sobie dwie roslinki mianowicie nadwodke wielonasienna oraz Myriophyllum mattogrossense 'Green', czy pociagna one bedac tylko przymocowane do korzenia czy musza byc umiejscowione w podlozu. zawsze mozna zmontnac jakies kilkulitrowe akwarium podwiesic przy bocznej sciance, nasypac podloza i posadzic rosliny, a calosc zamaskowac pistia. wspomniane zielonki rosna jako emersy ale czy dadza rade gdy beda cale nad woda?? jakies sugestie na co musialbym zwrocic uwage przy hodowli tych roslin - bardzo mile widziane Smiley

ps. wlasnie doczytalem, ze wymienione przeze mnie rosliny to nie ameryka poludniowa, a bardzo chcialbym zostac przy roslinach biotopowych. korzystajac z http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php dosc ciezko znalesc rosliny z tego obszaru, latwe, o niewielkich wymaganiach. co polecicie (znowu uklon w strone vento  Grin ) oprocz zabienic i anubiasow... interesuja mnie rosliny wysokie o drobnych lisciach, a gdyby byly czerwonawe to juz luksus Smiley wiecej zyczen nie mam Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2011, 20:32:58 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #83 : Sierpień 03, 2011, 20:42:13 »

może Vallisneria americana, btw anubias to afryka zdaje się.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #84 : Sierpień 03, 2011, 21:00:33 »

dziekuje za podpowiedz ale szczerze to nie podoba mi sie ten nurzaniec  Roll Eyes,  masz racje dobrafie anubias to afryka, chociaz bylem przekonany, iz ameryka... wychodzi jaki laik ze mnie  Grin chyba jednak bede musial odpuscic kryterium pochodzenia, bo cholera nie moge nic fajnego znalesc - no coz nie mozna miec wszystkiego... pozostalo szukac dalej  Wink

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #85 : Sierpień 03, 2011, 21:07:32 »

dziekuje za podpowiedz ale szczerze to nie podoba mi sie ten nurzaniec  Roll Eyes,  masz racje dobrafie anubias to afryka, chociaz bylem przekonany, iz ameryka... wychodzi jaki laik ze mnie  Grin chyba jednak bede musial odpuscic kryterium pochodzenia, bo cholera nie moge nic fajnego znalesc - no coz nie mozna miec wszystkiego... pozostalo szukac dalej  Wink

najważniejsze by rybom było dobrze, a że coś niebiotopowego się znajdzie to im różnicy nie zrobi a akwaryście pozostanie przymknąć oko.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #86 : Sierpień 05, 2011, 22:52:56 »

w baniaku caly czas zachodza zmiany, przerobka oswietlenia pozwolila mi wreszcie pstryknac w miare przyzwoite zdjecia. przyznam szczerze, ze chyba sam do konca nie nadazam za tymi zmianami i musze do nich przywyknac, w kazdym razie... oceniajcie sami  Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #87 : Sierpień 05, 2011, 23:32:43 »

wydaje mi się, czy na ostatnim zdjęciu widzę nowy listek anubiasa (ten jaśniejszy)? Jeśli tak, to jednak próba nadwodnej hodowli się powiodła Smiley W połaczeniu z mchem na korzeniu obok wygląda rewelacyjnie!

Co do reszty zbiornika, to mądrzył się nie będę, bo się po prostu nie znam, ale wygląda bardzo fajnie. Tylko coś czym obwiązałeś korzeń pod wodą (heniek, mech, pelia???) trochę nie masuje mi do reszty.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #88 : Sierpień 06, 2011, 05:34:37 »

Ten zielony akcent super komponuje się z całym klimatem zbiornika.
Zmiany na lepsze, moge więc jedynie gratulować Smiley

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #89 : Sierpień 06, 2011, 08:44:47 »

dziekuje za pochlebne opinie Smiley vento - tak, zabienica (ta po prawej stronie) po usunieciu trzech najbardziej zmordowanych lisci, zrewanzowala sie trzema nowymi Smiley chociaz jeszcze nie wyglada na okaz zdrowia to jej stan sie poprawia. anubiaski (te blizej srodka) nie rosna ale tez nie marnieja, co juz uwazam za sukces. korzen obwiazalem wglebka Wink , ktora wyladowala u mnie od kumpla i tutaj wlasnie nie jestem tej zmiany pewny... chyba jednak zostanie przeniesiona na gorna czesc korzenia, pod tafle wody lub zastapiona christmasem. niewatpliwie przyda sie gdy zaloze drugi baniak Smiley

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: