Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45463 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #105 : Wrzesień 22, 2011, 17:52:27 »

torf sery lub tetry, nie pamiętam już, taki do filtra.
Ale w granulkach czy włóknisty?
Ten drugi szybciej puszcza wszystkie składniki do wody.

zbiornik jest może trochę berdziej przejrzysty ale wciąż jest to półcień. ok połowa tafli jest przykryta pistią, na spodzie masę liści i dużo korzeni. myślę, że pod względem kryjówek nie jest źle. zresztą w linku powyżej masz zdjęcia jak to wygląda Smiley
Jak mówiłem, nie śledziłem dokładnie Twoich poczynań. Ze zdjęcia wyżej wydaje się być wszystko ok, ale jak było wcześniej? - jeśli sporo namieszałeś w baniaku to może właśnie to jest powodem stresu ryb.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #106 : Wrzesień 24, 2011, 19:43:00 »

torf był w granulkach, a moje zmiany dotyczyły raczej części nad taflą (przesadzanie roślin i mocowanie doniczek), to rzeczywiście trochę zamieszania było, no i obniżyłem tafle wody o jakieś 7cm - myślę, że to jest powodem stresu, przestrzeń życiowa się im zmieniła Smiley dzisiaj po głodówce jednodniowej, cisnęły się do szyby, gdy mnie tylko zobaczyły i zaczynają się ośmielać, dużo mniej nerwowości i płoszenia się. chyba się przyzwyczaiły dopiero.

hipnotyzujący filmik zwłaszcza z tą muzyką... to się nazywa ławica:)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 19:54:53 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #107 : Wrzesień 24, 2011, 20:45:36 »

torf był w granulkach, a moje zmiany dotyczyły raczej części nad taflą (przesadzanie roślin i mocowanie doniczek), to rzeczywiście trochę zamieszania było, no i obniżyłem tafle wody o jakieś 7cm - myślę, że to jest powodem stresu, przestrzeń życiowa się im zmieniła Smiley dzisiaj po głodówce jednodniowej, cisnęły się do szyby, gdy mnie tylko zobaczyły i zaczynają się ośmielać, dużo mniej nerwowości i płoszenia się. chyba się przyzwyczaiły dopiero.
Najważniejsze, ze wszystko wraca do normy.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #108 : Wrzesień 25, 2011, 13:28:24 »

kilka zdjęć tafli... nie wygląda to źle moim skromnym zdaniem  Grin
http://3832666.springnote.com/pages/8433600?read=1

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #109 : Wrzesień 25, 2011, 20:40:13 »

Świetnie wygląda ten meszek na korzeniach nad powierzchnią Wink, wręcz bajecznie Smiley

Pozdrawiam.

cross73
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #110 : Wrzesień 25, 2011, 21:03:16 »

Moim zdaniem też nie wygląda to źle Wink, powiedziałbym że wygląda super Cheesy
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #111 : Wrzesień 28, 2011, 10:43:54 »

dzięki za pochlebne opinie Smiley na wczorajszej mocno relaksującej nasiadówce przed akwarium urodził się plan Smiley doszedłem do wniosku, że pod lampą jeszcze dużo miejsca, a ja wcale nie muszę się zamykać w ściankach zbiornika, przypomniałem sobie, że w piwnicy leży całkiem pokaźny i ciekawy korzeń, znaleziony podczas specjalnej wyprawy nad jezioro Smiley i się marnuje... no to teraz potrzebuje dokupić trochę mchu i trzeba mi nazwy jakiś mchów zwisających, tworzących takie brody... mech hiszpański i jeszcze jakie proponujecie z łatwiej dostępnych??
nowy korzonek wyglada tak Smiley http://3832666.springnote.com/pages/8485498?read=1

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #112 : Październik 03, 2011, 08:39:35 »

na wczorajszej mocno relaksującej nasiadówce przed akwarium urodził się plan Smiley doszedłem do wniosku, że pod lampą jeszcze dużo miejsca, a ja wcale nie muszę się zamykać w ściankach zbiornika, przypomniałem sobie, że w piwnicy leży całkiem pokaźny i ciekawy korzeń, znaleziony podczas specjalnej wyprawy nad jezioro Smiley i się marnuje... no to teraz potrzebuje dokupić trochę mchu i trzeba mi nazwy jakiś mchów zwisających, tworzących takie brody
Jak tam, wymyśliłeś coś?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #113 : Październik 08, 2011, 07:47:23 »

oświetlenie nocne: lampka nocna z żarówką diodową o ciepłym, skupionym świetle, przypięta do osłony belki oświetleniowej. naprawdę dobrze to wygląda  Good ! http://3832666.springnote.com/pages/8755144

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #114 : Październik 08, 2011, 09:38:11 »

Ten wielki korzeń to ten o którym pisałeś, że zalega w piwnicy?
Ile wody ucieki Ci z baniaka (paruje) w ciągu doby?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #115 : Październik 08, 2011, 09:40:42 »

ten wielki korzeń, który zalegał u mnie w piwnicy jest już na wierzchu szkła z dwoma niewiele zanurzonymi odnogami obsadzonymi javą Smiley tygodniowo dolewam ok 15l wody.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #116 : Październik 08, 2011, 10:03:25 »

Wiesz co, jak tak patrze na Twój baniak, zaczynam tęsknić za takim właśnie klimatem.
Aranżem przebileś mnie na każdej możliwej płaszczyźnie i chyba zaczynasz stanowic dla mnie inspiracje do powortu do klimatu BW Smiley
Super wyszedł Ci ten baniak - serio!
Ile masz tych lampek nad baniakiem, bo nie doczytałem?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #117 : Październik 14, 2011, 11:19:24 »

dziękuję mrs - bardzo miło coś takiego usłyszeć, tym bardziej że na forum jest kilka naprawdę fajnych bw.

kilka dni temu wstąpiłem do akwarystyka po jedzonko i zauważyłem ciekawą rybę, tak paskudną, że aż ładną Smiley na akwarium było napisane: "glonojad - 6zł", a pani umiała powiedzieć, że to ryba Cheesy tylko nijak mi to na glonojada, czy jakiegoś zbrojnika nie wyglądało. wróciłem do domu, pogooglowałem i doszedłem do wniosku, że jest to drewniak. z racji, iż byłem pewny w 90%, a moje akwarium spełnia wymagania dla tej ryby, mam teraz nowego kolegę.
ryba na pewno o nocnym trybie życia - chociaż szybko się przystosował i często widzę go do południa, potem przerwa i wieczorem jeszcze przed zgaszeniem światła oraz przy nocnym oświetleniu.
je granulat dla kirysków (na dwa sposoby: albo ssie, albo połyka w calości), larwę komara, płatki mniej ochoczo.
bardzo małe oczy. 3 pary wąsów: najdłuższe nad szczęką, po bokach. jedne pod szczęką - krótkie pionowo w dół, i dłuższe za nimi, bardziej na boki.
zresztą zobaczcie sami i upewnijcie mnie, że się nie myliłem http://3832666.springnote.com/pages/8862192 otatnie 5zdjęć
ps czy ta ryba występuje w bw?? na pewno warunki bw jej odpowiadają ale czy występuje w naturalnym środowisku??

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #118 : Październik 14, 2011, 18:00:51 »

zresztą zobaczcie sami i upewnijcie mnie, że się nie myliłem http://3832666.springnote.com/pages/8862192 otatnie 5zdjęć

Tak. Mnie też to wygląda na Bunocephalus coracoideus.
Swoją drogą, fajna ryba.

ps czy ta ryba występuje w bw?? na pewno warunki bw jej odpowiadają ale czy występuje w naturalnym środowisku??

Występuje, choć nie tylko.
Można ją spotkać wszędzie tam gdzie woda stosunkowo miękka, a nurt jest spokojny.

Pamiętaj żeby rybe karmić po zgaszeniu światła.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #119 : Październik 14, 2011, 18:06:12 »

kolację podaję przy oświetleniu nocnym ale na śniadanie również wychodzi chociaż stara się przebywać w zacienionych miejscach. mnie w tej rybie urzekła kolorystyka ( w moim baniaku to kamuflaż doskonały), sposób poruszania (jest cholernik zaje... zwinny) i ogólna budowa ciała (gdzieś mi to się z czołgiem kojarzy) Smiley

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: