dziękuję mrs - bardzo miło coś takiego usłyszeć, tym bardziej że na forum jest kilka naprawdę fajnych bw.
kilka dni temu wstąpiłem do akwarystyka po jedzonko i zauważyłem ciekawą rybę, tak paskudną, że aż ładną
na akwarium było napisane: "glonojad - 6zł", a pani umiała powiedzieć, że to ryba
tylko nijak mi to na glonojada, czy jakiegoś zbrojnika nie wyglądało. wróciłem do domu, pogooglowałem i doszedłem do wniosku, że jest to drewniak. z racji, iż byłem pewny w 90%, a moje akwarium spełnia wymagania dla tej ryby, mam teraz nowego kolegę.
ryba na pewno o nocnym trybie życia - chociaż szybko się przystosował i często widzę go do południa, potem przerwa i wieczorem jeszcze przed zgaszeniem światła oraz przy nocnym oświetleniu.
je granulat dla kirysków (na dwa sposoby: albo ssie, albo połyka w calości), larwę komara, płatki mniej ochoczo.
bardzo małe oczy. 3 pary wąsów: najdłuższe nad szczęką, po bokach. jedne pod szczęką - krótkie pionowo w dół, i dłuższe za nimi, bardziej na boki.
zresztą zobaczcie sami i upewnijcie mnie, że się nie myliłem
http://3832666.springnote.com/pages/8862192 otatnie 5zdjęć
ps czy ta ryba występuje w bw?? na pewno warunki bw jej odpowiadają ale czy występuje w naturalnym środowisku??