Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45457 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #135 : Październik 20, 2011, 19:07:38 »

ostatnio zauważyłem jak wspianiały "syst wykrywania jedzonka" ma drewniak. gdy wrzucam granulat do akwarium pierwsze reagują skośne (bo go widzą i lubią), zanim jeszcze opadnie na dno, ale chwilę potem, w kilkanaście sekund później pojawia się drewniak (pan paskuda Cheesy). nieraz przypływa z przeciwnego końca akwarium, płynąc pod liścmi (widzę skąd startuje, bo wbija chmurkę syfku). zanim kiryski zareagują, to nie ma co jeść - dokarmiam je po zgaszeniu światła, przy okazji drewniak pojawia się jeszcze raz Smiley myślicie, że taka szybkość reakcji jest możliwa dzięki długim wąsom?? agrest czy zauważyłeś coś takiego u swoich?? może ja go głodzę hahaha
inna sprawa... gdzieś czytałem, że skośne preferują spać zaraz pod taflą wody na jakiś korzeniach (jeżeli brakuje takich miejsc, spią bliżej podłoża). u mnie się nie sprawdza... myślę, że mam wiele takich miejsc a wybrały kryjówki pod lignitami, niemal w jamach. spią prawie zawsze w swojej, jednej kryjówce - przez noc, w dzień zamieniają się nimi lub silniejszy przejmuje, ałabszy odpływa, ale bez żadnych większych awantur.

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #136 : Październik 20, 2011, 20:18:07 »

agrest czy zauważyłeś coś takiego u swoich?? może ja go głodzę hahaha
nie nigdy ?! u mnie karmienie jest późnym wieczorem,  obsada to tylko przydenne, rządzą zbrojniki razem z nemo,  potem kiryski, a drewniaki (2szt.) -czasem mam wrazenie, ze wogóle nie jedzą !, ale mają już po kilka lat ..., więc to chyba wynik mej kiepskiej obserwacji....niedługo restart, drobniejsze podłoże, nocne oświetlenie będzie...................................
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #137 : Październik 28, 2011, 12:44:44 »

co mnie zastanawia, to dlaczego moje skośne są głównie ciemno ubarwione lub zmeiniają kolor na żółto zielony, lub czarny... w większości spotkanych filmów i zdjęć skośne są srebrne z czarną pręgą, która na marginesie, u moich jest słabo widoczna...

agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #138 : Październik 28, 2011, 18:45:59 »

co mnie zastanawia, to dlaczego moje skośne są głównie ciemno ubarwione lub zmeiniają kolor na żółto zielony, lub czarny...
W/g mojej starej książki rok wyd. 1973 chyba twoje mają się dobrze, bo chyba właśnie takie powinny być:
"Ogólne ubarwienie tych ryb to żółtawiszare lub zielonkawożółte....
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #139 : Listopad 05, 2011, 23:23:54 »

kilka zdjęć przy oświetleniu nocnym Smiley
http://3832666.springnote.com/pages/9318936

ps.ku...a zostaje poławiaczem otosków... u nas kosztują 10zł za sztukę...
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2011, 00:10:58 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #140 : Listopad 06, 2011, 07:46:26 »

ps.ku...a zostaje poławiaczem otosków... u nas kosztują 10zł za sztukę...
na allegro mogles kupic. Wieksza ilosc wyszlaby taniej, oczywiscie wysylka pks.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #141 : Listopad 10, 2011, 14:51:48 »

mały update Smiley ostatnie 5 zdjęć http://3832666.springnote.com/pages/8312244?edit=1

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #142 : Listopad 11, 2011, 10:21:30 »

Witam!

Jak dla mnie zbiornik rewelacyjny, bardzo dobrym pomysłem było umieszczenie tego dużego korzenia na górze akwarium Wink Aczkolwiek ja bym go odwrócił tak, żeby te rozgałęzienia korzeni były pod wodą Smiley Ale to już zależy od gustu.

Nie śledziłem całego tematu, więc zapytam. Skąd wziąłeś taki ciemny piach? Ja w swoich akwariach używam zwykłego kwarcowego ze sklepów z materiałami budowlanymi, ale mój wydaje się dużo jaśniejszy.

Pozdrawiam!

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #143 : Listopad 11, 2011, 20:10:22 »

jeden z użytkowników naszego forum zapytał mnie o kwestię oświetlenia baniaka, odpowiadając wygląda to tak... http://3832666.springnote.com/pages/8289594?read=1 (ostatnie 3 zdjęcia). oświetlenie jest zrobione z normalnej lampy świetlówkowej t8 2x36w (wpięta jest tylko jedna świetlówka phillipsa), zabudowana spienionym pcv i oklejone okleiną meblową. mocowanie do ściany widać na zalączonym obrazku. nad estetyką można było bardziej się postarać ale dla mnie najbardziej liczą się koszta i funkcjonalność. nie wiem ile taka lampa kosztuje (pewnie z 80zl), ja znalazłem w domu, pcv użyłem z wcześniej zrobionej pokrywy, która leżała nieużywana, okleina to koszt kilku złotych. zrobienie i zamocowanie całości zajęło mi ok 90min.

cyFer - żwirek kupiłem na allegro (ok 1,50zł za kg), taki sam w akwarystyku kosztował 7zł. odnośnie korzenia - został on przywleczony z zarybionego jeziora, gdy spuścili wodę. z racji swoich wymiarów nie był preparowany w żaden sposób, dlatego też nie chciałem by był zbyt dużo zanużony (bałem się jakiejs potencjalnej choroby), zresztą przy dość niskim stanie wody w zbiorniku obawiam się o przestrzeń życiową dla swojej obsady, a taki korzeń zabrałby dużo miejsca. chociaż pomysł z odwrotnym ułożeniem nie jest zły i może kiedyś się go wypróbuje Smiley
na razie mam pomysł na powiększenie iluzoryczne baniaka, który trzeba sprawdzić ale z braku czasu, gdzieś nie mogę się do tego zabrać.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #144 : Listopad 14, 2011, 18:21:18 »

Nadrabiam zaległości i obejrzałem twoje ostatnie zdjęcia, akwarium wygląda świetnie, ta część nadwodna przedewszystkim... dla mnie 10... duże gratulacje...
Jednak ja jako obsade dobrałbym coś oryginalniejszego;)

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #145 : Listopad 14, 2011, 19:18:10 »

dziękuję asagoth... no pochwała od "starego" akwarysty to duża rzecz dla mnie Smiley
odnośnie obsady, podobnie zwrocił mi uwagę Emperor, nie zapominajcie jednak, że tak naprawdę czuje się mało doświadczonym akwarystą, niestety nie mam takich dojść do ryb jak Wy, a przede wszystkim kasa mnie mocno ogranicza. u nas w malopolsce jest całkowita pustynia jeżeli chodzi o ciekawe gatunki, a za te oklepane trzeba płacić 200-300% tego co płaci się w Polsce centralnej, czy na północy...
na dzień dzisiejszy cieszę się, że zbiornik się ustabilizował, obsada zdrowa, a i "at the back of mind" cały czas zalegają nowe pomysły odnosnie rozwoju akwarium. myślę, że z czasem (gdybym zalał 112stkę) zaczną się pojawiać nowe, bardziej egzotyczne gatunki ryb.
co proponujecie jako ławicę?? tak od 30 do 50sztuk. proszę pamiętać, że chciałbym pozostać w biotopie i mam odkryty zbiornik...
za wszelkie sugestie z góry dziękuję Smiley

Irenka20
Nowy
*

« Odpowiedz #146 : Listopad 14, 2011, 22:54:18 »

mówiliście że pomożecie a mam szlaban
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #147 : Listopad 14, 2011, 23:24:21 »

Rzadko zaglądam do tego działu bo jestem naturalistą, co za tym idzie podoba mi się jak ktoś stara się stwarzać jak najbardziej odpowiednie warunki dla ryb. A większość ludzi prezentuje według mnie sztuczne akwaria, zapominają że ryby mają swoje wymagania i nie ma na co patrzeć, ani na aranż ani na ryby. Ale twoje zwala z nóg, nasz talent do dekorowania akwarium.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #148 : Listopad 15, 2011, 08:30:44 »

Rafał, mam nadzieje, że nie spoczniesz na laurach po tych wszystkich komplementach Smiley

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #149 : Listopad 15, 2011, 17:26:40 »

nooo, jak Drago mnie pochwalił to mogę czuć się dumny ze zbiornika  Grin
Drago pochwalił, mrs wjechał na ambicje i podpuścił, to zabrałem się za realizację pewnego, dość długo odwlekanego już pomysłu. akwarium zostało w bardzo prosty sposób poszerzone, mianowicie brystol robiący za tło został przeklejony na ścianę, a między niego a tylną szybę akwarium nawpychałem różności. nowo zgospodarowaną przestrzeń chciałem początkowo oświetlać 7watową żarówką energooszczędną, ale wydawała się zbyt mocna i chyba następowało nałożenie się planów. po wypróbowaniu wszelkich możliwych kombinacji zdecydowałem się przenieść ledówkę na tył...
niestety zdjęcia nie oddają w 100% uzyskanego efektu ale mam nadzieję, że się Wam spodoba. zmieniła się też koncepcja oświetlenia nocnego, ale tutaj już nie jestem tak do końca przekonany... całość pewnie będzie jeszcze 100tyś razy przerabiana i udoskonalana... w każdym razie wygląda to tak Smiley
http://3832666.springnote.com/pages/9459126?read=1

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 14
  Drukuj  

Skocz do: