Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14
  Drukuj  
Autor Wątek: rafalkudlaty 240l bw  (Przeczytany 45474 razy)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #150 : Listopad 15, 2011, 17:47:33 »

Nie wiem czy to tylko u mnie, ale w podanym linku potrzebne jest ID i Password

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #151 : Listopad 15, 2011, 17:53:26 »

przepraszam już dostępne...

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #152 : Listopad 15, 2011, 17:58:29 »

Efekt fajny, ale skośnopręgie okropnie zestresowane są na tych fotach.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #153 : Listopad 15, 2011, 18:04:14 »

masz rację, niestety bylo dużo migania światłem i kręcenia się wokół baniaka. teraz już zostawiam jak jest i zgasiłem wszystkie światła by ryby się uspokoiły...

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #154 : Listopad 16, 2011, 03:02:51 »

Mnie cały czas zastanawia wygląd tzn ubarwienie skośnych... pielęgnice ciemnieją nie bez powodu, stres byłby dziwnym wytłumaczeniem przez taki okres czasu... może  nie pasi im woda? u mnie skośne na normalnej kranówie były ubarwione zwyczajnie, wiesz wersje hodowlane nie do końca mogą lubować się w    takim kwaśnym odczynie... sprawdzałeś ostatnio parametry?

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #155 : Listopad 16, 2011, 10:19:15 »

Mnie cały czas zastanawia wygląd tzn ubarwienie skośnych... pielęgnice ciemnieją nie bez powodu, stres byłby dziwnym wytłumaczeniem przez taki okres czasu... może  nie pasi im woda? u mnie skośne na normalnej kranówie były ubarwione zwyczajnie, wiesz wersje hodowlane nie do końca mogą lubować się w    takim kwaśnym odczynie... sprawdzałeś ostatnio parametry?
Asagoth, moje akary są co chcile ciemne. Wystarczy, że ktoś przejdzie obok baniaka i ryba ciemnieje i siada na dnie.
Ja staram się chodzić przy szkle delikatnie, ale moja żona - wiecznie zabiegana - nie zwraca uwagi na baniak i jak wpada do pokoju to w zbiornika jest jedna wielka ucieczka i ciemnienie...
Mysle, że Rafał kręcił się zbyt długo przy baniaku, a wynikiem tego jest ciemne ubarwienie ryb, czyli stres.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #156 : Listopad 16, 2011, 10:26:58 »

przywykłem już do ciemnego ubarwienia skośnych, sam wiesz, że jasne były tylko krótki czas po zakupie, gdy były małe (ale jestem pewny, iż były wtedy w dużo gorszej kondycji niż teraz). zachowują się normalnie, pływają przy przedniej szybie, jedzą z ochotą, nie są agresywne wobec siebie, czy innych gatunków. w wodzie kwasu nie ma - powiem więcej, że teraz zbliżyłem parametry do neutralnych (nie chcę by mi się kakadu tarło): no3 - 15, no2 - 0, gh - 7 (może trochę wyższe), kh - 4 (max 6), ph 7-7.2, temp. 24-25C. z żarełka podaję ochotkę, tubifex liofilizowany (tubicubi), płatki wybarwiające tropicala, vitabin i spirulinę...
pytałem się agresta i mówi, że w książce jako ubarwienie podają szaro-żółte... myślę, że wszystko z nimi ok. może to kwestia słabego oświetlenia??

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #157 : Listopad 16, 2011, 10:29:59 »

myślę, że wszystko z nimi ok. może to kwestia słabego oświetlenia??
No bez przesady Smiley
Na zdjęciu ryba jest wyraźnie przestraszna i "pociemniała".
To z całą pewnościa nie jest normalna postawa ani normalne ubarwienie skośnopręgich.
Jestem pewien, że ryba gdy pływa sobie spokojnie jest jaśniejsza.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #158 : Listopad 16, 2011, 12:23:48 »

zgodzę się z Tobą mrs. na zdjęciach skośne są mocno zestresowane (tak jak wcześniej wspomniałem dużo kombinowałem światłem wzcoraj więc to jest powód) tylko, że normalnie ryby są niewiele jaśniejsze, chociaż zachowują się całkowicie normalnie...

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #159 : Listopad 16, 2011, 14:39:09 »

zgodzę się z Tobą mrs. na zdjęciach skośne są mocno zestresowane (tak jak wcześniej wspomniałem dużo kombinowałem światłem wzcoraj więc to jest powód) tylko, że normalnie ryby są niewiele jaśniejsze, chociaż zachowują się całkowicie normalnie...
Postaraj się zrobić jakaś fotke z troche dalszej odległości.
W to, że ryba czują się świetnie w Twoim baniaku, nie wątpie Smiley

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #160 : Listopad 17, 2011, 17:35:44 »

mrs mówisz i masz Smiley http://3832666.springnote.com/pages/8862192?read=1 ostatnie dwa zdjęcia. mogą się wolno ładować ale można je mocno powiększyć. w ciągu 5 min. niczym niepokojone skośne, potrafią zmiecić 3 razy kolory.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #161 : Listopad 17, 2011, 18:35:38 »

mrs mówisz i masz Smiley http://3832666.springnote.com/pages/8862192?read=1 ostatnie dwa zdjęcia. mogą się wolno ładować ale można je mocno powiększyć. w ciągu 5 min. niczym niepokojone skośne, potrafią zmiecić 3 razy kolory.

Tak to juz u większości pielęgnic jest, że ubarwienie zależy od nastroju, czy jak kto woli - stanu emocjonalnego Smiley
Nawet na ostatniej fotce skośnopręga na pierwszym planie zdaje się być spokojniejsza, a tym samym "jaśniejsza" od zjeżonej pielegnicy płynącej w tle.
Jeśli ryba się "jeży" - znaczy, że coś absorbuje jej uwagę. Podniecenie, zagrożenie, strach czy co tam jeszcze można sobie wymyślić - na pewno ryba nie jest spokojna Smiley
Większość pielęgnic bardzo łatwo jest przestraszyć więc zmianą ubarwienia ja zbytnie bym się nie przejmował.

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #162 : Listopad 17, 2011, 18:50:37 »

wydaje mi się, że oznaką stresu jest "ściśnięty" ogon, a samo stroszenie to oznaka zainteresowania... z tym spokojem jasnej pielęgnicy nie masz racji. w tym momencie, gdy robiłem zdjęcia, dwie ciemniejsze samiec i samica pływały przy przedniej szybie spokojne, jasna wyszła z kryjówki i po chwili stania nieruchomo, podgoniła mocno ciemniejszą samiczkę.
myślę, że chyba nie dokońca wiemy co dane kolory oznaczają, a z rybami się nie dogada po ludzku, trzeba obserwować Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #163 : Listopad 17, 2011, 18:54:53 »

samo stroszenie to oznaka zainteresowania...
To też stan emocjonalny Smiley

z tym spokojem jasnej pielęgnicy nie masz racji. w tym momencie, gdy robiłem zdjęcia, dwie ciemniejsze samiec i samica pływały przy przedniej szybie spokojne, jasna wyszła z kryjówki i po chwili stania nieruchomo, podgoniła mocno ciemniejszą samiczkę.
myślę, że chyba nie dokońca wiemy co dane kolory oznaczają, a z rybami się nie dogada po ludzku, trzeba obserwować Smiley
Upierać się nie będe - nie widze na codzień Twoich ryb, a jedynie zdjęcia Smiley

pumpernikiel
Nowy
*

« Odpowiedz #164 : Listopad 17, 2011, 20:36:54 »

bardzo fajny baniak!

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14
  Drukuj  

Skocz do: