falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #180 : Listopad 28, 2011, 16:21:38 » |
|
Nie zauważyłem żeby moje kiryski zwracały uwagę na kwadry księżyca czy na ciśnienie - może są to jakieś wyjątkowo niewyżyte egzemplarze. Obojętne im czy to pełnia czy nów, grunt żeby było dolanej trochę (jakieś 20-30 %) świeżej wody - na drugi dzień zbiera im się na amory i trzyma je dość długo. Ostatnio podmieniałem wodę ponad tydzień temu, a jeszcze dzisiaj grupowo spółkowały. Nie karmię ich też jakoś rewelacyjnie. Ciągną na suchym, granulkch tropicala dla kirysków i żywych rurecznikach. Gdyby to były żyworódki, to miałbym ich plagę, ale inne ryby skutecznie wyjadają ikrę przyklejoną na szybach i roślinach.
|
|
|
|
|
|
|
karkonosz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #181 : Grudzień 04, 2011, 22:33:43 » |
|
Witam. Zbiornik rewelacyjny. Inspirujący do działania Skosne świetne rybcie niestety u mnie w sklepach niedostępne. Co do drewniaków to moje wogóle nie ruszają do żarcia w ciągu dnia. Siedzą w piachu zagrzebane ino ogony im wystają Co do kirysów, to ja mam spiżowe i tak samo wystarczy dolać świeżej wody i rzucić jakąś mrożonke i na drugi dzień szyba jest obklejona ikrą
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #182 : Grudzień 09, 2011, 23:15:54 » |
|
nu i przed kilkoma dniami zrobiłem dość dużą podmiankę na czyste RO wraz z obniżeniem temp. do 24C... niestety kupa, moje samolociki chyba jeszcze nie poznały przyjemności płynącej z seksu bo nie zaobserwowałem tarła, ani przyklejonej gdzieś ikry. owszem ganiają po całym zbiorniku i ryją gdzie popadnie w poszukiwaniu żarełka. znając życie ikra pojawi się w najmniej spodziewanym momencie, przy warunkach w ogóle nie pasujących (wg. opisów) do tarła. z nowości to 54l zostały wreszcie zaadaptowane jako nowy dom - prawdopodobnie dla haremu bojownika. woda kisi się już 8smy dzień ale z lokatorami nie będę się spieszył. najpierw chciałbym znaleść jakiś pomysł na wygląd baniaczka, wciąż brakuje mi mchów (które mam nadzieję, będą stanowić znaczną część zieleniny) i tutaj rodzi się prośba... gdyby ktoś miał do oddania, przyjmę każdy rodzaj i ilość mchu. najbardziej zależy mi na christas, willow, flame, ale jak powiedziałem przyjmę każdy gatunek.
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #183 : Grudzień 26, 2011, 15:30:05 » |
|
myślę, że z moich skośnych dobrała się para, która szykuje się do tarła przez ostatni czas skośne ładnie się wybarwiły, pokazały się zielone metaliczne łuski na pokrywach skrzelowych oraz pasek w tym samym kolorze nad okiem (wyglądają jakby miały makijaż), ponadto pojawił się czerwono-złoty akcent na źrenicach. Dobrana para przepędziła resztę swoich krewniaków w jeden kąt zbiornika i powiedziałbym, że zaczęła czyścić lignit w drugiej części akwarium. od czasu do czasu widzę dość ostre gonitwy, ryby mają gdzie uciekać ale jeżeli sytuacja się pogłębi to chyba będzie potrzebne mocniejsze zagracenie baniaka i wydzielenie sektorów (oczywiście jeżeli się uda). na razie obserwuję kto wie w jakich warunkach i okolicznościach trą się skośne?? w necie nie znalazłem o tym wiele...
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #184 : Grudzień 26, 2011, 16:09:04 » |
|
pH 6.5-7, twardosc 5-8 stopni niemieckich, temperatura 27 stopni. Ikra skladana jest na na szybach kamieniach roslinach, duzych lisciach. Po kluciu narybek przenoszony do dolka w podlozu.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #185 : Grudzień 26, 2011, 16:39:08 » |
|
kto wie w jakich warunkach i okolicznościach trą się skośne?? w necie nie znalazłem o tym wiele...
Rafał, ryby złożą ikrę nawet na rurze od kubła, wyłączonej grzałce (miałem taki przypadek) czy choćby filtrze wewnętrznym. Nie ma z tym jakiegoś wielkiego kłopotu. Jeśli ryby nie są zestresowane, a warunki w których żyją (np. parametry wody) pozwalają im normalnie funkcjonować to z tarłem nie ma problemu. Inaczej sprawa ma się z samą ikrą która w niekorzystnych parametrach wody po prostu nie rozwinie się (oczywiście, o ile ryby nie zjedzą jej wcześniej) U skośnopręgich tarło przebiega w zasadzie w taki sam sposób jak u żagli. Daj jakieś foto dobranej pary.
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #186 : Grudzień 26, 2011, 17:01:43 » |
|
Kegel moze kupic, wygotowac go, w duzej mierze sama ikra jest podatna na grzyby, ja bym sie rozejrzal juz za jakims pokarmem dla malych, jakas artemia moze, bo nie utrzymasz malych. Ja w swoim akwa zaszczepilem kolonie oczlikow, jest ich masa w moim akwa, bo neony raz ze sa strasznie male, a dwa ze brak pokarmu przez 2 dni skutkuje smiercia wiekszosci narybku. Parametry masz spoko podkrec im temperature jak masz za niska i dobrze akwa natleniaj, mila by byla relacja foto z twojej strony i obserwacje agresywne to one dopiero sie zrobia jak ikre zloza
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #187 : Grudzień 30, 2011, 17:32:21 » |
|
świeżo upieczeni rodzice pilnujący ikry http://3832666.springnote.com/pages/8289594/attachments/5726578niestety samego tarła nie zauważyłem, chociaż byłem w pokoju - czytałem książkę zmęczony 3dniowym wpatrywaniem się jak nie w jeden, to w drugi baniak... agresja po złożeniu ikry nie wzrosła, jednak połowę zbiornika przejęli nowi rodzice. zaobserwowałem "ocieranie" się brzuchem o powierzchnię na której są jajeczka, podejrzewam iż w celu lepszego natlenienia wody przez wachlowanie płetwami... zostało czekać i obserwować
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #188 : Grudzień 30, 2011, 18:13:34 » |
|
Piękny widok. Gratulacje. Czy to pierwsze tarło tej pary? Ikrę przenosisz czy zostawiasz w ogólnym? No i jak tam kiryski - poczuły w końcu zew natury? Zauważyłeś pojedyncze ziarna ikry poprzyklejane gdzieś na liściach lub szybach?
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #189 : Grudzień 30, 2011, 18:19:40 » |
|
tak, to pierwsze tarło. ikry nie będę przenosił ani inkubował w żaden specjalny sposób, niech ryby radzą sobie same - myślę, że to najlepsze wyjście. kiryski mają w du...e zew natury
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #190 : Grudzień 30, 2011, 18:47:33 » |
|
Daj jakis filmik na yt. Ladnie wybarwione.
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #191 : Grudzień 30, 2011, 18:56:08 » |
|
Ciekawe czy skośne nie zjedzą ikry, no a jeśli coś się uchowa, czy poradzą sobie z upilnowaniem przed kąsaczami? Kiedyś miałem regularnie rozmnażające się skalary i choć były niezłymi kozakami, to radziły sobie tylko do momentu, w którym młode zaczynały się rozpływać. Masakrę z młodymi robiła chmara niewielkich i zazwyczaj dość bojaźliwych barwieńców czerwonych. Te twoje kiryski to jakieś śluby czystości złożyły czy co? Wychodzi na to, że ja mam jakieś hardcory, bo "w te klocki" bawią się niestrudzenie.
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #192 : Grudzień 30, 2011, 20:29:22 » |
|
Gratulacje
|
|
|
|
|
|
|
rafalkudlaty
|
|
« Odpowiedz #193 : Grudzień 30, 2011, 22:26:52 » |
|
filmiku na yt nie będzie, bo nie mam sprzętu do filmowania akwarium, a telefonem to nic nie da... dziękuję za gratulacje ale przydałoby się odchować młode... jak nie teraz to może w przyszłości. na razie zwiększyłem napowietrzanie, a jutro mam zamiar zrobić niewielką podmiankę na czyste RO. z drobnych pokarmów mam tetramin baby, mrożonkę solowca i larwy artemii (przygotowałem się, gdyby przeżyło cuś po tarle bojka). macie jakieś sugestie na co powinienem zwrócić uwagę??
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #194 : Grudzień 30, 2011, 22:55:29 » |
|
macie jakieś sugestie na co powinienem zwrócić uwagę??
Zostaw ryby w spokoju. Pozwól im stracić 2-3 mioty aż nauczą sie odpowiednio opiekować młodymi. Im mniej ingerencji - tym lepiej dla samych ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|