Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: rudolf [250l] nudnawy ogólniak  (Przeczytany 8265 razy)
rudolf
Nowy
*

« : Czerwiec 07, 2011, 16:38:52 »

No to nadszedł czas na nową odsłonę baniaka. Pierwotny plan był nieco inny, ale czasu brak i wyszło, jak wyszło.

Tym razem, w przeciwieństwie do moich poprzednich pomysłów, postawiłem na nudnawe akwarium ogólne. Po prostu im jestem starszy tym leniwszy, a moja awersja do grzebania w akwarium też wzrasta. Zatem cel przyświecający tworzeniu tego baniaka, to minimum obsługi.

Sprzęt:
- baniak 250L brutto 100x50x50 szkło float;
- filtracja Ferplast BlueWave 07 - wypchany włókniną i zasypany ceramiką Sera Siporax + troszkę jakiegoś pokruszonego drewna, co ma wodę ładnie zabarwiać; dodatkowo Sunsun HJ-722 (wspomagający filtrację mechaniczną oraz cyrkulację wody, gdyż Ferplast napchany na maxa sam nie wyrabia);
- oświetlenie belka Hagen Glo 2x39W T5 865 sztuk jeden;
- żwirek kwarcowy, wymieszany z wyjałowionym AS II+ (jest to podłoże wyciągnięte z poprzedniej odsłony akwarium i przepłukane) - tym razem żadnej ziemi, ani innych "ulepszaczy";
- lekko ciurkające CO2 z butli wysokociśnieniowej, ale w sumie nie tyle po to, żeby jakoś super nawozić rośliny, co w celu utrzymania w miarę niskiego i stabilnego pH;
- nawożenie troszkę K2SO4 i MgSO4;
- grzałka Tetra chyba 250W (dokładnie nie pamiętam, zresztą jest ciepło, więc i tak nie działa, wsadzona awaryjnie, na wypadek zimnych nocy);
- tło - fioletowa ściana.

Roślinki:
- anubiasy;
- microsorium windelov;
- mchy christmass, flame i tajwan;

Obsada:
- neony simulans;
- żyworódki endlera;
- kiryski spiżowe;
- zbrojniki;
- było kilka krewetek, ale nie wiem czy żyją, bo wrzuciłem je od razu z rybami zaraz po starcie, a były jakieś super delikatne (ze sterylnego akwarium) i chyba od wzrostu NO2 sfisiowały;

Akwarium ma trochę ponad 3 tygodnie. Na razie w fazie dochodzenia do siebie i ja i baniak Nie chce mi się nawet szyb czyścić z zielenic, poczekam, aż same zejdą. Plastykowa kostka o góry z napisem JBL, dociska korzeń, aby nie wypływał, zanim nie nasiąknie.

Kilka fotek, robione w dzień, ale coś tam widać. Nie zdejmowałem termometru, nie ukrywałem kabli, bo nie o to chodzi. Zdjęcia przedstawiają codzienny wygląd akwarium.

I wieczorową porą

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2011, 22:12:03 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 07, 2011, 16:43:44 »

Fajnie ci to wyszło mi się bardzo podoba :-)
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 07, 2011, 18:17:12 »

Nudnawym to ja bym tego akwa nie nazwała...i myślę że nikt inny też nie. Bardzo ładny zbiornik i właśnie ciekawie urządzony.Chyba korzeń głównie wpływa na to że akwarium robi wrażenie, chociaż te zadbane rośliny przy ich niewielkiej różnorodności również.

Zmień więc może tytuł na "bardzo udany ogólniak" -bo lepiej będzie pasował Smiley

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2011, 19:21:21 »

Zbiornik fajny ale chciałbym tam widzieć ciekawszą obsade.
Aranż aż się o to prosi.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2011, 21:18:05 »

W takich warunkach powinien dać sobię radę didiplis lub ammania, fajnie by wyglądał jakiś mały czerwony akcent  Wink
rudolf
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2011, 21:26:36 »

Ja też bym z chęcią widział w nim jakieś ciekawsze gatunki. Obecne są w akwarium z trzech powodów:
1. zawsze muszę mieć w baniaku jakieś żyworódki, bez nich dziwnie mi się prowadzi zarówno HT jak i LT, ale zawsze można spróbować;
2. neony są pozostałością po poprzednich odsłonach baniaka, gdy katowałem go dość ostro CO2, one wyjątkowo dobrze to znosiły;
3. kiryski lubię i nie oddam Smiley

Zatem proszę o ewentualne propozycje obsady, może coś ciekawego z tego wyniknie.
Dla ułatwienia podam, że parametry wody mniej więcej są takie: kh 4 gh 4 ph 6,6 - 6,8, temp. latem nawet 29 - 30, poza tym standard 25 - 26.

Jeśli chodzi o rośliny, łodygowce odpadają. Korzeń dość mocno zacienia akwarium, stąd doły łodyg byłby łyse. Poza tym za szybko to rośnie, a jak pisałem ręce zamierzam wkładać do baniaka od wielkiego święta, czyli nie częściej niż przy podmianie wody, a z tym moze być różnie, bo przy rozsądnej obasdzie i niewielkim nawożeniu, ten okres może się sporo wydłużyć w stosunku do standardu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2011, 21:30:54 wysłane przez rudolf » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2011, 21:52:01 »

Mnie sie podoba i baniak i obsada (bo sam mam podobną Wink) jedynie z żyworódek lubię bardziej mieczyki hodowac ponieważ gupole są nudne (np. brak walk samców) i żyją krócej od mieczyków.
Ale ogólnie się z Tobą zgodzę przy takiej obsadzie zwierzyny jak i chwastków to napracowac się nie powinieneś.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2011, 21:57:57 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2011, 05:28:18 »

Zatem proszę o ewentualne propozycje obsady, może coś ciekawego z tego wyniknie.
Dla ułatwienia podam, że parametry wody mniej więcej są takie: kh 4 gh 4 ph 6,6 - 6,8, temp. latem nawet 29 - 30, poza tym standard 25 - 26.
Ja nie proszę byś cokolwiek zmieniał, po prostu sądze że nietypowy (bardzo ładny) baniak powinien mieć obsade która będzie dorównywała jego urokowi.
Odnośnie pytania, jest to temat rzeka. Z takimi parametrami wody z powodzeniem włożysz do szkła w zasadzie wszystko z Ameryki Południowej części Azji czy części Afryki. Może powiedz co Ci się podoba, ławice, duże spokojne ryby, ryby denne - będzie łatwiej.

rudolf
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2011, 14:48:51 »

Że temat rzeka to wiem. Może dla ułatwienia napiszę tak, chciałbym raczej ryby niezby duże (do maks 10 cm dorosłe sztuki), stadne, o żywym usposobieniu oraz kolorystyce, no i nie denne, bo mam kiryski Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 09, 2011, 09:58:26 »

proponuję usunąć z nazwy przymiotnik "nudnawy" bo kompletnie tu nie pasuje,

baniak w sumie wygląda na mniejszy niż jest, jednak nie odbiera mu to uroku,

z ryb pierwsza myśl - pstrążenice ale baniak otwarty także odpadają, do tego są stadne neony a i nie jestem zwolennikiem pakowania do baniaka kilku ławic - jedna duża imho wystarcza, na pewno z racji aranżu pasowałby tu harem pielęgniczek? lub jakichś labiryntów?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rudolf
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 09, 2011, 14:55:48 »

Baniak jest owarty na niby, tzn. przykryty jest dwoma taflami szkła, gdyż wiosną i latem jest takie parowanie, że nie nadążam z dolewkami.

Tytuł zawiera słowo nudnawy, gdyż w mojej ocenie taki ten baniak obecnie jest. Oprócz tego, że wydaje się mniejszy niż w rzeczywistości (wina rozmiarów korzenia), to jeszcze strasznie statyczny. Stąd też chciałby wyprowadzić neony i w ich miejsce dać ławcię żywszych ryb. Rozważam także opcję pielęgniczek, ale wtedy musiałbym pozbyć się części ryb dennych. W awkarium jest teraz około 7 kirysków i 2 zbrojniki, do tego oba samce. Do opuszczenia zbiornika zostałyby w takiej sytuacji nominowane zbrojniki.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 09, 2011, 16:54:54 »

spróbowałbym w tym litrażu dołożyć harem pielęgniczek bez usuwania ryb dennych, imho może się udać a zawsze o redukcji można pomyśleć później, choć zależy też ile pielęgniczek masz na myśli

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rudolf
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 20, 2011, 23:15:29 »

Mała aktualizacja. Zaszły jeszcze drobne zmiany w wystroju lewej strony. Baniak powoli się stabilizuje. Po troszeczku zacząłem podawać NO3, PO4 i Symfonię Złotą, bo jednak były widoczne niedobory. Są to dawki symboliczne.

Ciągle myślę o obsadzie.

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 21, 2011, 12:17:22 »

Zbiornik bardzo ładny, ja bym z żyworódek nie dodawał mieczyków bo są zbyt duże. A grupę zmienniaków plamistych(czerwonych z czarnymi płetwami)tzw Platka. Pięknie by się prezentowały na brązowym korzeniu i tej ciemnej zieleni. Co do korzenia to zakrył bym mechem te miejsca w których widać że był ucinany piłą, to takie mało naturalne. Zbiornik nie jest wcale nudny, mnóstwo kryjówek dla małych ryb  Good !
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 12:19:11 wysłane przez scalare » Zapisane

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 21, 2011, 13:15:35 »

Też mam takiego małego Anubisa tylko nie jest tak rozrośnięty jak twój    Tongue
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: