No to nadszedł czas na nową odsłonę baniaka. Pierwotny plan był nieco inny, ale czasu brak i wyszło, jak wyszło.
Tym razem, w przeciwieństwie do moich poprzednich pomysłów, postawiłem na nudnawe akwarium ogólne. Po prostu im jestem starszy tym leniwszy, a moja awersja do grzebania w akwarium też wzrasta. Zatem cel przyświecający tworzeniu tego baniaka, to minimum obsługi.
Sprzęt:
- baniak 250L brutto 100x50x50 szkło float;
- filtracja Ferplast BlueWave 07 - wypchany włókniną i zasypany ceramiką Sera Siporax + troszkę jakiegoś pokruszonego drewna, co ma wodę ładnie zabarwiać; dodatkowo Sunsun HJ-722 (wspomagający filtrację mechaniczną oraz cyrkulację wody, gdyż Ferplast napchany na maxa sam nie wyrabia);
- oświetlenie belka Hagen Glo 2x39W T5 865 sztuk jeden;
- żwirek kwarcowy, wymieszany z wyjałowionym AS II+ (jest to podłoże wyciągnięte z poprzedniej odsłony akwarium i przepłukane) - tym razem żadnej ziemi, ani innych "ulepszaczy";
- lekko ciurkające CO2 z butli wysokociśnieniowej, ale w sumie nie tyle po to, żeby jakoś super nawozić rośliny, co w celu utrzymania w miarę niskiego i stabilnego pH;
- nawożenie troszkę K2SO4 i MgSO4;
- grzałka Tetra chyba 250W (dokładnie nie pamiętam, zresztą jest ciepło, więc i tak nie działa, wsadzona awaryjnie, na wypadek zimnych nocy);
- tło - fioletowa ściana.
Roślinki:
- anubiasy;
- microsorium windelov;
- mchy christmass, flame i tajwan;
Obsada:
- neony simulans;
- żyworódki endlera;
- kiryski spiżowe;
- zbrojniki;
- było kilka krewetek, ale nie wiem czy żyją, bo wrzuciłem je od razu z rybami zaraz po starcie, a były jakieś super delikatne (ze sterylnego akwarium) i chyba od wzrostu NO2 sfisiowały;
Akwarium ma trochę ponad 3 tygodnie. Na razie w fazie dochodzenia do siebie i ja i baniak Nie chce mi się nawet szyb czyścić z zielenic, poczekam, aż same zejdą. Plastykowa kostka o góry z napisem JBL, dociska korzeń, aby nie wypływał, zanim nie nasiąknie.
Kilka fotek, robione w dzień, ale coś tam widać. Nie zdejmowałem termometru, nie ukrywałem kabli, bo nie o to chodzi. Zdjęcia przedstawiają codzienny wygląd akwarium.
I wieczorową porą