|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2011, 17:05:04 » |
|
dość słabe zdjęcia niestety, jak z kryjówkami jest na dnie? zebry z pawiami jeśli chodzi o temperament spokojnie sobie poradzą ale jest jeszcze kwestia parametrów wody, - zebry to CA i twardsze zasadowe wody a baniak jest robiony na BW, jak parametry wyglądają? no i jak współżycie pielęgnic z rybami dennymi, których jest dość sporo.
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2011, 19:02:14 » |
|
GH 5 KH 7 PH 6,5 dość słabe zdjęcia niestety, jak z kryjówkami jest na dnie? zebry z pawiami jeśli chodzi o temperament spokojnie sobie poradzą ale jest jeszcze kwestia parametrów wody, - zebry to CA i twardsze zasadowe wody a baniak jest robiony na BW, jak parametry wyglądają? no i jak współżycie pielęgnic z rybami dennymi, których jest dość sporo.
no niestety zdjęcia wyszły kiepskie muszę kupić nowy aparat powiem ci ze tylko zebry czasem przegonią rybki denne ale dopiero wtedy kiedy te zbliża się od ich dołka w piasku pawice ignorują wszystkie ryby tylko czasem ze sobą się pobija ale taka natura ich
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2011, 19:04:49 wysłane przez Domel442 »
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 09, 2011, 19:34:24 » |
|
imho dla zebr trochę kwas - myślę, że "ustawienie" ph 7 byłoby tu kompromisem.
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2011, 10:57:33 » |
|
imho dla zebr trochę kwas - myślę, że "ustawienie" ph 7 byłoby tu kompromisem.
juz ustabilizowalem Ph na 7 tak jak radziłeś za uwazylem iż zebry przystąpiły do tarła
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2011, 18:14:06 » |
|
generalnie nie jest zalecane mieszanie pielęgnic z CA i SA, CA to twarde i alkaliczne wody a SA raczej kwaśne i miękkie choć też nie zawsze, skoro już zdecydowałeś się na takie połączenie to trza spróbować jakoś to ph dostosować. U Sieniawskiego ph 7 to dolna granica dla zebr a dla oskarów górna - czyli jest to dość "mocny kompromis". Zawsze to jednak lepiej niż jak miałeś 6,5 dla zebr - to po prostu błąd. Warto o tym wiedzieć bo jeśli chodzi o twardości wody to udowodniono, że bodajże poza wpływem na ikrę to na ryby nie ma większego znaczenia natomiast ph jest bardzo ważne.
Co do ikry to poczekaj aż pojawią się młode, zobaczysz waleczność tych szatanów. No i pisz co dzieje się w relacjach "międzyrybich" w akwarium. Btw, a czy przydenne nie podjadają ikry?
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2011, 19:06:22 » |
|
nie zaobserwowałem w czasie dnia aby ryby denne były zainteresowane ikra moze w czasie nocy cos prubuja ale tego to nie jestem pewny za 2-3 dni zmienie wode wiedz nie powinno być już praktycznie zakwaszenia
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2011, 10:43:09 wysłane przez Domel442 »
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2011, 12:28:25 » |
|
dziś zmieniałem wodę a akwa i z ciekawości zmierzyłem co poniektórych mieszkańców na długość pawice z 17 i 20 cm rozbiły progres jedna ma 24 a druga ma 26 zeberki tez urosły samica zebry miała 5 teraz ma 9,5 samiec z 8 ma 11,5 prócz tego miałem próbę tarła pawic tak przynajmniej mi się zdawało i teraz mam tarło zeber terroryzują mieszkańców ale nie wszystkich do pawic sie strosza a jak jest ataka to cala para na jedna pawice
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2011, 13:07:44 » |
|
no to porosły, czym karmisz?
jak owa próba tarła pawic przebiegała?
no i daj nowe foty całości i ryb, pamiętaj by robić bez flesza.
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 02, 2011, 18:03:08 » |
|
no to porosły, czym karmisz?
jak owa próba tarła pawic przebiegała?
no i daj nowe foty całości i ryb, pamiętaj by robić bez flesza.
1. Karmie je sercem wołowym krewetkami ryba mrożona bądź żywa płatkami roślinnymi dla uzupełnienia pokarmów roślinnych i od czasu do czasu koniki polne glizdy te ryby są mało wybredne 2.walka miedzy sobą obrały sobie teren kolo kamienia gdzie wykopały dziurę w piasku i czyściły kamień i odganiały inne ryby ale ikry jakoś nie było 3 postaram się bo teraz nie mam zbytnio czasu skończyłem szkole i wyrabiam książeczkę aby pójść do pracy ale jak bd mieć odrobinę wolnego czasu to wrzucę
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 02, 2011, 19:48:31 » |
|
no ja z serca zrezygnowałem, nie podaję rybom pokarmów pochodzących od zwierząt ciepłokrwistych. Być może dlatego moje pielęgnice rosną wolniej.
Czekam na foty. pzdr
|
|
|
|
|
|
|
Morlinek
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 03, 2011, 09:24:29 » |
|
Może głupie pytanie ale gdzie jest filtr ? A tak pozatym nawet ładnie,nie moje klimaty 
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 03, 2011, 10:39:28 » |
|
Może głupie pytanie ale gdzie jest filtr ? A tak pozatym nawet ładnie,nie moje klimaty  filtr jest wewnętrzny ale nie robiłem zdjęcia bo po co filtr jak głównym motywem są ryby 
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 08, 2011, 22:17:00 » |
|
muszę się pochwalić zeberki maja młode ale wątpię ze coś z tego bd pewnie w nocy kiryśniki się młodymi zajmą a szkoda  jeszcze do tego samica zebry padla nie wiem czemu i kiedy 
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2011, 22:35:13 wysłane przez Domel442 »
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 09, 2011, 12:11:36 » |