Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: proszę o pomoc i poradę  (Przeczytany 2193 razy)
SCRUB
Nowy
*

« : Czerwiec 11, 2011, 22:11:12 »

cześć!
przepraszam jeśli napisałem w złym dziale, ale nie wiedziałem gdzie zamieścić wiadomość...
mam problem z wodą lub piaskiem.
Kupiłem Kraba tęczowego i w sklepie zoologicznym polecili mi piasek kwarcowy jako podłoże, kupiłem go w workach po 5,5zl za 2kg.
Wsypałem piasek do akwa wlałem trochę wody, by krab miał się gdzie moczyć (oczywiście podzielone na część lądową i wodną).
Mój problem polega na tym, że po wlaniu wody, woda staje się strasznie mętna, brudna od piasku.. nic przez nią nie widać... mogę coś na to poradzić?
ewentualnie zmienić podłoże na jakieś inne, a jak tak to na jakie...
proszę o pomoc! Smiley
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2011, 22:53:30 »

piasek kwarcowy kupowany w zoologicznych nie brudzi (zmętnia) wody. Najprawdopodobniej wlałeś wodę nie zważając na podnoszenie się piasku-trzeba to robić powoli i ostrożnie. Zmętnienie powinno samo ustąpić po kilku godzinach. Sam używam takiego piasku jako plaży w akwarium i jest ok.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 12, 2011, 11:46:24 »

Może jednak niektóre piaski z zoologicznego trzeba przepłukać. Ja bym radziła tak właśnie zrobić jeśli powolne wlanie wody nie wystarczy, albo krab grzebiąc w piasku będzie podnosił brud do wody. Płukanie to 10 minut a nawet płukany piach ze sklepu zwykle nie jest idealnie czysty.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 12, 2011, 22:31:41 »

Może jednak niektóre piaski z zoologicznego trzeba przepłukać. Ja bym radziła tak właśnie zrobić jeśli powolne wlanie wody nie wystarczy, albo krab grzebiąc w piasku będzie podnosił brud do wody. Płukanie to 10 minut a nawet płukany piach ze sklepu zwykle nie jest idealnie czysty.

Dokładnie tak. Co prawda piach jak na piach dośc spory granulacji 1mm u mnie ale wrzuciłem kilka garści bez płukania i woda brązowa a na powierzchni pomarańczowa piana. Kolejne porcje płukałem i woda była okropnie brudna.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
SCRUB
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2011, 13:17:03 »

po kilkukrotnym wypłukaniu piasku woda jest ok Smiley
dziękuję z radę Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: