Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 12
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetkowe 60x30x30 Anubisa-RE  (Przeczytany 40912 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« : Czerwiec 18, 2011, 17:09:03 »

Krewetkowe 60x30x30 Anubisa-RE

Akwarium 54l

Akwarium - 60x30x30

Filtr - "Hidom AP-300L"

Oświetlenie - 2x18W t5 (standardowa pokrywa z akwarium 116L)
Grzałka - Brak   
Termometr - Był w planie ale chyba jednak nie będzie (temperatura pokojowa)

Woda - odstana kranówka

Podłoże - Kulki gliniane, żwirek rzeczny o granulacji 2-3mm warstwa 2cm + żwirek rzeczny 3-6mm warstwa 3cm + piasek kwarcowy jasno-żółty (granulacji nie pamiętam, ale to mieszanina kilku różnych granulacji tego samego piachu)

Dodatki - korzeń, 4x piaskowiec żółty naturalny, styropian 2cm pod akwarium

Flora:
-Taiwan Moss
-Strzałka Wodna
-Rogatek Sztywny
-Vallisneria Torta
-Hydrocotyle Leucocephala

Fauna:

-Krewetki Babaulti
-Krewetki Babaulti Green
-Oraz, jak się niestety okazało mieszańce RC+B
(ilości nieznane Cheesy )

Tak wyglądały początki jakieś 5miesięcy temu

To fotka z przed 3 miesięcy

07,06,2011

17,06,2011

25,06,2011

28,06,2011

11,07,2011

21,07,2011

30,07,2011

10,08,2011

15,08,2011

21,08,2011

28,08,2011

05,09,2011

Teraz nieco historii:

Wszystko zaczęło się od zakupionego mchu, który to miał wylądować w 116L, niestety życie szybko zweryfikowało moje plany i "Kosiarki" na przełomie zaledwie kilku minut wykosiły 1/3 zakupionej ilości mchu Sad.

Do zakupionego mchu dostałem pierwsze kilka stuk krewetek gratis i miały one początkowo służyć za pokarm Cheesy,
natomiast po incydencie z "Kosiarkami" szybko je odłowiłem wraz z ocalałą porcją mchu i wrzuciłem do 6L pojemnika z plexi i postawiłem na parapecie.
 Z powodu kilkodniowego wyjazdu poza dom, nie poczynałem żadnych obserwacji a tylko miałem nadzieję, że meszek odrośnie niebawem. Po powrocie okazało się, że nie tylko meszek ma się dobrze ale i jedna z krewetek nosi jajeczka Smiley.
 Chwyciłem bakcyla Cheesy, laptop w dłoń Htttp://Google.pl i jazda! w poszukiwaniu wszelakich informacji.
Po 2 dniach mój entuzjazm opadł i nie pamiętam już dokładnie z jakiego powodu zapomniałem o krewetkach pozostawionych samych sobie, od czasu do czasu tylko dolewałem wodę i sypnąłem porcję płatków przeznaczonych do dokarmiania rybek.
Tak minęło 1,5 miesiąca. Po tym czasie, gdy Mech zarósł mi totalnie ów pojemnik stwierdziłem, że przyszedł czas by coś z tym zrobić, posprzątać a i być może odsprzedać komuś meszek :/ .
 Delikatnie rozpocząłem przelewać wszystko do dużej miski z odstaną wcześniej wodą i spostrzegłem, że mchu jest całkiem sporo, a i krewetek mam o wiele więcej Cheesy. Http://Allegro.pl i zakup szkła 60x30x30 za 35PLN w promocji Z gratisem w postaci 200ml płatków Smiley. Szybki wypad do najbliższego sklepu zoologicznego zaowocował zakupieniem reklamówki żwirku.
 W reszcie po przybyciu szkła, które przybyło tak zapakowane iż męczyłem się z rozpakowaniem przez 30 minut Cheesy, a zapakowane było w gruby karton, na którym zbity był szkielet z desek pozszywany tu i ówdzie zszywaczem tapicerskim Cheesy,
Rozpoczął się proces kształtowania baniaka.

Początkowo był to baniak ze żwirkiem, w którym rosło kilka roślinek, mech odrastał i buszowały krewetki.
Następnym moim krokiem było dokupienie kilku sztuk Babauli Green, by nie mnożyły się ze sobą ciągle te same krewetki.
Doszedł duży kamień, ale nie pasował mi on nijak do żwirku tak więc po pewnym czasie wyleciał z baniaka.

Podczas wszystkich moich kombinacji i wariacji wystroju woda w baniaku pozostawała ciągle ta sama, jedynie dolewałem od czasu do czasu na przemian nieco odstanej kranówki lub zimnej wody z czajnika oraz 1x w tygodniu podmiana 10-15% wody.
Jeden z moich korzeni z większego zbiornika wylądował w krewetkarium a i z czasem Z domu rodziców, z mojego magicznego kącika z rupieciami Cheesy przytaszczyłem kilka ładnych piaskowców, które to później zagościły w tymże szkiełku.

Obecnie raz w tygodniu podmieniam wodę i przycinam rogatka a raz w miesiącu przycinam meszek, ale to dopiero początki jego przycinania (muszę zaopatrzyć się w długie nożyczki i dobrą długą pencete.

Krewetki docelowo mają zostać w całości odsprzedane, lub wpuszczone do ogólniaka (i niech sobie radzą) i w planach jest zakup Tiger Blue lub Blue Bee, albo jeszcze czego innego ale na razie jeszcze nie mogę się sam zdecydować i może to potrwać Tongue.

Czekam na pytania z waszej strony i jak znam Zycie Krytykę Cheesy (zapewne konstruktywną Cheesy)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2011, 19:40:36 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 18, 2011, 17:40:09 »

Kupując krewetki uważaj by nie krzyżowały się one ze sobą !.Takie krewetki są najczęściej bezpłodne lub mają baaaardzo duże problemy z rozmnożeniem.
Jakiż to meszek zakupiłeś ?. Po zdjęciach widzę, że teraz masz 2 rodzaje mchu, na moje oko są to java moss i taiwan moss.
Wystroju nie komentuję, bo to kwestia indywidualna, najważniejsze, że się Tobie podoba. Na moje oko akwarium nie jest złe (wygląd) Tongue.
Czym karmisz krewetki ? Przydało by się kilka zdjęć krewetek, np. przy posiłku to najlepsza pora  Wink, wtedy masz okazję zobaczyć, czy nic się z krewetkami nie dzieje. Jak będziesz chciał zmieniać obsadę to weź jakieś bardziej kolorowe krewetki, bo babaulti, w Twoim przypadku są szare i zielone. Zlewają się z zielonym tłem Tongue.
Powodzenia !
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 18, 2011, 17:59:01 »

Kupując krewetki uważaj by nie krzyżowały się one ze sobą !.Takie krewetki są najczęściej bezpłodne lub mają baaaardzo duże problemy z rozmnożeniem.
Jakiż to meszek zakupiłeś ?.

Co do Krewetek to mnożą się już w tempie geometrycznym Cheesy
A co do mchu to kupując pisało na jednej siatce Taiwan Moss a na drugim Flame Moss, ale to opis podany przez sprzedającego a ja nie jestem na etapie specjalisty a raczej Beginer, jak to mówią Cheesy (a z której strony widzisz java moss'a ?)

Kiedy zamienię obsadę na docelową to będą to już faktycznie wyselekcjonowane osobniki a nie takie "Gratisowe" Cheesy
Zdjęcia kreweci postaram się wkleić, a karmię ję różnymi specjałami:

-got. marchewka
-przony banan
-płatki tropical'a
-tabletki ze spiruliną
- i inne, nie wszystko mi teraz do głowy przychodzi.
Przymierzam się do parzonej pokrzywy.

kuba1006
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 18, 2011, 21:32:39 »

Jawę widzę na ostatnim zdjęciu tuż za tą paprotką, czy za tym cym to jest :p. Zaraz obok rogatka. Może się mylę, może jest to rzeczywiście flame moss, słabo widać, bo zdjęcia są małe  Undecided.
Pamiętaj, że takie specjały jak marchewka, pokrzywa podaje się raz w tygodniu  Wink. Polecam pokarm ten pokarm. http://www.krewetki.org/forum/viewtopic.php?t=2745&postdays=0&postorder=asc&start=0. Napisz do tej przemiłej Pani, jak chcesz to napisz, że polecił Ci ten pokarm Assez (Ja) Tongue, może dorzuci coś do mojej paczki z pokarmem Tongue.
Ten pokarm możesz podawać codziennie, ja podaję codziennie na "kolację" Tongue. Krewetki za nim szaleją. Jakiego używasz uzdatniacza do wody ? Jakieś minerały stosujesz ?
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 19, 2011, 12:23:53 »

Cheesy Flame moss'a to jest malusio, po lewej stronie przy szybie.
Za paprotką jest Taiwan, bo to odrosty od tegoż samego jednego krzaczka sprzed pół roku Smiley

Nie stosuję na razie uzdatniaczy, ani także minerałów, zbiornik stoi sobie sam, tylko podmiany i karmienie, nic więcej Smiley (i wszystko sobie rośnie samo)  Good !

kuba1006
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 20, 2011, 16:43:31 »

To świetnie rośnie Ci mech jak nic nie robisz Tongue.
wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2011, 17:30:45 »

jak to

Oświetlenie - 2x18W t5 (standardowa pokrywa z akwarium 116L)

pokrywa do 112l czy porównanie no bo jak taka pokrywa do akwarium 54l
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 22, 2011, 18:21:22 »

pokrywa do 112l czy porównanie no bo jak taka pokrywa do akwarium 54l

to pokrywa 80x35, ale leży na 60x30 Cheesy jak widać problemu nie ma, poza tym, że wystaje tu i tam Tongue, mi to nie przeszkadza, będzie kasa zbywać to sie kupi jaką belkę Wink

kuba1006
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 22, 2011, 18:40:18 »

Belkę kup najlepiej 2x24W Smiley, będziesz mógł wymagające rośliny hodować Smiley, np. http://allegro.pl/hagen-glo-belka-oswietleniowa-2x24w-61cm-promocja-i1665802346.html
wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2011, 20:24:58 »

ale świetlówki dotykają szkła??
bo ja mam na zbyciu taką pokrywę do 112l i nie mam co z nią zrobić może zanim domontuję jedną świetlówkę do  pokrywy od 60-siątki to położę od 112
powiedz jak masz to zrobione

EDIT

i jakiej firmy te świetlówki (philips'a)??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2011, 20:26:51 wysłane przez wilk6121997 » Zapisane
MatiQ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 22, 2011, 20:53:24 »

Akwarium, o którym mówiłeś w moim temacie? Nareście się doczekałem  Good !

Mi się podoba, dużo roślin i ogólnie przyjemny klimat. Oby tak dalej Smiley

Pozdrawiam M.D Good !

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 23, 2011, 18:17:08 »

ładne roślinne akwa Smiley
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 24, 2011, 15:03:09 »

ale świetlówki dotykają szkła??
bo ja mam na zbyciu taką pokrywę do 112l i nie mam co z nią zrobić może zanim domontuję jedną świetlówkę do  pokrywy od 60-siątki to położę od 112
powiedz jak masz to zrobione

EDIT

i jakiej firmy te świetlówki (philips'a)??

Pokrywa jest tak wielka, że gdy położyłem ją na baniaku, to oparła się "tunelem środkowym z elektroniką" w taki sposób, że świetlówki nie dotykają w żadnym miejscu szkła a tylko białe plastikowe oprawki lekko stykają się z bocznymi szybami akwariumku, ale to w niczym nie przeszkadza a świetlówki są na równi z początkiem szkła, Przy czym jak pisałem, świetlówki to 2x18W w standardzie w tej pokrywie (w życiu nie były wymieniane, więc i ich sprawność to zapewne jakieś 50-70%)

Belkę kup najlepiej 2x24W Smiley, będziesz mógł wymagające rośliny hodować Smiley, np. http://allegro.pl/hagen-glo-belka-oswietleniowa-2x24w-61cm-promocja-i1665802346.html

Taka belka by mi siadła, ale na razie przegrywa z moją skarbonką Cheesy więc na razie zostanę przy pokrywie Smiley

Dziękuję za wpisy i wszystkich pozdrawiam.a szczególnie Vento, któremu życzę zdrówka  Good !
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2011, 15:06:12 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 24, 2011, 17:14:31 »

wyczytuję tu pozdrowienia, a jeszcze się nie wypowiedziałem Tongue

Sam przymierzam się właśnie do odpalenia zbiornika o takich wymiarach... tylko na podstawie samych kamoli i kilku roślin. Zobaczymy co z Tego wyjdzie.

Co do Twojego baniaka, to bardzo przyjemnie się prezentuje, jednak osobiście zmieniłbym w nim kilka szczegółów. Korzonek zarośnięty mchem po lewej wygląda świetnie, ale po dłuższym przyglądaniu się zbiornikowi, przestały mi pasować te wielkie kamienie po prawej. Nie dość, że zajmują Ci niemal cały drugi plan prawej strony, to jakoś tak przytłaczają. Zamiast nich wrzuciłbym tam niewielki korzonek na dno z przyczepioną kępą microsorium i ewentualnie jakąś kolorową cryptocorynką obok (pomyślimy coś w tym temacie Wink ). Hydrocortyle możesz spokojnie już ciąć nad drugim liściem od podłoża, zagęszczać wsadzając odcięte szczepki obok. Ja pokierowałbym je w stronę prawej szyby. To bardzo plastyczna roślina i przy odpowiednim regularnym cięciu stworzy Ci śliczną kępę przy dnie, przechodzącą w pas zieleni ciągnący się w górę przy prawej szybie. Ta roślina na środku, to chyba h.difformis lub jakaś jej odmiana-przesadziłbym ją nieco do tyłu, za sagittarię (strzałkę), bo trochę przytłacza. Sagittarię zaś, podobnie do nużańca (valisnerii), trzeba mocno pilnować, bo to bardzo ekspansywne rośliny i łatwo przerastają w miejsca gdzie ich nie chcemy Wink
powodzenia!

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2011, 17:47:00 »

Cieszę, się, że jak do tej pory nie ma w zasadzie krytyki Smiley

Tak Smiley , piaskowce z prawej strony są tam upchnięte by trzymały z tyłu 10-cio centymetrową ścianę żwiru, która się za nimi znajduje, oraz mam taki plan, by je mchy zarosły, wówczas obetnę te ze ścian. Pomiędzy piaskowcami zrobiłem 15 milimetrowy uskok wypełniony żwirkiem, w którym miał rosnąć mały Heniek, ale nie wiedziałem jeszcze wtedy, że krewetki mi go zjedzą Sad .
Szczałka rośnie za to jak na drożdżach i powoli zaczyna nawet rosnąć z przodu na piasku, czego kompletnie nie przewidziałem, myślałem, że ominie ten teren jako zbyt jałowy ale się ostro pomyliłem Tongue

2 dni temu również niemal do zera wykosiłem nożyczkami Rogatka, bo zabierał ostro światełko roślinkom :-/ .
W zbiorniczku pełzają 2 helenki ale marnie im idzie w walce ze ślimakami i tu muszę wymyślić inne rozwiązanie :-/ .
No i muszę wkleić jakieś nowe zdjęcie bo wiadomo... zbiornik z dnia na dzień wygląda nieco inaczej Tongue.

EDIT:
A poniżej kilka obiecanych fotek i  mała aktualizacja Smiley
Było jeszcze kilka innych wariantów kolorystycznych czerwonych i jedna niebieska ale nie mogłem ich dopaść i tak słabym aparatem.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2011, 20:33:49 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

Strony: [1] 2 3 ... 12
  Drukuj  

Skocz do: