Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetkowe 60x30x30 Anubisa-RE  (Przeczytany 40966 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #45 : Lipiec 24, 2011, 10:54:50 »

Pozostaje więc czekać na nową odsłone Smiley

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Lipiec 24, 2011, 11:30:31 »

Anubis skąd masz tyle lawy byłeś na wycieczce zwiedzając jakiś wulkan czy co? Cheesy.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #47 : Lipiec 24, 2011, 11:35:14 »

Długo szukałem Lawy w Krakowie, na śląsku mają a w Krakowie tylko sklep "RA", ale cena zwaliła mnie na kolana więc zatankowałem auto z narzeczoną i jazda po wszystkich możliwych miejscach gdzie tylko przyszło mi do głowy Cheesy ale jak widać opłacało się Cheesy cena jaką mi zaproponowano jest 5-6x niższa nisz w "RA" więc nabrałem nieco Lawy Smiley
mam także układ iż mogą mi dowieść każde ilości lawy do domu Cheesy więc jak ktoś chce to pisać Cheesy

Tak być może będzie wyglądać moja aranżacja, co byście zmienili ?
Widzę to tak, że z tyłu po bokach będzie rosnąć Rotalia pomiędzy kamieniami Eleocharis parvula, na samym przodzie Duży Heniu jako trawniczek Cheesy (bo nie wiem czemu rośnie mi po podłożu)

Czekam na propozycje zmian poparte powodami   Tongue
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2011, 17:16:41 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Lipiec 30, 2011, 17:44:28 »

Aktualizacja na dzień 30,07,11
Bryła Lawy z prawej na focie w poście wyżej nie zmieściła się, a szkoda mi było ciąć Tongue zatem Aranżacja wygląda nieco inaczej.

Podłoże - Kulki gliniane, Manado
Dodatki - Lawa Wulkaniczna, Termometr, styropian 2cm pod akwarium

Flora:
- Weeping moss
- Willow moss
- Strzałka Wodna
- Vallisneria Torta
- Eleocharis parvula
- Rotalia Indica
- Umbrosum
- Hemiantus Micranthemoides
- Cryptocoryne wendti brown

Fauna:
- na razie brak (Docelowo: Helenki, krewetki babaulti mix)

Wszelkie sugestie mile widziane oraz pozytywna Krytyka Wink  Cool
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2011, 18:52:55 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #49 : Lipiec 30, 2011, 18:19:43 »

BARDZO FAJNIE WYSZŁO!
Zbiornik robi wrażenie dużo większego niż jest w rzeczywistości. Tylko ten mech znad śroskowego kamienia (lawy) upchnął bym między kamieniami i odkrył górne części lawy.
No i może lekkie wzniesienie zrobić przed tym dużym kawałkiem po lewej, bo trochę wygląda bez tego jak nie na swoim miejscu. Wystarczyłoby delikatnie podsypać u podstawy.
Czekać tylko jak zarośnie, ale już teraz wygląda bardzo przyjemnie Wink

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Lipiec 30, 2011, 18:38:13 »

No właśnie był wzgórek ale się obsuną przy zalewaniu (przelewowo wężykiem 4mm ponad 30 minut się lało Tongue)
Mech Smiley... no właśnie, Vento co ty mi dałeś za meszek, bo zapomniałem nazwy a nie chce wpisać nieprawdy Wink, jest na wierzchołku, gdyż nie chcę by wszystkie szczyty wyglądały jak by były na tej samej wysokości, ponadto koncepcja jest taka, że Lawa będzie zarastana od prawej, by umniejszyć kamienie z prawej strony a uwidoczniony oczom pozostanie do końca tylko ten kawałek z lewej  Cool, poza tym ta przestrzeń pomiędzy mchem a bryłą z lewej jest niejako separacją, stworzoną w celu odsunięcia owej bryły i uwidocznienie Umbrosium, które za nim rośnie (a mam nadzieje, że ruszy w końcu Tongue )

Ale również myślałem nad taka koncepcją jak piszesz Vento (i to długo  Grin)
Wklejam nową fotkę, bo udało mi się zebrać siły po 5h snu do zasadzenia reszty roślin, teraz mam już komplet Smiley
Tylko Vento powiedz mi jeszcze: co dosadziłem Cheesy ?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Lipiec 30, 2011, 18:47:51 »

mech to weeping-jako taki przynajmniej był kupowany Tongue
A dosadzona roślina to cryptocoryne wendti brown tu akurat w wersji mało "brown" bo trzymałem ją przy słabym świetle i bez nawożenia Wink

Czekam więc z niecierpliwością co będzie się dział dalej!

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #52 : Lipiec 30, 2011, 18:55:51 »

Ok, nazwy uzupełnione.

Problem mam z Krewetkami, które tymczasowo są w wiadrze 10l ze starą wodą.
Jak długo tam mogą być ?  i co zrobić by było im przez ten czas, kiedy zbiornik dojrzewa, w miarę ? Undecided

darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #53 : Lipiec 30, 2011, 19:28:49 »

Muszą mieć odpowiednia ilość tlenu oraz  temperaturę
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #54 : Lipiec 30, 2011, 19:49:59 »

mały filterek (kaskadę) lub chociaż kostkę napowietrzającą i regularne podmiany wody co dwa/trzy dni

wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #55 : Lipiec 31, 2011, 11:56:36 »

no no bardzo fajnie ci wyszło akwarium 60l a wygląda na dużo większe
co zrobiłeś z resztą roślinek??
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #56 : Lipiec 31, 2011, 12:46:19 »

Właśnie sprzedałem ale i tak zostało mi jeszcze pół mchu i jeszcze troszkę roślin Cheesy

Z powodu braku dodatkowego filtra krewetki (ponad 40 maluchów) trafiło wczoraj do akwarium a reszta dostała owy pozostały mech do wiadra i żarówkę na górę, która to im przyświeca, ale i tak wygląda to nie ciekawie  Sad i zastanawiam się nad przenosinami ich do baniaka. Żeby zmniejszyć Możliwą przyduchę około 50 krewet trafiło do ogólniaka na Hardcore i naukę przeżycia, na ich szczęście dziś odsprzedałem największe rybki z ogólniaka więc muszą przeżyć tam tylko z neonkami i tetrami czarnymi  Cheesy

Wrzuciłem też jedną Helenkę, by sprawdzić jakie szkody morze wyrządzać zakopując się w podłożu, ale na razie jest bez szkód Wink

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #57 : Lipiec 31, 2011, 13:46:50 »

Na serio nie rozumiem po co męczyć krewetki w wiadrze... można je dać od razu do akwarium razem ze stara wodą i zamiast w  wiadrze robić podmiany to podmieniać wodę w akwarium co kilka dni. Ileż to razy trafiłam na jakąś okazję i zakładałam na prędce akwarium pod nowe krewety, które od razu tam lądowały. Przy regularnych podmianach zanotowałam w swojej karierze straty podczas dojrzewania w wysokości 0%  Tongue

Akwarium fajne, tylko na razie łyso, ale to się szybko zmieni Smiley
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Lipiec 31, 2011, 14:28:31 »

. można je dać od razu do akwarium razem ze stara wodą i zamiast w  wiadrze robić podmiany to podmieniać wodę w akwarium co kilka dni. Ileż to razy trafiłam na jakąś okazję i zakładałam na prędce akwarium pod nowe krewety, które od razu tam lądowały. Przy regularnych podmianach zanotowałam w swojej karierze straty podczas dojrzewania w wysokości 0%  Tongue

Gosiu, ale musiałem wlać nową wodę do akwarium, poza tym manado jest okropnie lekkie i krewetki bez problemu są w stanie wykopać większość roślin nim się nie ukorzenią :/ dlatego właśnie krewetki muszą się męczyć, a w zasadzie ja pilnując i dbając o warunki w wiaderku.
(stety/niestety) dziś maja goście wpaść i wiadro okropnie wygląda, więc chbya będę musiał zaryzykować i wpuścić tam krewetki (mam nadzieję, że jutro nie będzie wszystko pływać na powierzchni bo spokojnie 5godzin je sadziłem :/ )

wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #59 : Sierpień 01, 2011, 20:20:07 »

i jak krewetki powyrywały rośliny Tongue
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12
  Drukuj  

Skocz do: