Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryby przyjazne dla krewetek.  (Przeczytany 36188 razy)
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« : Czerwiec 21, 2011, 19:12:43 »

jakie ryby mogą być z krewetkami ? Chcę takie, by nie zjadały mi młodych i starszych krewetek Tongue. Chcę, by były jako dodatek do akwarium w którym główną atrakcją będą krewetki.
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2011, 19:56:29 »

Gupiki.One raczej nie zjedzą krewetek a raczej na odwrót  Grin (żart)
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2011, 20:07:46 »

zależy jakie krewetki zamierzasz trzymać, ale jesli np redki i tym podobne wielkością, to gupiki tez potrafia dziabnąć małe sztuki - większe już nie. Napewno brobnoustki będą ok. Wogóle szukaj ryb z małymi otworami gebowymi.

kuba1006
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 22, 2011, 10:53:17 »

Redki, potem zmiana na yellow i crystal red.
wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 22, 2011, 17:38:54 »

a kiryski??
kuba1006
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 22, 2011, 18:41:18 »

Kiryski ? Za duże są do 25l, no chyba, że pigmeje, ale to też tak na "styk".
wilk6121997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 22, 2011, 20:47:03 »

a karłowate??
kuba1006
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 23, 2011, 08:38:40 »

Przecież napisałem, że pigmeje...to jest to samo co karłowate Smiley. Szukam ryb pływających w toni wodnej. Może razbory ? Mogą być ?
kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2011, 10:37:58 »

Żeby nie było pogromu wśród potomstwa to mogę ci polecić w zasadzie tylko 'gupiki endlera' albo 'drobniczkę jednodniówkę'
Nie daj się wrobić w neony alni inne kąsaczowate - może małe, ale mają zęby i doskonale wyjadają młode krewetki z mchów Wink Microrasbora Galaxy też jest drapieżna.

Zresztą.. każda ryba ci zje małe krewetki - z tym się liczyć musisz - niektóre zjedzą ich mniej.Pozdrawiam!
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 23, 2011, 18:07:13 »

Na razborki min.50 l.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 23, 2011, 18:20:02 »

zapewnij krewetom wystarczającą ilość kryjówek, najlepiej w postaci kęp mchów, a dadzą sobie radę z większością drobnych ryb, takich jak drobniczka, mikro razbory. Jeśli jednak zależy Ci na hodowli wyższej klasy krewetek i odchowu jak największej ilości młodych, to zrezygnuj z ryb. 1-2 milimetrowe młode krewecie są interesujące dla wszystkich pozostałych mieszkańców akwarium. Większość się ukryje w mchu, ale zawsze jakaś padnie ofiarą najmniejszych nawet ryb.
pozdr

djlazy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 29, 2011, 15:36:48 »

zapewnij krewetom wystarczającą ilość kryjówek, najlepiej w postaci kęp mchów, a dadzą sobie radę z większością drobnych ryb(...)

Zgadzam się z kolegą.
Ja w swoim zbiorniczku posiadam krewetki i właśnie redki mi się niedawno rozmnożyły. Powiem szczerze, że nie miałem wielkich nadziei na odchownie nawet kilku sztuk z moimi żarłocznymi kardynałkami. Byłem świadkiem jak wcinają małe krewetki które pędem chciały się schronić w mchach ale nie zdążyły. Jednak wiele osobników mi się uratowało właśnie dzięki dużej ilości mchów i gęstej roślinności. Obecnie naliczyłem z dobre 20 sztuk młodych redek Smiley

Także mchy i gęsta roślinność to dobry pomysł.

Roślinne 112l (aktualizacja 21.02.2012)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Lipiec 11, 2011, 09:11:54 »

Jak dla mnie łączenie ryb i krewetek to dość osobliwy pomysł kiedy masz zamiar cieszyć się z krewetek i je z powodzeniem rozmnażać. Musisz zrozumieć kilka rzeczy:
- młode krewetki zawsze będą wyjadane przez ryby
- krewetki nie będą się z rybami czuły swobodnie, a co za tym idzie
- nie pokażą w akwarium z rybami pełni swoich zachowań jak np swobodne, powolne i pełne dostojeństwa pływanie.

Za to trzymanie krewetek CR z rybami to już pomysł jak dla mnie wybitnie odważny. Wiem, ze jedni mają więcej wiedzy/szczęścia/ręki do nich niż inni, ale wziąć musisz pod uwagę nie tylko to, że ryby Ci zjedzą młode. Pamiętaj również, że:
- CR wolą wodę w okolicy 19-21 stopni, ryby tropikalne nie koniecznie,
- CR lubią wodę krystalicznie czystą - karmiąc i krewetki i ryby ciężej utrzymać ten stan
- CR lubią wodę o stabilnych parametrach - ryby mają szybszą przemianę materii niż krewetki, brudzą więcej
- ryby robią kupy, żeby się ich pozbyć zanim wpłyną mocno na wodę trzeba odciągać je z dna co może być bardzo uciążliwe, zwłaszcza jeśli dno zacznie pokrywać się podrostkami krewetek.

Reasumując - jeśli chcesz się cieszyć krewetkami zrezygnuj z ryb - krewetki na pewno wypełnią przestrzeń w całym akwarium, wystarczy, ze będzie ich odpowiednio dużo Wink
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 11, 2011, 10:49:51 »

Kup borarasy, są dobre do krewetek Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 11, 2011, 12:14:05 »

A tak jako ciekawostka dodam, że moje krewetki pływają z setkami ośliczek i innych mniejszych ciekawych stworzonek, których się nalęgło w akwarium owego czasu.
Ośliczki z samego rana nim załączę światło przylegają całymi setkami z niewiadomego jeszcze mi powodu do mchu Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: