Jak dla mnie łączenie ryb i krewetek to dość osobliwy pomysł kiedy masz zamiar cieszyć się z krewetek i je z powodzeniem rozmnażać. Musisz zrozumieć kilka rzeczy:
- młode krewetki zawsze będą wyjadane przez ryby
- krewetki nie będą się z rybami czuły swobodnie, a co za tym idzie
- nie pokażą w akwarium z rybami pełni swoich zachowań jak np swobodne, powolne i pełne dostojeństwa pływanie.
Za to trzymanie krewetek CR z rybami to już pomysł jak dla mnie wybitnie odważny. Wiem, ze jedni mają więcej wiedzy/szczęścia/ręki do nich niż inni, ale wziąć musisz pod uwagę nie tylko to, że ryby Ci zjedzą młode. Pamiętaj również, że:
- CR wolą wodę w okolicy 19-21 stopni, ryby tropikalne nie koniecznie,
- CR lubią wodę krystalicznie czystą - karmiąc i krewetki i ryby ciężej utrzymać ten stan
- CR lubią wodę o stabilnych parametrach - ryby mają szybszą przemianę materii niż krewetki, brudzą więcej
- ryby robią kupy, żeby się ich pozbyć zanim wpłyną mocno na wodę trzeba odciągać je z dna co może być bardzo uciążliwe, zwłaszcza jeśli dno zacznie pokrywać się podrostkami krewetek.
Reasumując - jeśli chcesz się cieszyć krewetkami zrezygnuj z ryb - krewetki na pewno wypełnią przestrzeń w całym akwarium, wystarczy, ze będzie ich odpowiednio dużo