Witam,
Planuję zakup nowego filtra zewnętrznego do mojego akwarium, które jest dosyć mocno zarośnięte
Pływają w nim 23 ryby + 4 ślimaki (Ampularie)
Posiadam akwarium 160L (100x40x40cm) i mam w nim 2 filtry:
- wewnętrzny AquaEl Unifilter 750
- zewnętrzny AquaEl Mini Kani 120
Ponieważ ten Mini Kani jest za słaby do tego akwa - chcę go wymienić na jakiś inny wydajniejszy (a Mini Kani będę miał do sprzedania - jest ktoś chętny?
).
Mini Kani 120 działa u mnie bezproblemowo od stycznia tego roku ale jego wydajność pozostawia wiele do życzenia... (ma za słaby przepływ, nadaje się spokojnie do akwariów 100L i mniejszych))
Ten filterek wewnętrzny chcę zostawić jako mechaniczny.
Budżet na ten cel mam ograniczony do 200-300zł i nie mogę go przekroczyć (bo zawsze można dokładać i dokładać a to bez sensu)
Zastanawiam się nad:
- Aquael Unimax 250
- JBL e900 (ewentualnie e901 GreenLine - tylko pytanie czy warto dopłacać do tego "Green..." ? no i jak tam z uszczelkami w tym filtrze ?)
- Atman CF-800
- lub inny polecony przez innego akwarystę, spełniającego moje warunki..
Chcę filtr, który będzie miał regulację siły, będzie miał odcinanie dopływu wody na czas czyszczenia/odpinania i nie będzie pobierał więcej niż 15W mocy (im niższy pobór tym lepiej - koszta utrzymania też się liczą)
Nie chcę "chińczyka" typu Jebao czy coś podobnego, bo mogą mieć niższą jakość, brak części zamiennych, i słabe uszczelnienie... za duże ryzyko.
Filtr musi być nowy i pewny, bo do używanych nie mam zaufania !
Proszę o poradę doświadczonych akwarystów, ewentualnie o podanie linków gdzie takie "porady" znajdę.
Bo na "google" jest straszny mętlik....
Z góry dziękuję