Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Filtr do akwa 160L - Unimax 250 czy coś innego ???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr do akwa 160L - Unimax 250 czy coś innego ???  (Przeczytany 15101 razy)
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« : Czerwiec 22, 2011, 22:13:18 »

Witam,

Planuję zakup nowego filtra zewnętrznego do mojego akwarium, które jest dosyć mocno zarośnięte  Cheesy
Pływają w nim 23 ryby + 4 ślimaki (Ampularie)

Posiadam akwarium 160L (100x40x40cm) i mam w nim 2 filtry:
- wewnętrzny AquaEl Unifilter 750
- zewnętrzny AquaEl Mini Kani 120

Ponieważ ten Mini Kani jest za słaby do tego akwa - chcę go wymienić na jakiś inny wydajniejszy (a Mini Kani będę miał do sprzedania - jest ktoś chętny?  Afro).
Mini Kani 120 działa u mnie bezproblemowo od stycznia tego roku ale jego wydajność pozostawia wiele do życzenia... (ma za słaby przepływ, nadaje się spokojnie do akwariów 100L i mniejszych))
Ten filterek wewnętrzny chcę zostawić jako mechaniczny.

Budżet na ten cel mam ograniczony do 200-300zł i nie mogę go przekroczyć (bo zawsze można dokładać i dokładać a to bez sensu)

Zastanawiam się nad:
- Aquael Unimax 250
- JBL e900  (ewentualnie e901 GreenLine - tylko pytanie czy warto dopłacać do tego "Green..." ? no i jak tam z uszczelkami w tym filtrze ?)
- Atman CF-800
- lub inny polecony przez innego akwarystę, spełniającego moje warunki..

Chcę filtr, który będzie miał regulację siły, będzie miał odcinanie dopływu wody na czas czyszczenia/odpinania i nie będzie pobierał więcej niż 15W mocy (im niższy pobór tym lepiej - koszta utrzymania też się liczą)
Nie chcę "chińczyka" typu Jebao czy coś podobnego, bo mogą mieć niższą jakość, brak części zamiennych, i słabe uszczelnienie... za duże ryzyko.

Filtr musi być nowy i pewny, bo do używanych nie mam zaufania !

Proszę o poradę doświadczonych akwarystów, ewentualnie o podanie linków gdzie takie "porady" znajdę.
Bo na "google" jest straszny mętlik....

Z góry dziękuję
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2011, 21:30:25 wysłane przez artpol » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 22, 2011, 22:26:17 »

mam unimaxa 250 od marca (link do akwa w podpisie) i sprawuje się bardzo dobrze. Nie zauważyłem by przepływ wody spadł jakoś specjalnie, jeszcze go nie czyściłem i na prędkie zaglądanie do wnętrza się nie zanosi. na 4 kosze jeden wypełniony gąbką 3 ceramiką. Jestem 100% zadowolony z zakupu jak i z produktów aquaela.
Na początku działał do spółki z fan 1 plus ale niepotrzebnie ten mały zajmował miejsce tylko. Sam unimax spisuje się doskonale.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2011, 22:30:25 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 23, 2011, 14:01:44 »

Dzięki za info.
A jak wygląda sprawa związana z jego głośnością ?
A czy masz na wlocie założony jakiś prefiltr ?

Miałeś również kontakt z innymi podobnymi i równie dobrymi filtrami ?
Jaki mógłbyś mi polecić ?
Unimax czy jakiś inny ?

Czy wydajność tego Unimax'a 250 będzie wystarczająca ?
Pytam, bo np: taki JBL e900 ma wiekszy przepływ.....
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2011, 14:03:43 wysłane przez artpol » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 23, 2011, 21:03:29 »

filtra absolutnie nie słychać. Spię w pokoju gdzie jest akwa, żadnego buczenia, przelewania wody czy innych dzwięków. Prefiltra nie mam jedynie plastykowa kratka z zestawu co by ryb nie zasysało.
To moje pierwsze akwa gdzie stosuję filtr zewnętrzny więc nie mam dużego doświadczenia z nimi. Unimax jest moim pierwszym kubełkiem i myślę, że przy okazji większych lub kolejnych zbiorników dalej będę się trzymać produktów aquaela.
Czy wydajność jest wystarczająca? moim zdaniem jak najbardziej tak.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 24, 2011, 08:43:44 »

Dzięki za info.

Chciałbym wiedzieć jeszcze parę rzeczy....
- W jakiej kolejności masz ułożone te wkłady ?   Gąbka na początku czy na końcu "przepływu" ?
(w Mini Kani gąbka jest na końcu - tak zaleca producent)
- Czy naprawdę nie widać spadku wydajności po tych 2-3 miesiącach mimo, ze nie stosujesz prefiltra ?
- Jak długie są węże w tym filtrze ?
- Czy końcówki wchodzące do akwa "wymagają dużego cięcia pokrywy" ?

A znając życie to pewnie jeszcze będę miał "jakieś wątpliwości" (pytania)....
Po prostu chcę kupić coś jak najlepszego w tej cenie.

PS.
A czy ktoś ma jakieś doświadczenia np z JBL e900 (lub e901) ?
Bo są w podobnej cenie....
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 24, 2011, 21:41:23 »

na samym dole jest gąbka a kolejne (wzwyż) trzy wkłady to ceramika. Tak jak napisałem znaczącego spadku przepływu nie zauważyłem. Woda fajnie dosyć mocno faluje ryby znosi jak przepływają przy wylocie.
Nie wiem dokładnie ile mają weże, na pewno więcej niż 150cm. A Końcówki do akwa duże nie są. Mozna przczyepić na przyssawki każdę w innym rogu ale ja mam obok siebie:

GG 12591627

160l na ziemi!
artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 24, 2011, 22:04:24 »

Dzięki za szczegółowe wyjaśnienia (i za cierpliwość  Cheesy )
Twoje fotki również mi co nieco zoobrazowały - myślałem, że to mocowanie zajmuje więcej miejsca  Afro
U mnie też końcówki będą razem obok siebie.
Coraz bardziej się przekonuję do tego filterka.

Dzięki
 Good !

EDIT:
Unimax 250 już zamówiony  Grin
Normalnie jestem ciekaw jak się będzie spisywał  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Lipiec 02, 2011, 22:15:40 wysłane przez artpol » Zapisane
artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2011, 22:27:16 »

Filtr zamontowany !  Good !

Wygląd: Super
Jakość wykonania: Super  (organoleptycznie - wg. mnie - jest lepiej i solidniej wykonany niż Tetra EX 700 i JBL e900 które oglądałem i "dotykałem" w zoologicznym  Grin )
Przepływ wody: Jest taki jaki powinien - OK
Głośność: Huh Jeszcze się nie wypowiem, bo mam problem opisany poniżej.

Nie wiem dlaczego ten filtr u mnie jest głośny.
Słychać terkotanie wirnika nawet w drugim pokoju.

Zastanawiam się czy nie jest w jakiś sposób zapowietrzony... chociaż nie powinien, bo jak go odpaliłem to "przewracałem go na lewo i prawo" aż do całkowitego położenia na boku.
Leciały bąble powietrza, aż w końcu przestały.
Chociaż jeszcze teraz jak lekko skręcę przepływ to mimo wszystko słychać tam jakieś chlupotanie - nie wiem co to jest...
Pisze w instrukcji, że powinien się sam odpowietrzyć - ile mu to może zająć ?
Pracuje dopiero trochę ponad dobę !

Wie ktoś jak wygląda sprawa z odpowietrzaniem tych Unimax-ów ?
No chyba, że to wina wirnika...
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2011, 22:55:57 »

a próbowałeś tą pompką odpowietrzyć? Ja kilka dni temu pierwszy raz zaglądałem do środka w związku z restartem. Po ponownym podłączeniu nie chciało mi się dokładnie odpowietrzać, pochlupał  ze dwa dni i jest cisza.

GG 12591627

160l na ziemi!
artpol
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #9 : Lipiec 28, 2011, 21:26:46 »

Dzięki Grajewiak za rady  Cheesy

Problem już rozwiązany  Grin

Otóż, napisałem do Producenta w tej sprawie i dowiedziałem się, że na początku roku mieli małą wpadkę produkcyjną i do tych filtrów wkładali wirniki, które były słabo namagnesowane i niedokładnie wyważone. (mój filtr był wyprodukowany w lutym 2011)
Wszystko to powodowało, że filtr nie miał wystarczającej siły i nie dawał rady wypchnąć reszty powierza ze środka, a ten źle wyważony wirnik lekko obcierał o takie małe wytłoczenie z datą produkcji (nie rozumiem czemu umieścili to w komorze wirnika  Huh )

Jak wkładałem ten nowy wirnik to na ośkę wchodził z lekkim oporem.
Ale za to teraz żeby usłyszeć pracę filtra to muszę przyłożyć ucho do niego - różnica jest kolosalna !

A Servis AquaEl'a jest mega-szybki - już na drugi dzień po rozmowie z Nimi miałem nowy wirnik u siebie - Za obsługę klienta powinni otrzymać MEDAL !!!

Przyznam się szczerze, że jestem teraz niesamowicie zadowolony z dokonanego zakupu - jeszcze raz Ci dziękuję, że mi go poleciłeś  Afro

PS.
Mały Off top: 
Kolega ma filtr JBL e900 (również zakupiony w tym roku) i powiem szczerze, że jak zobaczył jak teraz pracuje ten Unimax 250 i jak wygląda "na żywo" (pojemność filtracyjna i jakość wykonania) to powiedział, że żałuje, iż nie kupił sobie takiego Unimax'a  Good !
No i ten Unimax zasysa mniej Watów z gniazdka...
Wyraz twarzy i jego mina wszystko mi wynagrodziły  Wink
 Grin
mikus85
Mikołaj
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 20, 2013, 20:19:17 »

PS.
Mały Off top: 
Kolega ma filtr JBL e900 (również zakupiony w tym roku) i powiem szczerze, że jak zobaczył jak teraz pracuje ten Unimax 250 i jak wygląda "na żywo" (pojemność filtracyjna i jakość wykonania) to powiedział, że żałuje, iż nie kupił sobie takiego Unimax'a  Good !
No i ten Unimax zasysa mniej Watów z gniazdka...
Wyraz twarzy i jego mina wszystko mi wynagrodziły  Wink
 Grin

To jest opinia której długo szukałem Smiley Różnie ludzie piszą o tych filtrach, ale brakowało informacji od kogoś kto widział / słyszał oba Smiley
jacze
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 24, 2013, 13:25:18 »

Witam,
Chce zalozyc akwarium 112l i pytanie,
czy lepiej kupic wiekszy filtr
AquaEl Unimax 250

czy wystarczy AquaEl Unimax 150

chodzi mi tez o to ze jeden ma 3 kosze a ten wiekszy 4 kosze.
prosze o porade expertow
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 24, 2013, 13:50:51 »

witam

Z pewnością  o wiele  lepiej będzie spisywał  się  większy filtr  , sam posiadam baniak  roślinny i myślę o dołożeniu  2  kubełka.  vento w swoim  temacie http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moj-dorobek-kilka-baniek-lacznie-535l/135/ (strona 10)  bardzo  fajnie wyjaśnił  na czym polega  nad filtracja  w akwariach.

Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: