Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: [112L] by koyoo  (Przeczytany 12542 razy)
koyoo
Nowy
*

« : Czerwiec 29, 2011, 21:49:46 »

Witam.
 Chciałem wam pokazać moje skromne akwarium , nie jest to jakieś cudo , ale zawsze coś tam jest .

Akwarium - 112l profilowane
Filtr - AQUAREL turbo filtr 1100
Oświetlenie - 2x18W , pokrywa kupiona razem z akwarium
Grzałka - Elite (modelu nie pamiętam )

Podłoże - Zwykły grys wypłukany z piasku ( nie kombinuje z kupnymi żwirkami bo po jednym wszystkie ryby zdechły  Undecided)

Woda - na razie brak testów  Sad

Nawożenie - brak

Delkoracje -
 - korzeń
 - kamienie skalne (minerały)
 - muszle
 - Porcelanowy pieniek  

Flora -
 - Rogatek Sztywny
 - ECHINODORUS TENELLUS
 - Nurzaniec spiralny
 - i jeszcze kilka innych roślin których nazw nie pamiętam

Fauna -
- 15x gupiki (może więcej może , trudno zliczyć )
- 6x neon innesa
- 4x molinezja czarna ( chyba jest tego więcej )
- 2x Danio pręgowany
- 2x mieczyk
- 15 x glonojad królewski ( masakra strasznie często są młode , nawet 3-4x w miesiącu )
- i jeszcze kilka innych ryb których nazw nie pamiętam

Zdjęcia -
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79b309d3d07aead9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a880baa73782a58.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6ad9b10f4c03469.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cabc13c4f25bf8c2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1577aaf78a469f67.html

Co jeszcze mógłbym dodać do tego akwarium ?? Coś zmienić ??

Komentarze i krytyka mile widziane

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2011, 22:34:21 wysłane przez koyoo » Zapisane

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 30, 2011, 09:33:41 »

Kolejny obóz zagłady dla ryb :/
Co mógłbyś dodać zmienić?
Zmień swoje podejście do żywych organizmów, dodaj przynajmniej minimum wiedzy o akwarystyce
Konkretnie chodzi mi o MUSZLE KTÓRE ZATWARDZAJĄ WODĘ!
Neony czy glonojady potrzebują miękkiej wody. Co to jest glonojad królewski?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2011, 09:36:27 wysłane przez maskotus » Zapisane

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2011, 10:18:38 »

Glonojad Królewski , nie wiem czy to akurat prawidłowa nazwa ale w każdym sklepie tak je nazywają z powodu wąsów które im wyrastają i tworzą taką jakby koronę .  Smiley

Zdjęcie :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/38d8af6ebde7d965.html

Fireblader
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 30, 2011, 10:24:43 »

Na samym początku zająłbym się wystrojem akwarium, co prawda o gustach się nie powinno dyskutować, ale wydaję mi się, że w tym akwarium panuje nieład, który nie pasuje mi do tego akwarium.

Dalej - obsada

- 2x Danio pręgowany
Danio pręgowany jest rybą stadną i wydaje mi się, że we 2 sztuki czują się samotnie,

- 15 x glonojad królewski ( masakra strasznie często są młode , nawet 3-4x w miesiącu )
Czy tych glonojadów aż tyle jest Ci potrzebnych?

O gupkiach nie wspomnę, bo ich to nigdy nie da rady zliczyć.

Podsumowując:
Zajmij się dobraniem odpowiedniej obsady, tak, aby rybki czuły się swobodnie.

Dalej filtr;
Jeżeli chcesz dalej mieć tak dużą liczbę rybek ten filtr sobie nie poradzi, potrzebowałbyś jakiś zewnętrzny.

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2011, 10:28:14 »

Glonojadów aż tyle mi nie potrzeba ale nie mam co z nimi zrobić strasznie często się mnożą  Wink

A co do filtra to ten filtr przepompowuje 1100 L na 1h ( daje rade spokojnie woda jest czysta , wystarczy raz na jakiś czas wyczyścić go z brudów )
a do tego mam jeszcze jeden mniejszy filtr ( AQUQREL turbo filtr 350 )
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2011, 10:56:40 wysłane przez koyoo » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2011, 14:54:38 »

Powiem tak: ( bo widzę, że rybki cię cieszą i chyba nie miałeś złej intencji ) Zabrałeś się za akwarystykę od złej strony, najpierw się czyta i pisze a dopiero potem stawia akwarium, niestety większość robi tak jak ty, widzi, że rybki pływają i się mnożą i myślą, że jest super i że rybką to odpowiada  Lips Sealed

Najgorsze jest to, że nie dajesz sobie wytłumaczyć faktów i nie przyjmujesz do wiadomości, że baniak masz OSTRO przerybiony.

Hodowcy, którzy hodują glonojady, czy też inne rybki, odławiają młode do osobnych baniaków a ty pogarszasz ten stan trzymając je razem.

FILTR, który pompuje nawet 2000l/h oczywiście zassie wszystkie brudy, ale woda pozostanie lekko pomarańczowa zatruta związkami chemicznymi powstałymi na skutek tego przerybienia.

Roślin masz niewiele, które mogły by częściowo "uzdrowić" całą tę sytuację.

MOJA RADA ----> PRZECZYTAJ JESZCZE RAZ WSZYSTKO OD POCZĄTKU I WEŹ SOBIE RADY KOLEGÓW DO SERCA !!!

bo dla nas najważniejsze jest dobro rybek, a nie to by się ktoś cieszył tym, że rybki JAKOŚ mu tam żyją.

Na koniec dodam, że jeśli lubisz eksperymenty to przejdź się na siłownie, posiedź sobie w szatni razem ze spoconymi ludźmi, którzy wracają z treningu (gwarantuje, że nie będzie tak jak w domu a twoje rybki mają takie warunki 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu z chwilą ulgi na jeden lub kilka dni kiedy zrobisz podmianę wody (o ile zrobisz)).

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 30, 2011, 17:02:02 »

Wiem że rybek jest za dużo ale co mam z nimi niby zrobić ?? One wszystkie były w akwarium 60 L a teraz kupiłem 112L i trzymam je tam .

Jeśli wiecie co mogę zrobić żeby było dobrze to piszcie .

Fireblader
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 30, 2011, 21:04:44 »

Czytać, czytać, czytać!!!

Wszystko jest na forum tylko trzeba trochę chęci i czasu.

Zacznij od sprzedania/oddania rybek [nie koniecznie wszystkich], bo teraz na prawdę nie jest im tam za wygodnie..
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 30, 2011, 23:53:50 »

Rybki których masz zbyt wiele oddaj do zoologicznego, przyjaciołom, lub sprzedaj na allegro.

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 04, 2011, 14:21:54 »

Dobra , będę zakładał akwarium od nowa . Trochę rybek oddam kuzynowi , koledze a z resztą się zobaczy .

Pytania jakie do was kieruje :

1. Jaki żwirek będzie dobry do akwarium ??
2. Jakie roślinki kupić ??
3. Co zrobić żeby korzeń obrósł mech ??
4. Czy te filtry które posiadam wystarczą do tego akwarium ??

I jeszcze jedno takie pytanie : Chciałbym żeby całe podłoże tego akwarium zarosło jakimś mchem albo takimi drobnymi listkami . Jak to zrobić żeby to tak zarosło , i jeśli kiedyś będę chciał wyczyścić całe akwarium jak to zdjąć z akwarium ??

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 04, 2011, 14:45:04 »

Dobra , będę zakładał akwarium od nowa . Trochę rybek oddam kuzynowi , koledze a z resztą się zobaczy .

Pytania jakie do was kieruje :

1. Jaki żwirek będzie dobry do akwarium ??
2. Jakie roślinki kupić ??
3. Co zrobić żeby korzeń obrósł mech ??
4. Czy te filtry które posiadam wystarczą do tego akwarium ??

I jeszcze jedno takie pytanie : Chciałbym żeby całe podłoże tego akwarium zarosło jakimś mchem albo takimi drobnymi listkami . Jak to zrobić żeby to tak zarosło , i jeśli kiedyś będę chciał wyczyścić całe akwarium jak to zdjąć z akwarium ??

1 --> kup sobie brązowy żwirek rzeczny o granulacji 3-5mm lub podobnej wielkości czarny żwir.

2 --> roślinki dobierz do rybek, jakie chcesz kupić (pooglądaj na forum inne akwaria z takimi rybkami i poczytaj jakie roślinki wsadzają inni) (to najprostsza metoda)

3 --> jeśli masz już korzeń i mech to podziel mech na małe, nieprzeźroczyste Cheesy kępki i przywiąż je do korzenia za pomocą czarnej, brązowej lub zielonej nitki w około korzenia w miejscu, które uznasz za stosowne, możesz też wykorzystać żyłkę wędkarską, ważne by nie farbowały w wodzie.
Montażu dokonaj w taki sposób, by rybki nie były w stanie go wyrwać z pod nici (przy tym pamiętaj, że np. kosiarki jedzą mech Cheesy a przy zbrojnikach nie porośnie ci długo Cheesy)

4 --> filtr, który posiadasz jest od 50L do 150L więc powinien wystarczyć spokojnie.
Natomiast jeśli kupisz zbyt dużo rybek, to żaden filtr ci nie pomoże, najpierw poczytaj o obsadach Smiley.

Co do ostatniego pytania, to jak już założysz prawidłowo akwarium, to czyścić powinieneś tylko szyby od czasu do czasu , raz w tygodniu podmienić ...bo ja wiem... za 25-30% wody na odstaną lub z filtra "RO" i wyczyścić filtr podczas jednej z podmian wody (czyszcząc go w tej starej wodzie którą spuścisz do wiaderka !!! bo inaczej zabijesz bakterie, które są tam potrzebne).

Pozdrawiam i powodzenia  Good !
Nie popełnij też błędu i nie wpuszczaj od razu rybek, najpierw niech minie cykl azotowy, a w tym czasie miej już roślinki i włączony normalnie filtr.

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 04, 2011, 15:11:05 »

A ile tak mniej więcej trzeba czekać 1-2 dni ??

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 04, 2011, 15:13:59 »

2 do 4 tygodni Cheesy, ale nie załamuj się  Cheesy dasz rade wytrzymać Cheesy

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 04, 2011, 15:20:36 »

A są do kupienia takie środki które się wlewa do wody i nie trzeba czekać tych 2-4 tygodni  , Czy to jest dobre ??

A i jeszcze takie pytanie czemu glonojady Królewskie tak często się rozmnażają ??  2-3 razy w miesiącu składają ikrę i za każdym razem są młode
w sklepie mówili że to przez to że się często wodę wymienia , a ja wymieniałem wodę ostatnio jakiś miesiąc temu

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 04, 2011, 15:35:30 »

Co do "uzdatniaczy" to zdania są podzielone, można nimi przyśpieszyć nieco cały proces dojrzewania baniaka, ale to i tak nie zaczaruje tobie akwarium w taki sposób, że za 3 dni bedzie okej tylko przyśpieszy proces z 4 może na 3 tygodnie Smiley, jeśli chcesz przyśpieszyć jeszcze bardziej załatw sobie od kogoś "starą wodę" z innego akwarium już dawno zalanego

(ale.. jest wtedy możliwość, że jeśli ten ktoś miał chorą rybkę to wodę weźmiesz sobie z bakteriami lub innym syfem)

Najlepiej nasadź sobie roślinek do 5cm warstwy żwirku, wsadź korzeń, włącz filtr i odczekaj ze 2 tyg.
Jeśli po tym czasie nie będziesz mógł wytrzymać, weź nieco wody z akwarium do słoika i poproś w najbliższym akwarystycznym sklepie by ci zmierzyli parametry wody.
Zapisz na kartce i napisz nam na forum to powiemy ci ile mniej więcej czasu potrzeba i czy można wpuścić rybki.

A dodam, że warto zainwestować w czas, by baniak jednak postał nieco, bo później będziesz miał mniej problemów z chorowaniem ryb, z glonami czy innymi takimi.
jest w dziale WODA u nas na forum temat Cykl Azotowy, możesz go przeczytać to lepiej zrozumiesz o czym piszę Smiley

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: