Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: [112L] by koyoo  (Przeczytany 12535 razy)
koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 04, 2011, 16:03:22 »

A jeśli chciałbym zakupić filtr zewnętrzny to jaki był by dobry do akwarium 112 l ??

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 04, 2011, 16:29:12 »

A po co ci taki ?

Masz za dużo kasy? czy miejsca w domu? Cheesy
Filtry zewnętrzne kupują ludzie, którzy mają to i to i nie radzą sobie z akwarium za pomocą filtrów dedykowanych, albo problem stwarza im wyczyszczenie filtra 1x w miesiącu czy co 2.

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Lipiec 04, 2011, 16:33:30 »

A co zrobić żeby ryby się tak często nie mnożyły bo u mnie to prawie kilka razy w miesiącu są młode rybki ??

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Lipiec 04, 2011, 16:39:20 »

Jak ci się mnożą to dokup sobie 2 akwarium i tam odławiaj młode rybki co tydzień i sprzedawaj na allegro, będziesz mieć na jedzenie dla rybek a i może na większy baniak uzbierasz Cheesy

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Lipiec 04, 2011, 18:37:17 »

Mi sie glonojady rozmnażały bo miałem w wodzie muszelke ,ty masz też muszle więc je wyciągnij może to coś pomoże, a jak nie to pomyślimy Cheesy
koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Lipiec 04, 2011, 19:57:35 »

A co do rozmnażania glonojadów mają muszle ??

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Lipiec 05, 2011, 10:01:31 »

Zrobiłem dzisiaj test na pH wody w akwarium i wyszło 7,5pH czy to dobrze czy źle ?  Huh

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Lipiec 05, 2011, 11:43:47 »

Wodę masz dość twardą, ale to czy jest źle czy dobrze zależy tylko i wyłącznie od tego jakie rybki tam zadokujesz, innymi słowy dobierz takie rybki by pasowało im takie ph.
Przy opisach tybek zwykle jest taka informacja tak więc szukaj w opisach ryb.

(ph można zmienić, budując bimbrownie, lub innymi sposobami ale to już jest opisane w dziale woda)

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Lipiec 05, 2011, 12:11:39 »

A co do rozmnażania glonojadów mają muszle ??

Po prostu glonojady chowały się do tej muszli i tam samica składała ikrę.
mmmm12mm
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Lipiec 05, 2011, 15:06:48 »

Wodę masz dość twardą, ale to czy jest źle czy dobrze zależy tylko i wyłącznie od tego jakie rybki tam zadokujesz, innymi słowy dobierz takie rybki by pasowało im takie ph.
Przy opisach tybek zwykle jest taka informacja tak więc szukaj w opisach ryb.
(ph można zmienić, budując bimbrownie, lub innymi sposobami ale to już jest opisane w dziale woda)
Niestety nie mogę się zgodzić z powyższym.

Kolega ma wodę alkaliczną (znaczy się wysokie ph), czy ma twardą wodę to nie wiadomo.
Alkaliczność i twardość to dwie niejednoznaczne rzeczy. Patrz wymagania malawi: miękka zasadowa woda.
Wiem, że w okolicach Myslenic jest woda alkaliczna: ph > 7.8 i miękka Tww < 5 stopni w skali niemieckiej.

Tak więc:
1. Wysokie nie zawsze jest złe, patrz wymagania ryb żyworodnych, większość mi znanych lubi ph w okolicach 7,5 (sugerowane wartości dla żyworódek to wartość ph pomiędzy 7 a 8 )
2. Sugerowanie czegokolwiek do zbijania ph bez znajomości twardości węglanowej wody to proszenie się o duże kłopoty :/. Nawet gupiki mogą nie wytrzymać takich skoków ph.
3. Muszelki przy wysokim ph mogą być dobre -> zwiększają twardość węglanową -> zwiększają bufor zapobiegający dużym skokom ph, do tego żyworódki lubią twardą wodę, minimum to Tww > 10, jakie ma kolega niestety nie wiem.

------------------------------
Amator
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Lipiec 05, 2011, 22:11:14 »

mmm12mm jak zawsze masz racje Wink

P.S. czekam na fotkę baniaka w biurze Cheesy

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Lipiec 06, 2011, 15:19:48 »

a czy korzeń z drzewa iglastego można wsadzić do akwarium ?? Huh

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Lipiec 06, 2011, 20:34:30 »

Nie  Good !

koyoo
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Lipiec 14, 2011, 18:46:15 »

Chciałem wam pokazać moje akwarium po zmianach. Doszło kilka nowych roślinek , korzeń, inne podłoże ( żwirek 3-5mm ) . Oświetlenie , filtry są te same.  Pod korzenie roślinek dałem nawóz w kulkach do roślin akwariowych , żeby lepiej rosły . Rybek trochę mniej , ale i tak jeszcze za dużo , lecz zmieni się to w najbliższych tygodniach . Nadmiar glonojadów odłowiłem do mojego pierwszego akwarium (kuli 5L) teraz w akwarium pływa ich tylko 7 .

Nowe roślinki :
- Echinodorus 'IMPAI'
- Echinodorus Izabela
i jeszcze kilka innych ale nie znam ich nazw  Grin
Zdjęcia :

Roślinki muszą się jeszcze rozrosnąć , i mam nadzieje że będzie ładnie wyglądało i rybkom będzie dobrze  Grin
Proszę o komentarze  Wink
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2011, 19:07:14 wysłane przez koyoo » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Lipiec 14, 2011, 19:59:36 »

Korzeń i kamyki mogą się podobać, nie powiem, ale rybki w naturalnym środowisku mają ciemne dno i przy ciemniejszym kolorze czuły by się z pewnością lepiej, neony by pływały środkiem baniaka a nie po kątach. Ale pierwszą sprawą jest to, że nie potrzebujesz tam 2 filtrów, a nawet zaryzykuję tezę, że szkodzą i zużywają tylko prąd.  1 by wystarczył.
Roślinki wyglądają na zdrowe czyli plus.
Grzałka powinna być schowana w rogu (w ogóle sprzętu raczej nie powinno być widać Smiley poszukaj na forum mojego baniaczka to zobaczysz o czym mówię, znajdź tam filtr, bo jest, to będziesz dobry Smiley )

Ogólnie: ---> troszkę pracy i serca w to włożysz i będzie lepiej, to na pewno nie jest granica tego co potrafisz tylko nie chcesz się wysilić !  Wink

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: