Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowy zbiornik 60x30x30  (Przeczytany 18595 razy)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Lipiec 26, 2011, 20:31:53 »

Moja towarzyszka życia, przy zakładaniu czwartego zbiornika w 39 metrowym mieszkaniu, przestała już protestować i pogodziła się z faktem, że związała się z niereformowalnym typem, którego wybryki lepiej ignorować, zachowując przy okazji nie zszargane nerwy Smiley

he he he

świetne kamloty, a kupowanie kamoli w zoologach to porażka.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #31 : Lipiec 26, 2011, 21:26:17 »

Poleciałeś Vento.
Piękny baniak.

Daj znac czy mini kani daje rade Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Lipiec 26, 2011, 21:41:35 »

Daj znac czy mini kani daje rade Smiley

Filterek jak na razie działa bez problemów. Pierwszego dnia zrobiłem nim małą powódź instalując rurki w głównym baniaku i miałem trochę problemów z zalaniem kubełka, ale jak już załapałem jak trzeba to robić, wszystko szło bez przeszkód. Niby wystarczyło przeczytać instrukcję, ale chciałem być cwaniak i nawet na nią nie zerknąłem-stąd pewnie problemy.
Trzymam jeszcze w nim włókninę w najwyższym koszyczku, więc przepływ jest trochę przytłumiony, co nawet mi pasuje, bo do 54L (35-40 netto) jest w sam raz.
Pracuje cicho Smiley
Ogólne wrażenia więc jak najbardziej na PLUS!

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Lipiec 26, 2011, 22:33:21 »

k...wa masz Gosciu reke... Smiley szacun

he he
Ten komentarz mówi sam za siebie

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #34 : Lipiec 27, 2011, 08:32:37 »

Filterek jak na razie działa bez problemów. Pierwszego dnia zrobiłem nim małą powódź instalując rurki w głównym baniaku i miałem trochę problemów z zalaniem kubełka, ale jak już załapałem jak trzeba to robić, wszystko szło bez przeszkód. Niby wystarczyło przeczytać instrukcję, ale chciałem być cwaniak i nawet na nią nie zerknąłem-stąd pewnie problemy.
Trzymam jeszcze w nim włókninę w najwyższym koszyczku, więc przepływ jest trochę przytłumiony, co nawet mi pasuje, bo do 54L (35-40 netto) jest w sam raz.
Pracuje cicho Smiley
Ogólne wrażenia więc jak najbardziej na PLUS!
Niby to kolejny kubeł, a jego konstrukcyjne rozwiązania potrafią człowieka zaskoczyć, prawda? Smiley
Ciesze się, że działa - życze bezawaryjnej pracy, w koncu kubeł wygrany w konkursie akwarystycznym, musi więc trzymac odpowiedni poziom Smiley

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Sierpień 07, 2011, 17:29:03 »

Aktualizacja po niecałych dwóch tygodniach.

Heniek rośnie jak szalony-dzisiaj będzie cięty przy okazji podmianki. Przyrost weepinga, hydrocorytli i didipka też bardzo zadowalający. Niestety wyraźnie widać rozkład christmasa-nie wiem o co chodzi, ale brązowieje i jakby się rozpuszczał. Dam mu jeszcze trochę czasu. Jeśli nie odbije, zastąpi go inny mech. Do tego gatunku jakoś nie mam szczęścia.

Nadal czekam na szklane rurki do filtra-te strasznie psują efekt.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #36 : Sierpień 07, 2011, 18:48:15 »

Super Vento, tylko szkoda, że rury nie schowałeś za tymi skałami.
Baniaczek ma świetny klimat, a ta rura wali po oczach.
Szkoda wręcz takiego aranżu...

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Sierpień 07, 2011, 19:27:02 »

Po prostu szok i to już po 2 tygodniach  Shocked.
Vento Rządzisz Wink .

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Sierpień 07, 2011, 20:47:36 »

Vento rozwija się baniaczek błyskawicznie. A co do tła nie próbowałeś dać jakiegoś czarnego głębia byłaby ciekawsza.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Sierpień 07, 2011, 20:53:02 »

Dzięki za miłe słowa Smiley

A co do tła nie próbowałeś dać jakiegoś czarnego głębia byłaby ciekawsza.

Wkładałem czarne, ale skały dużo lepiej prezentują się przy "mist".
Przy kolejnej focie podświetlę tył zbiornika - wtedy będzie fajny efekt.

Mrs-czekam na szklane rurki-będzie ładnie Wink Gdybym te plastikowe chciał schować za skałami, musiałbym je ciąć, a tego nie chciałem robić, bo dłuższe mogą się jeszcze przydać. Tu w planach od początku był szklany osprzęt. Kwestia czasu

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #40 : Sierpień 08, 2011, 05:45:58 »

Mrs-czekam na szklane rurki-będzie ładnie Wink Gdybym te plastikowe chciał schować za skałami, musiałbym je ciąć, a tego nie chciałem robić, bo dłuższe mogą się jeszcze przydać. Tu w planach od początku był szklany osprzęt. Kwestia czasu
Zawsze można rury dokupić - myślę, że byłoby to jednak tańsze od szklanych rur.
No, ale nie mieszam. W końcu filtr to niezbędny element każdego baniaka - a Twój ma swój urok, nawet z wyraźnie odznaczającą się filtracją Smiley

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Sierpień 12, 2011, 08:51:45 »

Vento, jakieś samokrytyczne spostrzeżenia masz odnośnie baniaka ?
Może jest coś oprócz rur co zrobił byś inaczej ? albo być może coś cię miło/nie-miło zaskoczyło ?

Podziel się jeszcze jakimiś fotkami Cheesy (może z innej perspektywy robionymi Cheesy )
Pozdrawiam i czekam na fotki i relacje Cheesy

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Sierpień 12, 2011, 22:26:25 »

Na razie mogę powiedzieć jedynie, że zbiornik odpalany na Amazonii wymaga duuuużo więcej uwagi niż na zwykłym podłożu. Podmiany co drugi dzień przez pierwsze dwa tygodnie strasznie mnie wymęczyły. "Używającym" letniego życia polecam zakładanie takich baniaków na zimę, kiedy jest mniej pokus-nie chodzimy po pracy z kumplami na piwko do letnich ogródków knajp, nie jesteśmy zapraszani na kilkudniowe zakrapiane grillowanie, dziewczyna nie wyciąga nas na weekend nad jezioro, itp.
Pierwsza przycinka była konieczna już po wspomnianych dwóch tygodniach i o ile cięcie didipka nie było problemem, to strzyżenie małego heńka, który jeszcze do końca się nie ukorzenił, to mordęga. Przy każdym ruchu nożyczkami naruszałem delikatny system korzeniowy, ledwie kotwiczący w substracie. Warto tu wspomnieć, że używam nożyczek chirurgicznych, więc problemy nie były spowodowane niewystarczającą ostrością sprzętu. Granulat jest po prostu strasznie lekki i niewielkie kępki niskopiennych roślin łatwo z niego wyrwać.
Nie wiem dlaczego, ale christmas moss zupełnie padł. Przy najbliższej podmianie zamienię jego resztki na weepinga, który rośnie tu jak na sterydach.
I tu pojawia się największa zaleta podłoża-rośliny rosną jak szalone-tak dużego przyrostu nie obserwowałem przy żadnym dojrzewającym zbiorniku.

Odnośnie rurek-z braku wolnych funduszy na szklane akcesoria, kombinowałem z możliwością przycięcia plastikowych. Mógłbym za najwyższymi kamieniami ukryć wylot filtra, ale gęste obsadzenie didiplisem uniemożliwia zmieszczenie tam wlotu, który będzie musiał być zaopatrzony w gąbkowy prefiltr zajmujący za dużo miejsca. Czekam więc na lepszą sytuację finansową i czym prędzej kupuję szkło Wink

I jeszcze kilka słów o belce Hagen Glo-wygląda świetnie i uważam, że poza lampami podwieszanymi nie ma bardziej estetycznego rozwiązania dla akwariów otwartych, jednak powierzchnia świecąca jest tu zdecydowanie za mała. Świetlówki są za blisko siebie i już widzę, że nie doświetlają równomiernie całego zbiornika. Powinienem był wybrać dwie takie belki z pojedynczymi świetlówkami, które mógłbym bardziej rozsunąć. Takie wyjście jednak, to spory wzrost kosztów Sad Mam nadzieję, że zielsko samo znajdzie drogę do światła.

Mam też pytanie do znawców tematu:
-wiadomo, że Amazonia wydziela mnóstwo azotu i fosforu na starcie zbiornika, więc logicznym wydaje się przedłużenie okresu między zalaniem akwarium a wpuszczeniem do niego ryb. Book of ADA sugeruje jednak wpuszczenie po drugim tygodniu krewetek Cardinia Japonica (amano) i otosków. Uważacie, ze to za wcześnie, czy już żywemu inwentarzowi nic nie grozi?

Pozdrawiam

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Sierpień 13, 2011, 08:59:05 »

No to w końcu doczekałem się ciekawych wniosków Cheesy.

Na temat podłoża dyskutować nie będę, bo jeszcze takiego ni używałem Tongue
Belka super, sam się nad nią zastanawiałem długo, ale z powodu właśnie kosztów zakupu 2-ch pojedynczych zaprzestałem o nich myśleć.

Rośliny rosną mega szybko fakt, a nie zaobserwowałeś u siebie nigdzie glonów ? (bo ja 2 dni temu dostrzegłem dziwne czarne kuleczki na Willow Moss'ie, co spowodowało odsunięcie go nieco od światła i zmniejszeniu dawkowania nawozów.)

Ciekwa też jestem, czy Amazonia jest tak samo lekka jak Manado, które już dużo zdrowia mi zjadło Grin.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Sierpień 13, 2011, 09:18:34 »

Glonów jak na razie brak Smiley Pojawiły się za to jakieś "paprochy" na kamieniach. Nie są to na pewno glony, raczej jakiś osad. Nie wiem tylko czy wytrąca się z podłoża przy dość silnym prądzie wody, czy to efekt rozkładu christmasa. Jutro szczątki tego drugiego usuwam, więc się okaże. Jeśli to nawet kwestia podłoża, to sama szybko zniknie, jak tylko heniek pokryje całe dno, a przy takim tempie wzrostu długo czekał na to nie będę.
Od kilku dni nawożę słup wody Step2. Za radą akwarystów bardziej zaznajomionych z tym podłożem, pominąłem sugerowany przez producenta Step1. Dozuję 2ml dziennie, co przy przeliczeniu kosztów nawozu równoważy jego koszty z np. teoretycznie dużo tańszymi PG. Pełna linia tego drugiego kosztowałaby łącznie zaledwie 20zł mniej niż nawóz dedykowany do Amazonii.
Jak na razie to co rzuciło się w oczy po pierwszych dniach nawożenia, to niezwykle intensywne oznaki fotosyntezy-rośliny bąblują jak szalone Smiley

Ponawiam pytanie-wie ktoś czy już można wpuszczać krewetki i otosy?

Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  

Skocz do: