Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dreissena polymorpha  (Przeczytany 2935 razy)
Allex
Zainteresowany
**

« : Maj 08, 2005, 09:22:00 »

Czy ktoś hoduje, albo wie jakie warunki wymaga racicznica ? Wiem, że żyje zarówno w wodach słodkich jak i słonawych, twardych. Czy gdzieś można je kupić w sklepie ?
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2005, 10:15:48 »

A już myślałem że masz racicznice :wink: W sklepach nie widziałem, ale najprawdopodobniej będzie w takich większych, ogrodniczych (z rzeczami do oczka wodnego). Potrzebuje napowietrzania.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2005, 11:52:16 »

Zobacz tu:
http://www.akwarium.prx.pl/adv/fauna_wod.htm
Jest tam parę zdań o racicznicach.

Ja trzymałem jedną (po uprzedniej długiej kwarantannie) w mojej... tanganice Smiley

Żyła może z 2 miechy, ale chyba na skutek za wysokiej temperatury we wrześniu zdaje się padła (a giętkoząb ją połknął).

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
zawieruch
Nowy
*

Narew - Pegaz600

« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2007, 10:35:13 »

Czy ktoś hoduje, albo wie jakie warunki wymaga racicznica ? Wiem, że żyje zarówno w wodach słodkich jak i słonawych, twardych. Czy gdzieś można je kupić w sklepie ?
<papa>Racicznice są do kupienia na Allegro, lub bezpośrednio u mnie.
Małże mam w akwarium bez grzałki, ale w b. ciepłym mieszkaniu.
Temperatura wody dochodzi do do 30st.
Optymalna temperatura podawana w literaturze to 20-22st, a śmiertelna- powyżej 31st.
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 15, 2007, 19:39:37 »

U mnie nie pożyły długo. Na mojej byłej uczelni były racicznice w zimnowodnym akwarium i się trzymały. Racicznica w naturze też nie żyje długo.Co do rozmnażania w akwarium ewentualne larwy są zapewne wciągane przez filtr i populacja się nie odnawia.
zawieruch
Nowy
*

Narew - Pegaz600

« Odpowiedz #5 : Lipiec 16, 2007, 12:34:49 »

Co do rozmnażania w akwarium ewentualne larwy są zapewne wciągane przez filtr i populacja się nie odnawia.
To możliwe, ale czy sprawdzone?
Bo mogą po prostu nie przystępować do rozrodu w nieodpowiednich warunkach.
Ja w jednym z akwariów zrezygnowałem z filtra, jest tylko pompa cyrkulacyjna.
W 40. litrowym akwarium trzymam ok. 40 racicznic nie przekraczających 2cm długości.

Akwarium jest oświetlone słońcem- raczej mocno, dość gęsto obsadzone roślinami i działa w nim pompa wodna.
Woda jest nieskazitelna, ale oczywiście glony nitkowe mają się nieźle.
A co do rozmnażania - to zobaczymy w przyszłym roku  papa
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2007, 10:40:15 wysłane przez zawieruch » Zapisane
zawieruch
Nowy
*

Narew - Pegaz600

« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2007, 15:12:05 »

U mnie nie pożyły długo. Na mojej byłej uczelni były racicznice w zimnowodnym akwarium i się trzymały. Racicznica w naturze też nie żyje długo.Co do rozmnażania w akwarium ewentualne larwy są zapewne wciągane przez filtr i populacja się nie odnawia.
Są nowe pozytywne  Good ! wieści w sprawie chowu i rozmnażania racicznic w sztucznych warunkach:
Na forum Oczka Wodnego "Luśka" napisała pod poniższym adresem:
http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?p=30629&sid=4db359c665a4bcd4c164b71ab775c95d#30629
"Witam Smiley
Racicznic od lat używałam jako żywych filtrów w zbiornikach.
najpierw, dopóki mieszkałam w mieście, w nieogrzewanych akwariach z gatunkami zimnolubnymi.
Spisywały się fantastycznie..."
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: