Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Niezidentyfikowany obiekt żyjący! Czy ktos wie co to?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Niezidentyfikowany obiekt żyjący! Czy ktos wie co to?  (Przeczytany 6192 razy)
Beton
Zainteresowany
**

« : Maj 08, 2005, 12:29:23 »

Kiedys w moim akwa spotkalem takie niezidentyfikowane cos. Mianowicie zwierze to zylo w moim kamienistym dnie. Dlugosc ciala ok. 8cm. Wygladalo jak zwykla dzdzownica ktora chodzi w czasie deszczu po chodnikach tylko cialo bylo bardzo splaszczone i zawieralo dziesiatki odnóży z prawej i lewej strony ciala. Z przodu na glowie widoczne jakby szczeki. Zwierze to znalazlem przypadkowo gdy pelzalo wsrod kamieni na dnie i dopelzlo do szyby. Pozniej zauwazylem ich wiecej a po czasie sie chyba rozmnozyly, bo spotkalem i male osobniki ok 2cm. Niestety po restarcie akwarium juz nigdy wiecej nie spotkalem czegos podobnego a jakiekolwiek opisy roznych nierybiastych niestety nie pasuja mi do tego czegos.

Wiec pytanie: czy ktos wie co to jest? Cheesy

http://wwwserwer.fm.interia.pl/cos.jpg

Tutaj mam dosyc smieszny ale wiernie oddajacy budowe tego stworzenia rysunek pomocniczy Cheesy
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2005, 12:55:05 »

widziałem cos podobnego ale to było na podwórku kiedy podniosłem kamień
było to żółto brązowe i duuuzo odnuży

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2005, 12:58:41 »

No wlasnie problem w tym, ze na dworze tez cos takiego widzialem, ale tylko podobne. W akwa bylo bardziej splaszczone. Pozatym skoro to cos podworkowe zylo na powietrzy i oddychalo powietrzem to niemozliwe, zeby moglo zyc w wodzie. Mysle ze to cos innego ale nie wiem co  :lol:
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2005, 13:21:08 »

jedno jest pewne
musiało to obrzydliwie wyglądać
no i rybom to nie szkodziło
i dno ci czysciło z opadłego żarcia

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2005, 14:19:57 »

Pierwsze co mi przyszło do głowy to jakiś gatunek wirka, ale to raczej wątpliwe chyba
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2005, 17:37:48 »

Przegladalem kiedys fotki akwariow morskich i widzialem podobne. Nazywaja to wieloszczet. Jednak nie wiem co to jest.

pozdrawiam
asmi
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2005, 18:44:04 »

Kiedys na jakiejs stronie o zakladaniu akwarium morskiego widzialem takie cos. Wyszlo to z tzw. zywej skaly bodajze przy czyszczeniu. W kazdym razie nie bylo to potrzebne w akwarium :wink: Moze przyniosles to np. z jakims piaskowcem lub innym kamieniem z rzeki lub jeziora.

Setka po starcie
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 08, 2005, 18:52:28 »

To wygladalo jakby splaszczyc zwykla dżdżownicę i miala ona setki odnozy po bokach ciala. Kamienie zwykle przed wlozeniem do akwa plucze i wyprazam w mikrofali wiec nie wiem czy to cos moglo to przezyc. Tylko raz mialem cos takiego (i to sporo osobnikow).  Nie wiem czy bylo to takie zle, bo zylo wylacznie w dnie i zjadalo resztki z niego  :?
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 09, 2005, 19:16:54 »

stawiam na stonoge SmileySmiley

Piwko sie leje i humorek dopisuje Cheesy:D

240- paletkarium:)
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 09, 2005, 19:45:55 »

Cheesy  co do stonogi to ona wyglada o wiele inaczej niz sie kazdemu zdaje Tongue Ona wyglada jak jakis żuczek bez glowy i wszystkie odnoza ma na spodniej stronie ciala Tongue

PS. milej zabawy  :wink:
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Maj 10, 2005, 15:29:43 »

A w dodatku jest to skorupiak i stu nóg nie ma - jakieś 16 o ile dobrze pamiętam :wink:
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 12, 2005, 19:48:10 »

To raczej jeden z wielu gatunków wodnych pierścienic. Może nawet wieloszczet, w każdym razie są one bardzo powszechne.
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2005, 23:51:13 »

Wlasnie przeczytalem w roznych miejscach o pierscienicach w zwiazku z ta odpowiedzia i z opisow tam podanych to raczej napewno jest ktoras z nich. Tylko nigdzie nie moge znalesc zdjec roznych gatunkow wiec jaki to dokladnie nie wiem.
Lestes
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 07, 2005, 13:03:09 »

Wg. Twojego rysunku jestem w zasadzie pewny ze to była nereida (nereis diversicolor)- gatunek wieloszczeta MORSKIEGO. Nie wiem czy masz słonowodne akwarium, ale jesli tak to mozesz byc pewny ze to była ona :]  Osiąga ona kilkanaście centymetrów długości.

64l - 2 gurami, 1mieczyk, sprzataczki -(tyle zostało po chorobie) jak cos zle to bardzo chetnie sie o tym dowiem!
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Sierpień 07, 2005, 13:37:12 »

Słuchajcie, słodkowodnych owadów i przeróżnych żyjątek jest tak wiele gatunków, że nawet nam się nie śni. Wystarczy, że pogrzebie się w gęstych wodnych zaroślach Smiley
A co dopiero w środowiskach tropikalnych! Może nawet to jakiś owad przywleczony z roślinami tropikalnymi (np. w postaci jaj).

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: