Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Jak zapakowac ślimaki do transportu by doszły żywe.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zapakowac ślimaki do transportu by doszły żywe.  (Przeczytany 7082 razy)
DawidK1
Zainteresowany
**

« : Lipiec 11, 2011, 21:34:00 »

Nie wiem czy to dobry dział ale załatwiłem sobie ślimaki ampularie tylko za daleko ode mnie i mam pytanie jak je zapakować i w co by doszły kurierem jest ich sporo. Jak je bezpiecznie wysłać bo ten co wysyła też nie wie jak najlepiej?

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2011, 09:39:29 »

Najlepiej tak żeby się o siebie nie obijały i żeby miały wilgotno.

się dowiedziałam: dorosłe sztuki w woreczku akwarystycznym z wodą i dopełnione tlenem. Takie do 1cm można wysłać w plastikowym pojemniczku - np na mocz, z wodą nalaną do 1/2  Smiley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2011, 12:28:36 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2011, 15:34:13 »

A czym lepiej poczta kurier? I te woreczki chyba do pudełka zapakować? A zamiast woreczków mogą być butelki plastikowe?

PYSZCZAK_2010
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 12, 2011, 17:18:33 »

witam,ja jak kupowałem,to gość przysłał ich w butelce plastikowej po wodzie,dojechały całe i zdrowe z drugiego końca Polski,paczka piorytet.

240l Malawi
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 12, 2011, 18:44:05 »

Przesyłka Ampularii to lekki kłopot...ponieważ.. one oddychają powietrzem atmosferycznym więc nie można wypełnić woreczka czy butelki "po brzegi" , należy zostawić miejsce na powietrze. Z kolei jeśli na poczcie się zorientują że w paczce jest płyn (bo będzie chlupało przy poruszaniu) i zechcą się przyczepić to mogą jej nie przyjąć...chyba że się zapłaci dodatkowo extra jak za przesyłki specjalne.. Tylko czy to się opłaci..kwestia indywidualna. 

A może najlepiej zrobić tak:
użyć butelki plastikowej, wody nalać bardzo niewiele, tylko tyle by ślimaki mogły się zmoczyć w razie potrzeby... resztę zostawić na powietrze. Butelkę w gazety owinąć by wygłuszyć pluski..włożyć w karton..i już. Powinno być ok.

DawidK1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 12, 2011, 20:33:39 »

Dobry pomysł z butelka i trochę wody tylko tych butelek kilka pewnie bo ślimaków jest dużo.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 12, 2011, 21:46:39 »

Na poczcie się nie czepiają - mnie się nie zdarzyło nigdy, ale jak by ktoś miał jakieś 'ale' to wystarczy powiedzieć, ze owszem - jest w środku płyn bo:
- wysyłam koledze odżywkę do włosów Tongue
- wysyłam roślinki akwariowe (przepisy o transporcie w szczególnych warunkach dotyczą zwierząt)
itp.

Na etykiecie składasz podpis, ze nie zawiera niebezpiecznych i wyłączonych z przewozu substancji, więc nie mogą odmówić przyjęcia. Trzeba oczywiście zadbać o to żeby się nic nie rozszczelniło w podróży, dlatego ja np pakuję krewetki w 2 woreczki akwarystyczne - każdy oddzielnie zawiązany 2 gumkami - a do tego jeszcze jakiś worek 'na wszelki wypadek' no i gazety/karton/styropian itp.

A poza tym, po co się bawić w pocztę polską i jakieś komplikacje i tłumaczenia, skoro UPS/DHL masz za 19,50 zł do 30 kg - bez tłumaczenia i dopytywania, kurier odbiera z domu nadawcy, jest u odbiorcy na następny dzień - opcja 'next day' to całe 21zł  Wink

www.wysylajtaniej.pl
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 12, 2011, 23:25:07 »

do mnie za dużo razy zwierzaki wysyłane kurierem dochodziły martwe, a 80% paczek z rzeczami uszkodzonych. / na poczcie 100% przesyłek do mnie żywych...a ode mnie 98% całych i żywych.. tak mi więc wyszło że omijam kurierów z daleka.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: