Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Ślady wyschniętej wody na szybie - czym usunąć?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ślady wyschniętej wody na szybie - czym usunąć?  (Przeczytany 8691 razy)
komanch
Zainteresowany
**

« : Lipiec 13, 2011, 19:46:40 »

Taki błahy problem, kilka dni temu polała mi się mała strużka wody z akwarium, nie byłol mnie kilka dni, woda wyschła i na zewnętrznej stronie szyby pozostał nieładny ślad, osad z kamienia. Myślałem, że normalnie bez problemu to wyczyszczę, ale się zdziwiłem   Shocked
Najpierw użyłem płynu w spryskiwaczu do czyszczenia szyb, później max silny niemiecki płyn, który używam do czyszczenia szklanej kabiny prysznicowej z kamienia, na koniec poszedł ocet spirytusowy. Szorowałem i nic  Sad
czym to cholerstwo usunąć?
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2011, 19:58:28 »

proponuje zeskrobać  Grin

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 13, 2011, 20:21:02 »

Dziwne, bo ocet rozpuszcza kamień, ale jeśli sie nie udało to spróbuj sokiem z cytryny, lub po prostu kwasek cytrynowy za 1zł kup i tym lej po gąbce i szoruj, efekt powinien być taki sam jak w czajniku z kamieniem Cheesy

komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2011, 20:26:52 »

Właśnie spróbowałem super mocnym proszkiem do rozpuszczania kamienia w czajniku, powiem tak, główne ślady strużki zniknęły, ale to starłem je już wcześniej poprzednimi detergentami, proszek z gorącą wodą do kamienia w czajniku też nie dał rady i nadal są denerwujące jakby krawędzie ścieżek którędy woda spłynęła sobie po szybie, takie jakby zarysy strużek  Sad  

edit: zdaje się, ze jedyne co może pomóc to Aquacid, tego jeszcze nie próbowałem
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2011, 21:03:50 wysłane przez komanch » Zapisane
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2011, 21:09:28 »

naprawde nie da się zeskrobać, zrób próbe np nożem jeśli nie masz skrobaka

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2011, 08:42:02 »

Uzyskałem info że da sie to zrobić żyletką zwykłą ( ale delliikkaattnniieeeeeeeee  Wink)

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 14, 2011, 09:31:47 »

Dokładnie żyletką, ale wcześniej taki zaciek trzeba jednak przetrzeć octem tak aby kamień był bardziej miękki. Tylko pionowe krótkie ruchy tą żyletką ponieważ nawet jakby powstały rysy to te pionowe są mniej widoczne od poziomych.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
komanch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2011, 13:31:20 »

Powiem szczerze, że najlepiej jak do tej pory poradził sobie z tym Aquacid, ale niestety nie do końca zeszło, kiedy wyschło - pod światło nadal widać ślady.
Będę musiał jeszcze raz zwilżyć do Aquacidem i do tego ..... żyletka.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: