Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: bart74 45l  (Przeczytany 5932 razy)
bart74
Zainteresowany
**

« : Lipiec 14, 2011, 23:16:06 »

oświetlenie 2x11W + odbłyśnik
filtr kaskada 400l/h, 3 wysokości filtracji, 2 gąbki i ceramika
termostat 50W

obsada
neon inessa 8
hokejówka amazońska 3
danio pręgowany 3
kirysek pstry 3
glonojad syjamski

flora
helecho sumatra
anubia nana golden
spathiphyllum wallisii
cabomba aquatic
ophiopogon kioto
anubias barteri
Cryptocoryne balansae

nawożenie
CO2, Planta Mint, koktail z makro i mikro (azot, fosfor, żelazo, miedź, cynk)

ph – 7
NH4 – 0
NO3 – 50
NO2 – 0,3
Fe – 0,05

« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2012, 22:53:57 wysłane przez bart74 » Zapisane

45l, danio,panda,neon, 26*C
kaskada 400l,2x11W,CO2,makro+micro
omoto5
pozdrawiam
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2011, 14:18:48 »

anubiasa masz w ziemi?? czy mi sie wydaje XD tlo sobie zrob. Kup czarny brystil i naklej stylu na szybe i bd git
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2011, 14:55:29 »

A do tej końcówki filtra przywiązał bym mech Cheesy, bo chyba mi wygląda na taki, którego nie da się przesunąć w bok, więc meszek ładnie by go przysłonił.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 15, 2011, 17:38:16 »

Wystrój Twoja sprawa więc nie komentuję.
Obsada zła-do zmiany.
Neon-od biedy mógłby zostać
Danio-ryba stadna, poza tym za mały zbiornik
Hokejówka-patrz wyżej
Kirysek-patrz wyżej
Glonojad- za mały zbiornik

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
bart74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 15, 2011, 22:24:35 »

anubiasa masz w ziemi??
częściowo, przysypałem korzonki a trzon w większości wystaje
A do tej końcówki filtra przywiązał bym mech Cheesy, bo chyba mi wygląda na taki, którego nie da się przesunąć w bok, więc meszek ładnie by go przysłonił.
można przesunąć, ale doszedłem po dwóch tygodniach że można bardziej opuścić końcówkę  Cheesy do samego dna i teraz zasysa z dołu, środka i z powierzchni, a mech jakoś mi nie pasuje... miałem wcześniej hawajski przywiązany do korzenia, ale ani się nie przyjął ani ładnie wyglądał i wszędzie go było pełno więc wywaliłem
Wystrój Twoja sprawa więc nie komentuję.
Obsada zła-do zmiany.
Neon-od biedy mógłby zostać
Danio-ryba stadna, poza tym za mały zbiornik
Hokejówka-patrz wyżej
Kirysek-patrz wyżej
Glonojad- za mały zbiornik
wiem że zbiornik mały ale po prostu nie mam miejsca na większy, a ryby wybierałem najmniejsze, jaką obsadę byś polecił poza krewetkami, żeby zapełnić wszystkie poziomy i żeby można na coś popatrzeć bez lupy  Cheesy, większość gatunków to ryby stadne, ale chyba nie od razu trzeba trzymać po 20, a i te stadne często odstają i pływają pojedyńczo. co do małych zbiorników, to jak widzę w niektórych sklepach jak trzymają po 30 ryb w 20L, to moje 45 jest dla nich jak jezioro  Cheesy  Obserwując moje ryby wszystko wygląda ok, nie zdychają, nie chorują, nie chowają się po kątach, mają apetyt, zdrowe płetwy i intensywne kolory, stolec też prawidłowy  Grin więc chyba źle im nie jest
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2011, 22:37:25 wysłane przez bart74 » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 15, 2011, 22:38:12 »

nikt nie powiedział, że powinniśmy naśladować złe rozwiązania ze sklepowych regałów. Szkoda męczyć ryb i tyle-dyskusja na ten temat chyba jest zbędna.
Bojownika możesz chyba wpuścić, bo widziałem tu na forum hodowcę trzymającego bojki w 25L i były tam zadowolone. Ładny bojownik sam sobą zapełni Ci wszystkie poziomy zbiornika Wink
Tu masz link do wątku z Jego zbiornikami, gdzie znajdziesz mnóstwo zdjęć nietuzinkowych bojowników:

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/yorki111-525l-160l-25l/

Pozdr

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2011, 22:41:10 »

Z obecnej obsady tylko neonki sie nadają. Co do kirysków to są mniejsze odmiany np. panda lub pigmej. Są jeszcze takie rybki jak microrazbora galaxy też nie duże rybki. Z tym jeziorem to lekka przesada 10 ryb u Ciebie to już jest niezły tłok więc powinnieneś skupic się ewentualnie na jednym bądź dwóch gatunkach i tyle.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Lipiec 16, 2011, 05:38:20 »

Z obecnej obsady tylko neonki sie nadają.
Moim zdaniem neony zdecydowanie się nie nadają.
Do takiego zbiorniczka podejdzie bojek, może jakiś harem mniejszych apisto, ale ławicowe ryby zdecydowanie odpadają.

wiem że zbiornik mały ale po prostu nie mam miejsca na większy, a ryby wybierałem najmniejsze, jaką obsadę byś polecił poza krewetkami, żeby zapełnić wszystkie poziomy i żeby można na coś popatrzeć bez lupy  Cheesy, większość gatunków to ryby stadne, ale chyba nie od razu trzeba trzymać po 20, a i te stadne często odstają i pływają pojedyńczo. co do małych zbiorników, to jak widzę w niektórych sklepach jak trzymają po 30 ryb w 20L, to moje 45 jest dla nich jak jezioro  Cheesy  Obserwując moje ryby wszystko wygląda ok, nie zdychają, nie chorują, nie chowają się po kątach, mają apetyt, zdrowe płetwy i intensywne kolory, stolec też prawidłowy  Grin więc chyba źle im nie jest
Od kiedy w zbiorniku trzeba zapełniać wszystkie poziomy i co to w ogóle znaczy "zapełnić wszystkie poziomy"?
Twoje akwarium istotnie, jest jeziorem, ale dla ślimaka.
Tłumaczenie "bo w sklepach  jest inaczej" jest iście królewskie - taki lek na całe zło, na tych wszystkich złych ludzi którzy zagieli parol na biednego "akwaryste" - bo u niego jest wszystko dobrze, a ryby nawet pływają więc o co im wszystkim chodzi, ja się na tym przecież znam, w sklepie powiedzieli, że mam dobrze, a tam się znają.

Uwielbiam ludzi którzy napchają wszystkiego co oddycha do małej szklaneczki i upierają się, że u nich jest wszystko super bo ryby pływają i nawet srają.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 16, 2011, 13:11:17 »

Uwielbiam ludzi którzy napchają wszystkiego co oddycha do małej szklaneczki i upierają się, że u nich jest wszystko super bo ryby pływają i nawet srają.

45l fajne masz szklanki

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 16, 2011, 14:12:54 »

45l fajne masz szklanki

Pić się chce Smiley

Sorka za OT-nie mogłem się powstrzymać

bart74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 31, 2011, 15:35:42 »

no więc pozmieniałem obsadę, wyleciał zbrojnik, kiryski pstre i danio, prawdę mówiąc dawno nie miałem tak czystej wody jak teraz,  zostały więc neonki, hokejówki i syjamski, którego chcę zamienić na 2-3 otoski i z 5 kirysków panda lub pigmejskich, wrzuciłem też łupinę kokosa jako dodatkowe schronienie i cały czas oś tam siedzi, na zmiany

« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2011, 15:56:18 wysłane przez bart74 » Zapisane

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 31, 2011, 17:28:36 »

Glonojad syjamski to fajna rybka ale oddaj go  ,bo urośnie wielki i będzie się tylko u ciebie męczył.
bart74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Lipiec 31, 2011, 17:57:57 »

już się dogadałem w sklepie, że jak przyjdą otoski to go wezmą. Fakt rybka super, bardzo aktywna i ładnie się prezentuje

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 31, 2011, 19:07:44 »

Bart, mam pytanie, ile dałeś za baniak ?

bart74
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 31, 2011, 19:10:51 »

45 euro, ze żwirkiem i lampą, używany i ok 150 osprzęt, ryby, rośliny, żarcie, chemia itp
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2011, 19:16:32 wysłane przez bart74 » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: