Witam, po przestudiowaniu kilku stron, wysłaniu masy maili, zakupu materiałów wziąłem się do tworzenia pokrywy z płyty ze spienionego PCV, tworzywo łatwe w obróbce, no może prócz przycinania, ale wszyscy, którzy to sprzedają przytną wam to na wymiar, więc co nam będzie potrzebne:
Jakieś 4 godziny wolnego czasu, elementy pokrywy, narzędzia: wkrętarka, obcążki, śrubokręt, śruby, nakrętki, klej (ja użyłem niewielkiej ilości butaprenu), wiertła, kable, uchwyty, nóż do tapet, marker, linijka i ekierka, kątownik (ja użyłem plastikowego 55X55X100 grubość 1mm), obyło się bez plastra, latających panienek itd
.
Po dopasowaniu na sucho wszystkich elementów, kleimy ze sobą kawałki boków, pomocne później przy wierceniu otworów i składaniu całości, następnie zabieramy się za wyznaczenie otworów,najlepiej zrobić to od razu i to wszystkie możliwe jakie nam przyjdą do głowy, następnie z kątownika odcinamy odcinki potrzebne nam do usztywnienia całej konstrukcji, ja użyłem 4 narożnych i 4 do złączenia góry z bokami:
Gdy już całość jest zmierzona i wyznaczone wiercimy otwory, wiertło do drewno wchodzi w pcv jak w masło, więc nie spocicie się (chyba, że wybierzecie ciepły duszny dzień na robienie pokrywy
)
Następnie zabieramy się do skręcania całości, należy zacząć od boków, bo i tak góra na końcu usztywni całość
całość powinna wyglądać tak:
należy pamiętać o wywierceniu otworów na uchwyty świetlówek zanim przykręcimy górę do całości (ja na szczęście pamiętałem)
Następnie przykręcamy uchwyty i wycinamy dziurę na filtr i kable, można od razu zrobić otwory wentylacyjne (ja sobie puki co darowałem, bo będę jeszcze maskował statecznik, a wkrętarka padła... ustrojstwo AFFF)
otwór na kable (musimy pamiętać, ile i jakiej grubości będzie szło kabli, ja mam 8 przewodów o świetlówek, wystarczyło 18mm średnicy
Później druga część pokrywy na zawiasach:
tu statecznik, będzie przykręcony i zamaskowany czymś ala nadbudówka, suma summarum, najcięższy element pokrywy
Całość od środka
cała pokrywa waży niewiele, pcv, to bardzo dobry materiał, ja akurat użyłem 5mm płyty, polecane są grubsze, ale to kwestia portfela, przy mojej bedę musiał dać jakąś poprzeczną belkę przy zawiasach, trochę góra się ugina, ale to kosmetyka, później trochę szpachli, ciemna okleina i będzie gotowe, ale to w kolejnym poście
Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem
Poprszę o wszelkie uwagi i opinie.