gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #15 : Lipiec 21, 2011, 10:07:29 » |
|
Wiesz.. w domu, w którym mieszkam bałam się te 200l postawić bo to ma 100 lat i gliniano-słomiane stropy Cholera wie czy się kiedyś nie przedrzemy do salonu teściów z rybami Sorry piterix - kończę już ten OT
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #16 : Lipiec 21, 2011, 11:13:44 » |
|
Piterix, Dobrze to wygląda. Sama ta przestrzeń i zróżnicowanie na takiej dużej długości to mega efekt. Ze skalarami fanie bo będą miały miejsca jak dojdzie do tarła.
Co to za ramka, którą zakładasz?
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #17 : Lipiec 21, 2011, 11:36:40 » |
|
Ramka wokół akwarium jakieś 3cm na szkle i jakieś 20 ponad - żeby: - ryby nie wyskakiwały (jescze żadna nie wyskoczyła... ale...) - światło nie raziło, - nie było widac łączenia tafli wody z szybą (kamienia na szkle).
Chciałem mieć duży baniak - 1500l, stanęło na 900l i jak przyszła szafka to wydawało się, że będzie ogromny, potem jak kleili szkoło - też, nawet jak zalewałem je puste wodą było jeszcze duże, ale teraz wydaje mi się małe i kombinuję jak rośliny poprzesadzać, żeby jeszcze kilka gatunków upchnąć... i żeby to jeszcze jakoś wyglądało. Prawa strona jest mniej oświetlona i tam jest plaża, na końcu plaży korzeń, którego nie widać - bo za słabe światlo, a na nim rosną anubiasy i oba zbrojniki chcą tam mieszkać - samo miejsce jest niemal skończone aranżacyjnie i wygląda jak czarne wody ;-). Z drugiej strony akwarium posadziłem nużańce i nie bardzo mi się to teraz podoba... rogatek wogóle mi w tym akwarium nie pasuje... tak samo jak jezierza - ale nie mogę się jeszcze pozbyć tych roślin bo mnie glony zjedzą ;-). No i jeszcze czekam aż żabienica wyrośnie z tyłu i zacieni kryptokoryny - bo wypadły dokładnie pod HQI 150w i trochę za mnocne jest to światło dla nich... Ogólnie niby wszystko było przezemnie dziesiątki razy przemyślane, od filtracji (wszystkie filtry i podmiana z jednej strony akwarium), poprzez ośiwtlenie i docelowe zarośnięcie... ale jak przyszło do realizacji to niektóre rzeczy mnie zaskakują - np. miałem troszkę wgłębki... i w ciągu kilku dni pokryła całą powierzchnię wody... powodując ładne wybarwienie i rośnięcie kryptokoryn, ale trawnik zamiast w szerz - poszedł w górę... Ponieważ w nowym mieszkaniu jeszcze nie mieszkam to trochę mi ciężko się tym baniakiem zajmować i go pilnować.
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec
HARDCORE 4 LIFE!
|
|
« Odpowiedz #18 : Lipiec 21, 2011, 11:43:05 » |
|
900l - małe. No chyba nie bardzo.
Ładnie się zapowiada.
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #19 : Lipiec 21, 2011, 12:21:12 » |
|
Ramka wokół akwarium jakieś 3cm na szkle i jakieś 20 ponad - żeby: - ryby nie wyskakiwały (jescze żadna nie wyskoczyła... ale...) - światło nie raziło, - nie było widac łączenia tafli wody z szybą (kamienia na szkle).
Chodziło mi o to z czego jest ta ramka?
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #20 : Lipiec 21, 2011, 13:04:52 » |
|
No właśnie jeszcze jej nie ma. Miała być z aluminium - ale sam materiał to podobno 500 PLN + robocizna + coś tam... więc chyba będzie robiona z pleksi/plexy... Tylko nie wiem kiedy bo facet z firmy reklamowej nie odbiera telefonow...
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #21 : Lipiec 21, 2011, 14:56:10 » |
|
Pietrix firma , która kleiła zbiornik jest z Twojej okolicy czy z kraju? Wolnymi krokami zbliża się moment w którym w moim domu stanie troszeczkę większy zbiornik o Twojego. Mam kosztorysy z paru firm, ale jeszcze się rozejrzeć nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
|
|
koyoo
Nowy
|
|
« Odpowiedz #22 : Lipiec 21, 2011, 16:39:15 » |
|
super akwarium , bardzo mi się podoba . Jeśli mogę spytać ile wyniosło Cię całe akwarium razem szafką ??
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
|
« Odpowiedz #23 : Lipiec 21, 2011, 16:57:16 » |
|
Pietrix firma , która kleiła zbiornik jest z Twojej okolicy czy z kraju? Wolnymi krokami zbliża się moment w którym w moim domu stanie troszeczkę większy zbiornik o Twojego. Mam kosztorysy z paru firm, ale jeszcze się rozejrzeć nie zaszkodzi. Ciekaw jestem jak namówiłeś drugą połowę , jak masz jakiś tajny sposób to się pochwal, ja nie mogę swojej namówić nawet na 300 :-/
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #24 : Lipiec 21, 2011, 17:16:59 » |
|
Pietrix firma , która kleiła zbiornik jest z Twojej okolicy czy z kraju? Wolnymi krokami zbliża się moment w którym w moim domu stanie troszeczkę większy zbiornik o Twojego. Mam kosztorysy z paru firm, ale jeszcze się rozejrzeć nie zaszkodzi. Ciekaw jestem jak namówiłeś drugą połowę , jak masz jakiś tajny sposób to się pochwal, ja nie mogę swojej namówić nawet na 300 :-/ Obecnie mieszkam w bloku. Po "awarii" 375L obiecałem żonie, że większy zbiornik stanie dopiero po przeprowadzce do wymarzonego domu. Tak się składa, że jestem w trakcie budowy i powoli, powoli wszystko zmierza ku końcowi . Już na etapie projektowania przyszły zbiornik został uwzględniony( doprowadzenie i odprowadzenie wody, wytrzymałość stropu itd). Widzisz więc, że nie mam tajnego sposoby. po prostu trzymam się "umowy' z żoną i tyle. Nie ma kontrargumentów, skoro zgodziła się wcześniej. Przepraszam autora za mały OT
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #25 : Lipiec 21, 2011, 18:40:12 » |
|
Ja się nie gniewam ;-). A to wcale nie jest taki OFF top miałem ten sam problem: http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/jak-przekonac-zone-do-kolejnego-akwarium-(450l)/45/Jak widać temat większego akwarium gościł w mojej głowie od dawna. I stanęło na tym - że kupuję większe mieszkanie - to będzie większe akwarium i żona zgodziłaby się na KAŻDY litraż... ale jeden z projektantów budynku już nie... a wszystko to wina tego dewelopera - bo jak kupowałem to mieszkanie to wybudowany był jedynie podziemny parking... i błagałem ich że dopłacę za zbrojenia, za dodatkowe słupy, wykupię dodatkowe metraże - ale oni - nie ma takiej konieczności, 3 metrowe akwarium na 80 cm na 80 cm może spokojnie stanąć... niczego nie trzeba wzmacniać itd... A po podpisaniu umowy, wpłacie zaliczek itd w rozmowie mówili nie ma problemu a oficjalnie na pisma odpowiadali 150 kg/m2 - czyli 5 cm baniaka... super... Firma która robiła zbiornik - szkarz z Gdyni z ulicy Świętojańskiej. Żaden inny (nawet duży zakład) nie chciał się tego podjąć i wszyscy odsyłali do niego - ponieważ transport takiego baniak z południa Polski, wraz z wniesieniem i zakwaterowaniem ludzi i dietami wychodził dużo drożej (mimo, że sam baniak taniej)... to zdecydowałem się na naszego szkarza. Koszty... wolałbym o tym nie pisać... zapłaciłem średnią cenę rynkową (jak sądzę) szkło 2 z kawałkiem, szafka 2 z kawałkiem i tyle Wam powiem... ale to niestety tylko wierzchołek góry lodowej.... A tak wogóle - KOSZMARNIE drogie są rośliny, nie kupowałem od kilku lat i ceny mnie powaliły - kupiłem na allegro zestaw 12 gatunków czerwonych roślin za 40 PLN - a wszystkiego było mniej niż w 1 koszyku sklepowym z czego większość w tak mizernym stanie, że szkoda gadać - mimo, że przesyłka szła niecałe 2 dni... całe szczęście, że miałem duużo roślin z poprzednich baniaków... a ja tak tanio sprzedawałem rośliny - porcja jak koszyk sklepowy heńka za 5 PLN... a teraz kupiłem 50 sadzonek za 20 zł i było tego mniej niż w moim 1 koszyku... Zresztą, nie ma to większego znaczenia - uważam, że rośliny są za drogie i tyle ;-)
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #26 : Lipiec 21, 2011, 18:44:50 » |
|
Edycja nie działa... emperor - to mój kolejny krok - budowa domu. A tam stanie dopiero akwarium . Zainspirowany doświadczeniami Kinga chcę mieć coś naprawdę wielkiego... ale to potrwa znacznie dłużej... najpierw trzeba zarobić... spłacić kredyt... itd... na emeryturze ?
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #27 : Lipiec 21, 2011, 18:55:24 » |
|
kupiłem na allegro zestaw 12 gatunków czerwonych roślin za 40 PLN - a wszystkiego było mniej niż w 1 koszyku sklepowym z czego większość w tak mizernym stanie, że szkoda gadać - mimo, że przesyłka szła niecałe 2 dni... całe szczęście, że miałem duużo roślin z poprzednich baniaków... a ja tak tanio sprzedawałem rośliny - porcja jak koszyk sklepowy heńka za 5 PLN... a teraz kupiłem 50 sadzonek za 20 zł i było tego mniej niż w moim 1 koszyku... Zresztą, nie ma to większego znaczenia - uważam, że rośliny są za drogie i tyle ;-)
A po co szukasz zielska na alledrogo skoro możesz znaleźć je tutaj?! Ja wczoraj wysłałem do jednago z forumowiczów paczkę z rotalą indicą, ludwigią repens i kilkoma innymi. Jak się okazało na poczcie, wysyłane rośliny ważyły 790g Samej rotali było tam z 150sadzonek. Kosztowało to adresata 11zł za przesyłkę. Ja nic nie chciałem, bo to zostało mi po przycince z której część wcześniej sprzedałem. Sprzedana paczka zresztą ważyła też coś pod kilogram i zawierała kilkadziesiąt koszyków sklepowych, a wziąłem za nią 25zł-bo tyle będą mnie kosztowały rośliny in-vitro do nowego zbiornika. Wystarczy się tu trochę rozejrzeć Jak będziesz potrzebował jeszcze jakiegoś zielska, to zapraszam pa PW. Pozdr
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #28 : Lipiec 21, 2011, 18:58:36 » |
|
Odnośnie roślin to od razu o Tobie Vento pomyślałem. Nie chciałem jednak robić "reklamy' bo już raz delikatnie zostałem zje....
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
|
« Odpowiedz #29 : Lipiec 21, 2011, 19:04:13 » |
|
Odnośnie roślin to od razu o Tobie Vento pomyślałem. Nie chciałem jednak robić "reklamy' bo już raz delikatnie zostałem zje.... Nie zostałeś zje... tylko z uśmiechem uświadomiony o możliwej szkodliwości takich działań Ale nauczyłem się już filtrować wiadomości PW od naprawdę potrzebujących od tych pisanych przez zwykłych cwaniaczków, więc śmiało-reklamę możesz mi robić
|
|
|
|
|
|
|
|