Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Książka godna polecenia?!  (Przeczytany 2214 razy)
Moniu
Nowy
*

« : Maj 11, 2005, 16:20:04 »

Witam! Chcę kupić książkę o rybkach akwariowych. Chodzi mi głównie o leksykon ryb, który zawierałby opisy gatunków, wymagania i fotografie bo z urządzeniem i utrzymaniem akwarium nie mam problemów. Cool  Może macie jakies sprawdzone pozycje, które moglibyście zarekomendować?? Byłbym wdzięczny, pozdrawiam :lol:  :wink:

sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2005, 19:24:18 »

Moją pierwszą książką było "Ty i Twoje akwarium" Dicka Millsa, ale natrafiłem tam na kilka niejasności - np. rozród neonów był określony jako "umiarkowanie łatwy" :?
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2005, 21:55:08 »

Kilka razy widziałem w księgarniach encyklopedię ryb akwariowych, niestety nie pamiętam autorów, ale wyglądała ciekawie.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Moniu
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2005, 22:04:04 »

O Dicku Millsie słyszałem. Ma nawet jedną ciekawą książkę, nad której kupnem sie zastanawiam. Ale wciąż nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie. :cry: To dodam jeszcze jedno: Skąd Wy czerpiecie wiedzę na temat ryb akwariowych (oprócz tego forum rzecz jasna) :lol:  Cheesy

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2005, 22:31:57 »

Przede wszystkim z własnych błędów i doświadczenia Wink
Moniu
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2005, 22:45:01 »

Ooo to tak. Tylko jak najmniej tych błędów robić? :roll:  Tak sobie przeglądam te forum i wiele ciekawych informacji można tu znaleźć. Suuuper! Chyba dalej nie trzeba szukać. :twisted:

rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2005, 22:56:51 »

IMO nie ma na rynku wydawniczym takiej pozycji dotyczącej podstaw akwarystyki, która byłaby lepsza, dokładniejsza i rzetelniejsza niż zasoby Internetu... czegokolwiek szukasz - znajdziesz to w zasobach sieci. Są bazy ryb, są kompendia wiedzy dla początkujących, są liczne fora itp...
zastanowiłbym się jedynie nad kupnem porządnego atlasu rybek akwariowych - a i to tylko w przypadku nadmiaru gotówki Smiley

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Moniu
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2005, 23:52:31 »

Rob właśnie o to mi chodzi. Tylko który wybrać? Wybór jest spory a cena też niemała. :roll:

piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 16, 2005, 17:58:12 »

Polecam "żółty" Atlas ryb akwariowych, Vogta i Kahla, cena dość znośna (ok. 70pl) i opisy raczej poprawne bez większych wpadek, sporo zdjęć, polecam.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #9 : Maj 16, 2005, 19:27:40 »

jakiś czas temu zakupiłem 2tomowe opracowanie Sieniawskiego dotyczące pielęgnic amerykańskich. bardzo ciekawa pozycja z opisami warunków, potrzeb, problemów i chorób spotykanych w poszczgólnych gatunkach... polecam.

gg:1384140
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: