Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Reaktywacja 25L-kamieniste zbocze z płożącymi się korzeniami
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Reaktywacja 25L-kamieniste zbocze z płożącymi się korzeniami  (Przeczytany 9947 razy)
vento
Super aktywny

« : Sierpień 14, 2011, 15:05:47 »

Niespodziewanie dostałem dziś wolne z pracy Wink Brak planów na spędzenie dnia, porządne odespanie, kawka papierosek... i co dalej?! Jak to co, załóżmy akwarium  Cool

Po likwidacji dwóch zbiorników 25L, jednego nieszczelnego i jednego z nieudaną aranżacją, zostało mi sporo sprzętu i dodatków. Szkło jest, kilka filtrów kaskadowych, gąbki, wkłady, podłoże (zarówno granulat jak bazalt i kwarc), miska roślin, oświetlenie, kilka korzeni i dwie wielkie skrzynki z kamieniami. Stoi i się kurzy.
Moja Ukochana, odkąd nabrała przekonania do akwarystyki, zarzeka się, że zaaranżuje kolejny zbiornik, jednak strasznie odkłada to w czasie. Postanowiłem więc sam się tym zająć. Szkoda marnować szkiełko Wink
Oto efekt dzisiejszej nudy:

Jeśli nic się nie zmieni, zbiornik wystartuje na używanej pół roku Amazonii połączonej z niewielką dosypką nowej, oświetleniu 11W by AquaEl, dwóch filtrach kaskadowych dalekowschodniej produkcji HBL-501. Roślinność-niewielkie szczepki microsoriów, mchy i może trochę eleocharisa między kamieniami i korzeniami. Brak trawnika na wolnej przestrzeni pozostawi miejsce na "wybieg dla krewetek, które tu zamieszkają. Kłębowisko korzeni przy lewym górnym rogu jest zamierzone i może uda mi się wreszcie zrealizować pomysł obsadzenia jakimś emersem. Spora nadfiltracja, żyzne podłoże i niewielkie oświetlenie powinny zaowocować zbiornikiem wymagającym minimum obsługi.

Co o tym sądzicie? Może coś zmienić, dołożyć, odjąć?
Liczę na Wasze komentarze i pomoc!
Pozdrawiam

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2011, 15:13:16 »

Czy żwir na dnie nie jest za duży ?  ogólnie ładnie... Podoba mi się, nie widziałem nigdy takiego połączenia, kamieni i korzeni.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2011, 15:20:58 »

żwir na dnie, jak i sam zbiornik są tylko jako elementy próbne. Docelowo na dnie będzie drobny granulat a cały aranż wskoczy do zbiornika prostego 40x25x25

3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2011, 16:34:36 »

bardzo ładnie się komponuje, już widzę tutaj te mchy i bawiące się na nich krewetki Smiley czekam na efekt finalny Smiley

Betta splendens
Betta unimaculata
MatiKaj
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2011, 18:09:35 »

No cóż. Aranzacja świetna. Wszystko bardzo mi się podoba. Pomysł połączenia kamieni i korzeni, przynajmniej wg mnie  świetny. Czekam na dalsze efekty.
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 14, 2011, 20:37:28 »

Vento zabieraj się do roboty bo nie mogę się doczekać efektu końcowego. Może ta bańka będzie inspiracją dla  mojej 25 w której chce coś zmienić
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2011, 21:08:34 »

Nie za dużo tych kamulców z jednej strony, nie wiem jak wpłynie to na wytrzymałośc bańki.
Czy one są tylko poukładane?, czy posklejane czymś?

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2011, 22:02:35 »

Nie za dużo tych kamulców z jednej strony, nie wiem jak wpłynie to na wytrzymałośc bańki.

Jeśli pytasz tylko o kwestię wytrzymałości szkła, to nie będzie z tym problemu. Na dnie jest dość gruby styropian. Widziałem już cięższe konstrukcje Smiley

Czy one są tylko poukładane?, czy posklejane czymś?

Poukładane, ale stabilne W taki sam sposób układałem kamienie w 54L:
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/nowy-zbiornik-60x30x30/15/

Przestrzenie między nimi wypełnione są podłożem, więc nic nie ma prawa się osunąć.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2011, 22:52:08 »

Vento Wink podoba mi się, ale...  Roll Eyes ale... może spróbujesz ambitniej  Cheesy bo co ciekawe im mniejsze szkło tym fajniejsze można dziwa tworzyć jeśli ma się taką wyobraźnię jak np. Ty  Good !
może zaproponujesz jeszcze jakiś układ ?

Chyba, że Cię ten kosztował zbyt dużo czasu i energii Wink

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2011, 23:33:51 »

mało ambitnie? Dlaczego tak uważasz? Kombinuję zbiorniczek z mało wymagającymi roślinami, którego nie będę musiał za dużo pilnować, bo wystarczająco mam już roboty przy dwóch większych akwariach, a który będzie cieszył oko i będzie czymś nowym.
Jakiekolwiek sugestie są miło widziane, więc wal śmiało Smiley

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 15, 2011, 06:56:08 »

Jakiekolwiek sugestie są miło widziane, więc wal śmiało Smiley

proponuję wlać wodę bo czegoś brakuje...  Wink

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Sierpień 15, 2011, 09:23:48 »

Dobraf ma racje Wink, wody brakuje najbardziej Cheesy.

A co do Hardscape'u to miałem na myśli to, że gdyby nie korzenie to układ byłby bardzo podobny do 54 Wink

Z określeniem mało ambitny z leksza przegiąłem Tongue, ale to tylko dla tego, że jestem na 100%.... BA na 200% przekonany, że gdy się za coś zaweźmiesz przy dobrej kawie, czy piwku, czy też innym dobrym trunku i nieco nad tym rozmyślisz to wychodzą z pod twojej ręki prawdziwe cacka.

Małe mcharium z plażą Było wprost genialne moim zdaniem choć jak baniak powstał to nie było tego tak widać jak później Wink, często zerkam na nie gdy biorę się za nowy pomysł, czy to u mnie czy u kolegi, gdzie bym nie robił baniaka  Good !

I chciał bym cię zmotywować do tego byś wyczarował właśnie kolejną taką perełkę Cheesy

Być może okaże się nią ta 54 Wink albo owa 25-tka i być może przy nakładzie pracy, rodziny, przyjaciół, spotkań oraz wielu innych ludzi już po prostu zaczyna brakować czasu na perełki, gdyż faktycznie wymagają one uwagi ale Nie popuszczę i będę strajkować, bojkotować, puki nie zobaczę kolejnej perełki  Good !

Reasumując, jeśli ten Hardscape ma być ową perełką, to proszę zaskocz mnie miło i i rób po prostu swoje i mną się nie przejmuj, tak sobie gadam Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 09:26:26 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Sierpień 15, 2011, 09:51:30 »

Będą tam jakieś rośliny? Zapewne tak.
Chciałbym zobaczyć jak poradziłbyś sobie z aranżem bez roślin.
Podobną aranżacje zbiornika już prezentowałeś, chyba w 50l.
Jest fajnie, ale widząc Twoje zacięcie i pomysłowość, mógłbyś zrobić z tego prawdziwe cudo.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Sierpień 15, 2011, 12:29:14 »

Będą tam jakieś rośliny? Zapewne tak.
Chciałbym zobaczyć jak poradziłbyś sobie z aranżem bez roślin.
Podobną aranżacje zbiornika już prezentowałeś, chyba w 50l.
Jest fajnie, ale widząc Twoje zacięcie i pomysłowość, mógłbyś zrobić z tego prawdziwe cudo.

Roślinność-niewielkie szczepki microsoriów, mchy i może trochę eleocharisa między kamieniami i korzeniami. Brak trawnika na wolnej przestrzeni pozostawi miejsce na "wybieg dla krewetek, które tu zamieszkają. Kłębowisko korzeni przy lewym górnym rogu jest zamierzone i może uda mi się wreszcie zrealizować pomysł obsadzenia jakimś emersem.

Moje pierwsze akwarium bez łodygowców, więc to już jakiś postęp w kierunku "odrośliniania" Smiley

Myślałem wcześniej o zagospodarowaniu tego zbiorniczka na iwagumi, ale w tym stylu już wszystko co było do pokazania, zostało pokazane przez wielbicieli japońskich ogrodów. Zresztą kupa przy tym roboty, no i światła mam tu za mało. Pokombinuję jeszcze z układem kamieni-tych mam jeszcze mnóstwo, jednak korzenie muszą pozostać te które są, bo budżet domowy nie przewiduje już żadnych wydatków na akwaria w tym i kolejnym miesiącu Tongue Wiem, że mógłbym poszukać jakiś gnatów, ale o ile polowanie na kamienie wychodzi mi dobrze, to do leżących na glebie korzeni nie mam szczęścia. Hard może faktycznie ulegnie jeszcze zmianom, ale założenie pozostanie-bezobsługowe mcharium.

EDIT:

Wygrzebałem fotę zbiornika, który swojego czasu też mocno chodził mi po głowie. Autor cytowanego wątku zastrzegł wykorzystywanie zawartych w nim zdjęć bez Jego zgody, więc umieszczam cały link:

http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/galerie/fotorelacje-akwarystyczne/fotorelacja-z-wizyty-w-sklepie-roslinyakwariowepl-w-krakowie.html

Chodzi mi o akwarium na fotce pod zdjęciem "wąsacza z japońskim atlasem roślin". Przy następnej okazji (czyt.wolnym dniu) pokombinuję z posiadanymi materiałami, żeby zrobić coś na ten kształt, oczywiście modyfikując kompozycję na własne potrzeby. Jeśli coś z tego wyjdzie, wrzucę fotki. Może pomożecie mi w wyborze najciekawszego pomysłu do tego zbiornika Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2011, 15:01:45 wysłane przez vento » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #14 : Sierpień 15, 2011, 20:20:03 »

Tak jak napisałem wczesniej. Aranż który tu zaprezentowałeś już w Twoim wykonaniu był.
Moim zdaniem, mając to czym obecnie dysponujesz, czyli kamienie i korzenie, można wyczarować coś naprawdę pięknego.
Ewentualnie, tak jak napisałeś, jakiś delikatny, zielony akcent.

Czekam z niecierpliwością na to co wyczarujesz, magiku Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: