Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Problem z wodą w akwarium :(
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z wodą w akwarium :(  (Przeczytany 12101 razy)
Alkmene
Nowy
*

« : Maj 13, 2005, 08:39:41 »

Witam, jestem nowym uzytkownikiem tego forum i jak zwykle bywa w przypadku "nowych" mam problem i poprosiłabym doświadczonych uzytkowników akwariów o pomoc:

Cos dziwnego dzieje się z wodą w akwarium. Mam go od listopada a ten problem pojawił się 2 miesiąca temu.
Woda w akwarium jest mętna... tak jakby były w niej jakies drobniusieńkie pyłki. 2 maja zmieniałam wodę i po kilku dniach znowu to się pojawiło
Przed zmianą wody (własnie jakieś 2 miesiące temu) dolewałam raz na tydzień preparat z żelazem dla roślin, przy zmianie wody tez to dodałam... Zastanawiam sie czy to jest przyczyna.

I teraz pytanie; Co jest przyczyną złego stanu wody w akwarium? Czy to ten płyn do roślin czy stary wkład do filtra?

bardzo proszę o pomoc  

Dodatowe informacje
- Akwarium 64l,
- ryby:
   - 8 małych molinezji
   - 3 duze molinezje
   - 15 gupików
   - 8 neonków
   - 3 platki
   - 2 glonojady

Filtr zewnętrzny AquaClear 200 - co tydzień myłam ten wkład. Od wczoraj wiem, ze nie powinnam  :oops:
Karmię je 2 razy dziennie - możliwe, że za dużo im sypie płatków  :roll:

Tak wyglądało wczoraj akwarium po wymianie wody 2 maja  Sad

Robert
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Maj 13, 2005, 14:37:27 »

Cytat: Alkmene

Wymieniasz całą wode czy podmieniasz tylko część :?:  Całej wody nie wolno nigdy wymieniać :!:
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 13, 2005, 16:51:06 »

ja tez tak mam po podmianach wody i pan w sklepie poradzil mi preparat "aqua-kali" Tropicala i mniej wiecej po dwuch dniach zchodzi to samo
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Maj 13, 2005, 17:44:36 »

jak na początkującego to i tak sobie dobrze radzisz w poruwnaniu do innych co niedość że przerybiają akwarium to jeszcze źle dobierają gatunki.
Przyczyną mętnej wody może być przekarmienie ryb. Jeśli dużo je karmisz opadłe resztki żarcia spadają na dno i sie psują. Powoduje to biologiczne zmętnienie wody

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 14, 2005, 00:00:23 »

Nie za duzo tych rybek?  :wink:  prawie 40 na 60 litrow. Raczej nie powoduje tego preparat z żelazem.  Za to sporo rybek i pokarmu pewnie tez.
Alkmene
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2005, 11:28:26 »

Cytat: Robert
Cytat: Alkmene

Wymieniasz całą wode czy podmieniasz tylko część :?:  Całej wody nie wolno nigdy wymieniać :!:

Wymieniłam całą wodę bo była mętna - myślałam, ze się poprawi, ale po dwóch tygodniach znowu jest taka sama Sad

Cytat: Beton
Nie za duzo tych rybek?  :wink:  prawie 40 na 60 litrow. Raczej nie powoduje tego preparat z żelazem.  Za to sporo rybek i pokarmu pewnie tez.

Ehhh... z tymi rybkami ... mam ich tyle tylko dlatego, że jak głupie romnażają mi się molinezje i gupiki.
Przy zakładaniu akwarium miałam:
- 3 molinezje
- 3 gupiki
- 8 neonków
- 3 platki

Wszystkie młode wrzucam do kotnika bo mi je filt wciaga i jak zauważę jakąś pojedyńczą sztukę to znaczy, że reszta jest w filtrze  :roll:

Cytat: Komandos
jak na początkującego to i tak sobie dobrze radzisz w poruwnaniu do innych co niedość że przerybiają akwarium to jeszcze źle dobierają gatunki.
Przyczyną mętnej wody może być przekarmienie ryb. Jeśli dużo je karmisz opadłe resztki żarcia spadają na dno i sie psują. Powoduje to biologiczne zmętnienie wody

Mhm... pewnie masz rację, że to wina pokarmu - a raczej przekarmienia rybek. Dziś mają głodówkę a jak tylko podejdę do akwarium to szaleją wszystkie przy powierzchni  :lol:

Czy mógbyś mi jeszcze napisać co ile powinno wymieniać się wkład do filtra AquaClear 200?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Maj 14, 2005, 20:43:56 »

Możesz zrobić im głodówke nawed na 3 dni  :wink: (ryby wytrzymują 2 tygodnie bez zarcia) i wcale im sie nic nie stanie. Albo dawaj im żywy pokarm.
Zapewne dajesz same płatki a one zmętniają wode. Wiem jak ci doradzić, kup sobie jakieś rybki przydenne. Kiryski lub piskorki albo może bocje (są bardzo ładne :wink: ) Albo gdzies tak z 5 zbrojników. Ja mam z przydennych same zbrojniki i swietnie mi czyszczą dno (i sie mnoża) tylko co sypne płatki to odrazu je wżerają a najlepjej lubią spirulinę Cheesy

Co do filtra to chodzi ci o czyszczenie czy całkowitą wymianę na nowy :?:

Jeśli masz problem taki że masz za dużo rybek to sprzedaj je do zoologicznego. A młodych nie odławiaj bo są bardzo dobrąkarmą dla ryb.
Skoro ci filtr małe rybki wciąga to musi chyba straszny sztorm w akwarium robić. Nie masz roślin zeby sie małe pochowały :?:  :?:

Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 14, 2005, 23:03:35 »

za małe akwa na bocje ale kiryski i glonojady to dobry pomysł! wyczyszcza dno i od razu bedzie lepiej. wklad do filtra w zaleznosci od zabrudzenia tak co 4 miesiace wypadałoby wymienic. jak wciaga narybek to zmniejsz moc filtra i zasadz roslinki. a nadmiar narybka mozna oddac do zoologicznego, bo pewnie zostawiac małych na pozarcie Ci szkoda;) ja gdybym zostawiał sobie cały narybek to miałbym z 80 molinezji. tak sie nie da, wiec cos wymysl:] a poza tym jak czesto robisz podmiany wody?? czyscisz filtr za kazda podmiana? i pamietaj ze woda na podmiane musi byc odstana.

60l- ogólne
220l-in progress
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 15, 2005, 00:32:57 »

Tak - najlepszym sposobem na czyszczenie dna w przerybionym akwarium jest dokupienie następnych ryb  :shock:  Zastanówcie się czasem co piszecie. Raczej należy zredukować obsadę, a co z pytaniami o odmulanie i podmiany ?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #9 : Maj 15, 2005, 09:51:57 »

przecież pisałem że nadmiar gupików sprzedać do zoologicznego.
czytaj uwarzniej

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 15, 2005, 10:05:05 »

Chodziło mi o wszystkie wypowiedzi, a nie tylko Twoją. Poza tym widzę tu błędne podejście - na glony najlepszy jest glonojad, a na czyszczenie dna coś dennego - tak nie można. Poza tym nie znam zoologicznego w mojej okolicy, który by przyjął gupiki Wink
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Maj 15, 2005, 10:12:19 »

to dziwne bo u mnie to w każdym wezmą

Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 15, 2005, 12:00:07 »

przeciez pytanie o podmiany i czyszczenie akwa padło. Tylko nie padla jeszcze odpowiedz. a co do oddawania ryb- zawsze znajdzie sie ktos chetny, trzeba tylko poszukac, niekoniecznie w okolicy;) a poza dokładnym wyczyszczeniem i odmuleniem dna najskuteczniejsze sa ryby denne, przy odpowiedniej obsadzie oczywiscie;)

60l- ogólne
220l-in progress
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2005, 12:10:53 »

witam.
wtrące swoje 3 grosze...

wspomniałaś, że używasz filtra AquaClear 200 - to mocny filtr i powinien bez problemu dawać sobie radę w takim małym baniaku... jakie masz tam wkłady? jak wygląda filtracja biologiczna w twoim akwa? napisałaś chyba, że nie jest ci obce pojęcie cyklu azotowego... zacznij dbać o równowagę biologiczną w baniaku a zakwit czy też zmętnienie wody zniknie! gwarantuję Smiley jeśli jesteś pewna, że syf w wodzie to jakiś zabrudzenie mechaniczne (drobinki pokarmu czy muł, brud) to ulokuj w filtrze watę perlonową (np. na samej górze filtra). użyj też opcji SZUKAJ, żeby zorientować się jakich wkładów do filtrów kaskadowych używają inni forumowicze. ja w swoim AquaEL FZN1 używam (od spodu) oryginalna gąbka (warstwa 4-5 cm) potem keramzyt a na wierzchu cienka warstwa waty perlonowej

ponawiam pytanie mdramskiego... czy odmulasz dno przy okazji podmian? nie masz dużo roślin więc nie powinno to być wielkim problemem... polecam odmulacz podłanczany do brzęczyka - wtedy możesz odmulać ile tylko chcesz - nie ma ograniczenia czasowego jak w przypadku odmulaczy, które jednocześnie spuszczają wodę z akwa Smiley
jak często i w jakich ilościach podmieniasz wodę? sugerowałbym podmianę 10-20 litrów tygodniowo - jeśli z kranu nie płynie żur to IMO woda nie musi być odstana (leję kranówkę bez skutków ubocznych - jednak zaznaczam, że może to być szkodliwe w niektórych przypadkach Smiley )

koniec końców uważam, ze przyczyną zmętnienia wody w akwa nie są żande nadmiary pokarmu czy inne duperele tylko niestabilnośc parametrów wody w baniaczku (związana z przerybieniem i brakiem równowagi biologicznej)

pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Alkmene
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Maj 16, 2005, 14:21:26 »

Cytat: Komandos
Możesz zrobić im głodówke nawed na 3 dni  :wink: (ryby wytrzymują 2 tygodnie bez zarcia) i wcale im sie nic nie stanie. Albo dawaj im żywy pokarm.
Zapewne dajesz same płatki a one zmętniają wode. Wiem jak ci doradzić, kup sobie jakieś rybki przydenne. Kiryski lub piskorki albo może bocje (są bardzo ładne :wink: ) Albo gdzies tak z 5 zbrojników. Ja mam z przydennych same zbrojniki i swietnie mi czyszczą dno (i sie mnoża) tylko co sypne płatki to odrazu je wżerają a najlepjej lubią spirulinę Cheesy

Co do filtra to chodzi ci o czyszczenie czy całkowitą wymianę na nowy :?:

Jeśli masz problem taki że masz za dużo rybek to sprzedaj je do zoologicznego. A młodych nie odławiaj bo są bardzo dobrąkarmą dla ryb.
Skoro ci filtr małe rybki wciąga to musi chyba straszny sztorm w akwarium robić. Nie masz roślin zeby sie małe pochowały :?:  :?:

Jeśli chodzi o filtr to mam na myśli całkowita wymiane wkładu, co do roślinek to mam dwie Cheesy Liściaste i trochę spore.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: