Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zestaw CO2  (Przeczytany 15937 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #30 : Sierpień 21, 2011, 15:47:07 »

Co do dyfuzora:
Ja zrobiłem sobie z filtra narurowego. Zaletytego rozwiązania to 100% rozpuszczalność co2, brak jakichkolwiek akcesoriow (spieki, kostki, drabinki) w zbiorniku.
Chodzi mi o taki dyfuzor:  http://sklep.roslinyakwariowe.pl/dyfuzor-przeplywowy-reaktor-16/22mm-p-12865.html

Tyle, że ja zrobiłem go sam i kosztował mnie około 50 PLN.

Dobry spiek też nie jest zły, ale pod warunkiem, że dobry. Ja spieku nie brałem bo nie lubię bąbelków w akwarium, wkurza mnie bąblowanie roślin, jeszcze tylko chmury co2 brakuje.

Pozdrawiam, R.
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Listopad 02, 2011, 18:13:56 »

Witam. Mam podobny problem, więc postanowiłem nie zakładać nowego wątku. Zdecydowałem się na zakup zestawu co2, no i chodzi o Wasze opinie na temat takiego zestawu: http://allegro.pl/ergo-pro-profesjonalny-zestaw-co2-kontroler-ph-i1909295080.html  Co o tym myślicie, czy warto wydawać tyle kasy na zestaw co2? Może to zbędny wydatek? Chodzi mi o to, żeby zestaw był w miarę "bezobsługowy", sporą część dnia nie ma mnie w domu, a swoim akwa mogę zająć się dopiero wieczorem, więc nie mogę stale monitorować parametrów wody, a ten zestaw wydaje się dawać taki komfort... Może ktoś użytkuje coś takiego? Mam jeszcze jedno pytanie, trochę nie w temacie, ale ta przy okazji, czym nawozicie, oprócz co2? Używacie jakiś "kompletnych" nawozów, które zawierają wszystkie niezbędne makro i mikroelementy?

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #32 : Listopad 11, 2011, 14:37:04 »

Jeżeli potrzebujesz komputera, to cena jest - że tak napiszę - normalna. Spróbowałbym jednak zagadać ze sprzedającym, żeby za tą kasę wysyłka była gratis.
oskarlelystad
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Listopad 11, 2011, 17:20:37 »

Co do dyfuzora:
Ja zrobiłem sobie z filtra narurowego. Zaletytego rozwiązania to 100% rozpuszczalność co2, brak jakichkolwiek akcesoriow (spieki, kostki, drabinki) w zbiorniku.
Chodzi mi o taki dyfuzor:  http://sklep.roslinyakwariowe.pl/dyfuzor-przeplywowy-reaktor-16/22mm-p-12865.html

Tyle, że ja zrobiłem go sam i kosztował mnie około 50 PLN.

Dobry spiek też nie jest zły, ale pod warunkiem, że dobry. Ja spieku nie brałem bo nie lubię bąbelków w akwarium, wkurza mnie bąblowanie roślin, jeszcze tylko chmury co2 brakuje.

Pozdrawiam, R.

Masz gdzies opis jak to zrobic?
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Listopad 11, 2011, 17:29:46 »

http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=20353&start=0

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #35 : Listopad 11, 2011, 18:18:01 »

Witam. Mam podobny problem, więc postanowiłem nie zakładać nowego wątku. Zdecydowałem się na zakup zestawu co2, no i chodzi o Wasze opinie na temat takiego zestawu: http://allegro.pl/ergo-pro-profesjonalny-zestaw-co2-kontroler-ph-i1909295080.html  Co o tym myślicie, czy warto wydawać tyle kasy na zestaw co2?
w życiu bym tyle nie dała za cały zestaw Wink mnie mój kosztował coś koło 300 zł kompletnie nowy z elektrozaworem i zaworkiem precyzyjnym - w konsekwencji nic przy nim nie robię bo wyłącznik czasowy pilnuje kiedy ma się włączyć a ja pilnuje tylko kiedy trzeba napełnić butlę:P

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #36 : Listopad 11, 2011, 19:25:22 »

Tolu. W zestawie przedstawionym przez skorpiona jest komputer pH. Nowy kosztuje 400zł, więc sumując z ceną Twojego... Smiley Ale i tak bym się targował. Cheesy
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #37 : Listopad 11, 2011, 19:29:11 »

Tola zwróć uwagę że sam chiński sterownik która gość wciska w tym zestawie kosztuje około 400zł

a Ty zapewne kupiłaś ze zwykłym timerem czasowym który kosztuje około 10 zł - więc za zestaw butla manometry zawory itp dałaś w sumie tyle samo czyli około 300-350zł bo tak kosztują na allegro pełno takich zestawów

poza tym tak naprawdę nie wiesz jakie PH występuje u Ciebie w akwarium i dozujesz na oko poprzez czasowe załączenia elektrozaworu, a wystarczy tylko dosadzić więcej roślin lub zmienić długość świecenia i już masz inne PH, nie mówiąc o niebezpieczeństwie związanym z tym że woda którą lejesz z kranu może zmienić KH bo akurat w wodociągach coś nakombinują i już żegnasz obsadę akwa Smiley

podawanie czasowe CO2 jest dobre w akwariach stricte roślinnych - jeśli chodzi o dekoracyjne to zawsze istnieje problem upilnowania tego wszystkiego ponieważ parametry ciągle się zmieniają chociażby ze wzrostem roślin po czasie, podawaniem sporej ilości nawozów czy też w przypadku sporej obsady rybnej

pozdrawiam

no kolego g_stanislaw byleś szybszy Smiley o 4 minuty

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #38 : Listopad 11, 2011, 19:55:01 »

No panowie, punkt dla was.... ale i tak zestaw ciut przy drogi no i pytanie czy ten komputer taki konieczny??  Grin

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #39 : Listopad 11, 2011, 20:11:24 »

Tola na to pytanie musisz sama odpowiedzieć

to jest trochę tak jak z ogrzewaniem domu, jedni palą węglem i drewnem, no i co jakiś czas muszą ruszyć du*ę aby podłożyć bo zimno nie mówiąc o przyniesieniu drewna lub węgla do kotłowni, a inni mają ogrzewanie gazowe schodzą raz na tydzień ustawić żądaną temperaturę i wracają do czytania gazet lub oglądania filmów - no niektórzy do zabawy przy akwarium Smiley

zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy obu rozwiązań podobnie jest ze sterownikami i automatyką akwarium, jak kogoś stać to wybierze wygodę jeśli nie to będzie wysuwał milion argumentów żeby przekonywać kogoś na swoje żeby inny nie miał lepiej - to takie polskie hobby, nie ważne ile mamy najgorsze jest to jak sąsiad ma więcej o to biada mu wtedy...

pozdrawiam

Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Marzec 17, 2012, 18:45:28 »

Na forum nie mogę uzyskać odpowiedzi na pytanie  ,,jaki zaworek precyzyjny warto kupić"
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #41 : Marzec 18, 2012, 08:11:33 »

Na forum nie mogę uzyskać odpowiedzi na pytanie  ,,jaki zaworek precyzyjny warto kupić"

proszę

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Marzec 21, 2012, 19:11:01 »

To ja jeszcze dodam do w/w aby wybierać z króćcami (na foto typ B) lub złączkami jak poniżej:

385 l - dyskowce
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: