Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetkowe Vian 25L  (Przeczytany 14895 razy)
VianEthel
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Październik 21, 2011, 14:53:09 »

Wiem, że mały, ale niestety nie mam możliwości bywać na giełdzie co tydzień, więc kupiłam już teraz. W najbliższym czasie planuję zmienić akwarium na 54l. Co do ilości otosków, to wiem, że trzeba mieć kilka, nie wiem natomiast ile najlepiej. Dodam, że na giełdzie sprzedają po 4 sztuki w worku, więc tyle kupiłam.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Październik 21, 2011, 17:08:38 »

No to w większym akwa 8 sztuk będzie już fajną ilością Smiley

VianEthel
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Październik 21, 2011, 17:10:27 »

Dzięki ducze za podpowiedź Smiley dołożyłam dziś do akwarium drugą lampkę aquaela (taka sama jak tak wcześniejsza) więc mam teraz 22W.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #48 : Październik 21, 2011, 17:30:45 »

Dzięki ducze za podpowiedź Smiley dołożyłam dziś do akwarium drugą lampkę aquaela (taka sama jak tak wcześniejsza) więc mam teraz 22W.
'

Tyle światła, jaki masz poziom co2 i reszty makro ?
VianEthel
Nowy
*

« Odpowiedz #49 : Październik 21, 2011, 17:33:20 »

Nie wiem jaki poziom. Mam bimrownie i EC. Nic więcej nie podaję.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #50 : Październik 21, 2011, 17:33:56 »

Nie wiem jaki poziom. Mam bimrownie i EC. Nic więcej nie podaję.

To ja bałbym się tyle świecić.
VianEthel
Nowy
*

« Odpowiedz #51 : Październik 21, 2011, 17:36:54 »

Z jakiego powodu? Jak coś będzie nie tak, to jedną zlikwiduję.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #52 : Październik 21, 2011, 17:41:39 »

Powód jest taki: przy niedoborach makro łatwo o glony - zwłaszcza przy dużym świetle. A pisałaś na gg, że rośliny już zielonymi plamami obchodzą. Druga sprawa: przy dużym świetle i brakach nawozowych rośliny potrafią się po prostu rozpuścić.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Październik 21, 2011, 20:58:40 »

Vian, trzeba było na mnie zwalić Tongue, to ja zasugerowałem dziś by dowaliła tę drugą lampkę, bo wygląda to jak półmrok z jedną lampką.
Co do braków macro, to możemy się zgadać i zawsze mogę coś macro odlać do słoiczka mi prawdę mówiąc schodzi ono najmniej .  Good !

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #54 : Październik 21, 2011, 21:42:47 »

Vian, trzeba było na mnie zwalić Tongue, to ja zasugerowałem dziś by dowaliła tę drugą lampkę, bo wygląda to jak półmrok z jedną lampką.
Co do braków macro, to możemy się zgadać i zawsze mogę coś macro odlać do słoiczka mi prawdę mówiąc schodzi ono najmniej .  Good !

Znam gościa który zbiornikom roślinnym robi mocne starty: full nawożenie od początku, światło na maksa i nie ma problemów.
Ja próbowałem tej metody i udawała się tylko gdy używałem roślin w dobrej kondycji.
Są bezpieczne wytyczne z narastajacym oświetleniem i nawożeniem w świeżych zbiornikach - po to, żeby mniej doświadczonych akwarystów nie sadzać na minę.
Można eksperymentować, jednak trzeba mieć pewną wiedzę, a przede wszsytkim kontrolę nad tym czego ile jest w wodzie. Vian pisała: EasyCarbo + co2, którego poziomu w wodzie nie kontroluje - to nie są dobre podstawy do odbiegania od standardowych zaleceń startowania zbiornika. Kolejna sprawa, że świeży zbiornik to nie 2 dniowy, ale 2 tygodniowy również.

Pozdrawiam, R.
VianEthel
Nowy
*

« Odpowiedz #55 : Październik 23, 2011, 17:16:20 »

No dobra już dajcie spokój z tymi nawozami. Zostaję przy jednej lampce na razie, kwestię drugiej muszę mocniej przemyśleć, bo nie chcę się kiedyś obudzić i mieć roślinek całych w glonach...
Jako  że znów jest niedziela nadeszła pora na aktualizację fotek.
Oto akwarium:

Wszelkie komentarze i rady mile widziane Smiley

VianEthel
Nowy
*

« Odpowiedz #56 : Październik 30, 2011, 17:24:18 »

Witam ponownie Smiley
W baniaczku zaszły małe zmiany ze względu na nowe roślinki od użytkownika Lucky, któremu dziękuję. Troszkę poprzesuwałam, niektóre zmieniły miejsce i oto efekt:

30.10.2011

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #57 : Październik 30, 2011, 17:28:02 »

no i pięknie! Teraz zostaw już wszystko w spokoju i poczekaj, aż rośliny się ukorzenią i zaczną rosnąć.
Powodzenia

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #58 : Październik 30, 2011, 18:14:45 »

To się nazywa 'iść w dobrym kierunku' Smiley Baniaczek coraz przyjemniejszy, ciekawe co wykombinujesz w tym większym Smiley
VianEthel
Nowy
*

« Odpowiedz #59 : Listopad 15, 2011, 19:19:32 »

I nadszedł czas na zmiany. To ostatnie zdjęcie tego baniaczka, stan na 15 listopada 2011 czyli dzień przed rewolucja. Cheesy
Jako że wtorek, to zebrałam się i pojechałam do drugiej części miasta na giełdę. Drogę powrotną odbyłam z nieporęcznym pakunkiem o wymiarach 60x30x30 (dodam tylko, że nie mam samochodu, więc musiałam się władować ze szkłem do autobusu. Ludzie dziwnie się patrzyli ale cóż... Smiley ) i Bogu dziękować udało mi się dowieźć w całości. Na jutro planuję ustawianie zbiorniczka, ale co z tego wyjdzie to jeszcze nie wiadomo, bo znając moje szczęście okaże się, że są inne sprawy do zrobienia najpierw. Tak więc fotka:
15.11.2011

Tylko kolory coś nie bardzo. Jakoś żółto wyszło....

A tak, zapomniałabym, 2 krewetki noszą jajka Cheesy
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2011, 19:21:16 wysłane przez VianEthel » Zapisane

Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: