Witam.
Około miesiąc temu zostałem właścicielem czterech sztuk paku. Z konieczności, a nie z chęci. Ryby te dostałem jako piranie, a że z akwarystyką, poza gupikami 15 lat temu, nie mam styczności to najpierw tydzień zeszło mi na odkrycie, że nie jest to pirania, a paku. Zacząłem szukać informacji na temat hodowli tych ryb i tu zaczęły się schody. Nie znam języków obcych, a wiadomości w języku polskim, na temat tych ryb są bardzo skąpe. Przez przypadek trafiłem na to forum gdzie trochę się dowiedziałem o tych rybach. Sporo informacji podała mi Xingu na pw. To wszystko co udało mi się zebrać oraz moje zaledwie miesięczne doświadczenie - już prawie dwumiesięczne
postaram się przedstawić poniżej. Może pomoże to komuś lub będzie przestrogą przed kupowaniem ryb, bez wcześniejszego, dokładnego przestudiowania odpowiedniej lektury.
Ryby dostałem w spadku wraz ze 112 litrowym akwarium (to nie jest żart). Obecnie największa ma około 20 cm długości. Założyłem już odpowiedni temat o chęci oddania tych rybek i jak tylko ktoś po nie przyjedzie to chętnie je oddam z pocałowaniem ręki, byleby miały lepiej niż u mnie.
Ale wracając do tematu.
Ryby te trzymam w temperaturze pokojowej, nie używam grzałki. Podobno miały grzałkę u wcześniejszego właściciela ale została ona rozłożona na czynniki pierwsze. Jest to prawdopodobne gdyż u mnie zjadły one około 1,5 cm szklanego termometru. Nie wiem jak to jest możliwe, ale szkła na dnie nie znalazłem (piasek 25 kg przesiałem przez sito). Akwarium musi być przykryte gdyż one nie tylko pływają lecz również próbują latać, kilkakrotnie słyszałem uderzenia w pokrywę. Dzieje się tak, gdy się wystraszą, są to bardzo płochliwe ryby, ale i wcześnie rano gdy zaczyna wstawać słońce, czyli około czwartej piątej. W akwarium nie mam pełno wody, jest zostawiony margines około 10 cm, gdyż jak tylko zaczynają się gonić to mimo pokrywy woda chlusta po całym pokoju. Ponieważ są to ryby płochliwe, zapewniłem im kryjówki w postaci korzeni. Mimo, iż korzenie te są duże i ciężkie to i tak ryby je przestawiają. Możecie zapomnieć o jakimkolwiek wystroju w małym akwarium, ryby i tak "umeblują" wszystko po swojemu, nie zwracają przy tym uwagi czy zostaną okaleczone. Nie lubią one dużego światła, muszą się do niego przyzwyczaić. Zaraz po włączeniu jest jedna wielka kotłowanina w akwarium i ukrywanie się za korzeniami. Uciekają też gdy tylko zbliżam się do akwarium. Gdy zaczyna się robić ciemno. Siadam wygodnie w fotelu i zaczynam obserwować. Po kilku minutach, gdy ryby się uspokoją zaczynają swój taniec. Dwie z nich zmieniają się przy wypływie strumienia wody i powietrza z filtra. Wygląda to jak zmiany podczas halowego wyścigu kolarskiego. Dwie większe zawieszają się przy kamieniu z napowietrzeniem i całe obchodzą pęcherzykami powietrza. Lub wszystkie cztery gonią się w koło akwarium lawirując miedzy korzeniami. Znowu odchodzę od tego co chcę napisać.
Podłoże i wystrój.
U mnie jest jasny piasek, ale chyba może być różne. Kamienie i korzenie warto pamiętać aby ozdoby i kryjówki nie było ostro zakończone.
Woda.
Nie wiem jakie są u mnie parametry. Nie sprawdzałem ich. Około dwa razy w tygodniu podmieniam około 34 l wody, woda kranowa odstana około 3 - 4 dni. Mam balon na wino 34l. Podmieniam wodę i zaraz nastawiam nową na kolejną podmianę. Częste podmiany spowodowane są zaglonieniem. Walczę z tym i mam nadzieję, że jeszcze w tym miesiącu uda mi się pokonać glony.
Rośliny.
Myślałem, że mogę zapomnieć o roślinach. Wszystko co wkładałem do akwarium zostawało zjedzone po 3 dniach. Przede wszystkim wszelkiego rodzaju trawki. Znalazłem jednak dwie rośliny, których paku nie rusza, nawet jak przez dwa dni nie dostanie jedzenia. Jedna posadzona w doniczce, jeszcze nie zidentyfikowana (chyba jest to Echinodorus) i jedna pływająca, a mianowicie Pistia. Mam nadzieję, że Pistia załatwi dwie sprawy:
1) glony
2) przyciemni akwarium
Pokarm.
To jest temat rzeka, a jeszcze miesiąc temu nie wiedziałem czym mam karmić te ryby.
Paku je wszystko. W naturze żywi się również odchodami ciepłokrwistych, przede wszystkim małp. Ponieważ są to ryby roślinożerne więc mięso daję im raz, czasem dwa razy w tygodniu. Dostają nieduże kawałki serca wołowego. Wcześniej mięso powinno być zamrożone aby je zmiękczyć. Mrożąc mięso rozrywamy komórki gdyż woda w nich zawarta po zamrożeniu zwiększa objętość (gdzieś to wyczytałem). Drugą bardzo ważną rzeczą jest to aby pozbyć się wszelkiego rodzaju białych błonek. Moje ryby tego nie jedzą i lata to później po akwarium. Pół biedy gdy to widać, bo można wtedy taką błonkę wyłowić, ale gdy się gdzieś ukryje zaczyna gnić i psuje wodę. Poza tym bez problemu wcinają pierś z kurczaka, dżdżownice, korci mnie aby sprawdzić jak będzie ze ślimakami. Moje paku nie chciały jeść leszcza i to mnie bardzo zdziwiło. Jeżeli chodzi o rośliny to moje rybki nie za bardzo przepadają za marchewką. Raz spróbowałem im ją dać to tylko trochę poskubały. Może był to za duży kawałek, spróbuję kiedyś jeszcze raz z mniejszym lub trochę ją podgotuję. Podobnie było z kalafiorem. Przysmakiem ich jest ogórek zielony i kukurydza (gotowana i z puszki). I teraz uwaga. Nie dawajcie kukurydzy razem z łupinką i nie dawajcie ogórka razem z pestkami. Na drugi dzień posiekane pestki ogórka i łupiny kukurydzy latają po całym akwarium. Filtr zapchany, a ja z siatką łowię to co wyszło z rybek. Poza tym jedzą cukinię, banana, winogrono bez skórki i pestki, sam miąższ z pomidora, bez pestek i skórki, żółtą fasolkę bez ziarenek, melon. Poskubią trochę czosnek, nie ruszają sałaty, nawet sparzonej. W internecie jest filmik jak paku je orzecha włoskiego
. Poza tym można im dawać wszelkiego rodzaju pokarm suchy dla ryb mięso i roślinożernych. Ja im daję 5 różnych pokarmów. Przyjmują go z dna, z tafli wody jak i ze środka akwarium. Można też karmić wszelkiego rodzaju mrożonkami dostępnymi w zoologicznym.
Obsada.
Paku jest rybą raczej spokojną, na siłę można ją trzymać z innymi rybami. Pierwszy właściciel miał z nimi zbrojniki niebieskie i gupiki. Przy odpowiednim karmieniu nie powinny nic zrobić innym rybom. Jednak zdarzało się, że w jedną noc połowa gupików zniknęła. Ja trzymam je same i ewentualnie gdyby nikt ich ode mnie nie wziął, a ja sprawię sobie większe akwarium to dołożę do nich zbrojnika niebieskiego.
Napowietrzanie.
Potrzebne jest intensywne napowietrzenie. U mnie chodzi napowietrzanie z filtra wewnętrznego oraz dodatkowo pompka z jednym kamieniem. Zastanawiam się nad dużą pompką i kurtyną napowietrzającą. Na noc wyłączam napowietrzanie (ryby są w sypialni). Rano często zdarza się, iż ryby łapią powietrze z tafli wody
. Bez napowietrzania akwarium jest około 6-7 godzin. Tę kwestię muszę jakoś rozwiązać aby miały napowietrzanie przez 24h.
Filtrowanie
Mam tylko jeden filtr wewnętrzny 1000, rozumiem, że jest to wydajność 1000l/h, ale nie jestem pewien. Jest on dość mocny, czyszczę go raz w tygodniu. Rano pływa trochę badziewia po dnie, jednak po włączeniu filtra, pół godziny i piasek jest czyściutki (nie dotyczy posiekanych pestek ogórka zielonego i posiekanych łupin od kukurydzy).
Ciekawostka, którą odkryłem.
Prawie całkowicie obgryziona płetwa grzbietowa paku oraz częściowo obgryziona płetwa ogonowa po dwóch tygodniach zaczyna odrastać i w przeciągu tygodnia regeneruje się w całkowicie. Ubarwienie ryb zależy od podłoża i oświetlenia i zmienia się dość szybko, kilka minut.
Bardzo proszę aby osoby, które znają się na hodowli tych ryb dopisały coś jeszcze. Mile widziane własne doświadczenia.
Proszę nie pisać, iż jestem sadystą. Doskonale wiem, że wymagania dla tych ryb to około 1000 litrów na jedną sztukę. Ja ich nie kupowałem i nie zamierzałem trzymać. Są u mnie tylko dlatego aby nie trafiły do jeziora. Jest ktoś chętny to z przyjemnością oddam, tylko aby znowu nie trafiły do "kotnika".
Xingu bardzo proszę abyś może opisała różnice pomiędzy młodymi paku a natterera dodając zdjęcia i zaznaczając różnice. Może ustrzeże to kilka osób przed pomyłkowym zakupem.
Oto moje ryby:
http://imageshack.us/photo/my-images/710/pakupac040.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/841/pakupac062.jpg/
http://www.youtube.com/watch?v=e2ox_kG9UNE&feature=mfu_channel&list=UL (Embedding disabled, limit reached)