Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Krewetka amano-wychowywanie młodych.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Krewetka amano-wychowywanie młodych.  (Przeczytany 6265 razy)
przemok96
Bywalec

« : Wrzesień 02, 2011, 20:47:49 »

Witam, dzisiaj zauważyłem, że moja krewetka amano ma jajeczka pod ogonem.
Jestem zielony w rozmnażaniu krewetek i nie wiem czy mi się opłaci i uda się je odchować :zamieszany:
Jak wiadomo rozpoczął się rok szkolny, a ja w tym roku będę miał egzaminy i nie wiem czy dam rade się nimi zajmować.
Znalazłem stronę z opisem rozmnażania
http://www.aquadesign.pl/artykuly_html/AAmanosbreeding.htm
Proszę o uwagi dotyczące tej strony, jak i porady nie opisane na niej.
Prosił bym o napisanie porad dotyczących jedzenia dla larw(jak przygotować?).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2011, 21:22:23 wysłane przez przemok96 » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2011, 21:02:36 »

ja robiłem dwa podejścia do odchowania larw Amano i to z pełnym zaangażowaniem. Niestety nic z tego nie wyszło. Na błędach nauczyłem się tyle, że tajemnica tkwi w odpowiednio zwiększanym, a później zmniejszanym zasoleniu wody, cyrkulacji i napowietrzania.

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2011, 21:24:20 »

A w artykule pisze, że przy zasoleniu 35ppt krewetki rozwijają się bardzo dobrze i nie trzeba ich przyzwyczajać ich do słonej wody tylko później odzwyczajać.

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 02, 2011, 22:25:10 »

Jest napisane*

A co do tematu, według mnie gra nie warta świeczki, skoro takiemu porządnemu akwaryście jak Vento się nie udało to wątpię, że Tobie się to uda . Smiley
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 03, 2011, 01:14:01 »

Jest napisane*

A co do tematu, według mnie gra nie warta świeczki, skoro takiemu porządnemu akwaryście jak Vento się nie udało to wątpię, że Tobie się to uda . Smiley

Nie przesadzaj z tym "porządnym". Zresztą każdy powinien próbować-zawsze to nowe doświadczenie, bez względu na efekt.

A w artykule pisze, że przy zasoleniu 35ppt krewetki rozwijają się bardzo dobrze i nie trzeba ich przyzwyczajać ich do słonej wody tylko później odzwyczajać.

35ppt zdaje egzamin jako startowe, jednak odsalanie trzeba przeprowadzać stopniowo, bo nagłego przejścia ze słonej na słodką wodę, larwy nie wytrzymują. Nie jest to tylko moim doświadczeniem-

Problem stanowiło u mnie też odparowywanie wody (kotnik był otwarty) i uzupełnianie jej odpowiednio zasoloną wodą. To samo w przypadku podmian. Sól droga jak cholera, więc i nieudane próby ciągnęły po portfelu. Karmienie i usuwanie resztek pokarmu to kolejna zagwozdka-łatwo sypać drożdże, ale sprzątać po nich to zupełnie inna sprawa. Generalnie wszystko na początku wydawało się proste, a problemów w trakcie wynikało milion...
Jednak jeśli jeszcze kiedyś będę miał wystarczająco czau i zapału, to znowu spróbuję-niewielu amatorom się to udaje, więc satysfakcja tym większa.
Podejmij walkę i zdaj relację. Powodzenia życzę!

margin
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 03, 2011, 08:17:34 »

Niektórym się udaje, ja nie mam niestety tyle cierpliwości, ale znajomy z innego forum rozmnaża z powodzeniem.
Może ten link Ci pomoże : http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=3405&highlight=rozmna%BFanie+amano

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 03, 2011, 14:20:54 »

No to może spróbuję je odchować Wink
Planuję je odchować w 25l z pokrywą i grzałką.
A teraz moje pytania:
-czy trzeba wymieniać wodę codziennie??
-czy w takim akwarium może być filtr(kameleon)??
-czy do zrobienia słonej wody mogę użyć soli jodowanej??
-jakie pokarmy podawać??

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 04, 2011, 12:31:55 »

odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz w artykule którego link podałem:

ad1. wodę wymieniasz w miarę zbierania się zanieczyszczeń z podawanego pokarmu-bywa tak,że trzeba to robić codziennie
ad2. lepiej nie, bo filtr łatwo może wciągnąć larwy. Do cyrkulacji użyj napowietrzacza, a rolę filtra będziesz pełnił sam podmieniając wodę
ad3. NIE! Trzeba zaopatrzyć się w specjalną sól morską do tego celu-taką jak do zasalania zbiorników morskich
ad4. drożdże piwowarskie, pokarmy zawiesinowe, pokarmy dla narybku-najlepiej rozetrzeć je jeszcze w moździerzu.

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 04, 2011, 20:35:38 »

A sól morska spożywcza jodowana nie może być xD?

Edit:
A filtr może być cały w pończochę owinięty??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2011, 13:53:19 wysłane przez przemok96 » Zapisane

Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 06, 2011, 13:03:00 »

A to czytałeś?
http://www.akwarium.net.pl/forum/nierybiaste/rozmnozylem-amano/

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 28, 2011, 19:02:27 »

No jutro ją chce do żłobka ze słodką wodą wrzucić.
W okolicy w zoologicznych nie było soli do morszczaków :/
Była tylko sól do wychowy artemi, nada się taka??
Gdzie we Wrocławiu od strony Psiego pola jest sklep z solą morską??

Edit:
Czy w sklepie belio dostanę dobrą sól do wychowu amano??

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 28, 2011, 21:19:35 »

zamów przez net (allegro) albo telefonicznie we wrocławskim sklepie TRZMIEL. Koszt dostawy zrównoważy Ci się z benzyną, jaką musiałbyś spalić jadąc z Psiego Pola na Nowy Dwór.

O ile wiem, Belio nie bardzo zajmuje się morszczakami, a Trzmiel właśnie w nich się specjalizuje.

Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 29, 2011, 13:20:04 »

Nada się tylko sól do morszczaków.
Skoro larwy się jeszcze nie wykluły to masz czas żeby zamówic z neta.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 01, 2011, 15:16:55 »

Larwy wykluły się w tym czasie kiedy pojechałem z rodziną na lotnisko i przy okazji kupiłem sól  Wściekły
Ale zauważyłem, że następnego dnia kolejna para jajek już jest zapłodniona i do tego jeszcze RC nosi jajeczka  Grin

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: