Glony...
Jako, że przez dłuższy czas (od początku) mam inwazje glonów, chyba zielenice, a do tego od pewnego czasu moje akwarium upiększane jest przez sinice :/ podjąłem decyzję o kolejnym restarcie :/. Obawiam się, że ziemię umieściłem pod zbyt cienką warstwą żwiru, do tego zmieniłem czas oświetlenia z 8 do 12h, brak jakiegokolwiek nawożenia, te błędy według mnie są przyczyną wyżej wymienionych sinic. Krótko po pojawieniu się sinic zacząłem stosować CO2, a w tym tygodniu zaopatrzyłem się w KNO3, rośliny w końcu zabrały się do życia z zadowalającym tempie ale... Ostatni nabytek para ramireza, okazała się parą samców ramireza, udało mi się po tygodniu wymienić jednego z samców na samiczkę, niestety po wpuszczeniu jej do akwarium zauważyłem, że na ciele ma białe kropki czyli ospa. Niestety nie posiadam zbiornika przejściowego, dlatego od razu wylądowała w głównym akwarium. Teraz całe akwarium przechodzi kwarantanne, temperatura podniesiona do 31 stopni oraz włączone napowietrzanie, a co za tym idzie wyłączenie CO2 :/, przypuszczam że pH wody ulegnie zmianie bez CO2 a sinice uderzą z jeszcze większą siłą. Przed kolejnym restartem muszę dopiąć wszystko na ostatni guzik, tak żeby był to juz ostatni restart, dlatego mam kilka pytań do ekspertów.
1. czy zbiornik i jego wyposażenie (filtr, grzałka, termometr itp.) muszę jakoś zdezynfekować w celu usunięcia sinic ?
2. chciałbym zrezygnować z ziemi pod żwirem, czy mogę zastąpić ją kulkami jbl ? a może zastosować coś innego? a może wystarczy sam żwir?
3. czy mogę użyć starej wody z mojego akwarium do przyspieszenia dojrzewania zbiornika ? (obawa przed sinicami...)
4. zakupiłem kno3 dawkowanie według kalkulatora, a co możecie powiedzieć o tym
http://www.aquariumplantfood.co.uk/fertilisers/dry-chemicals/dry-salts/chelated-trace-1.html Czy mogę podawać dawkę tygodniową przy podmianie wody, czy wskazane jest dawkowanie raz dziennie.
5. Po restarcie jak mam zacząć oświetlać ile godzin na początek, (1x25W + 1x18W + 1x8W + w tym tygodniu będzie dodatkowe 1x8W tak by doświetlić boki)
6. Po restarcie jak mam zacząć nawozić? do dyspozycji będzie CO2, kno3, oraz prawdopodobnie cudo z pkt. 4
Na początek to tyle pytań, proszę o poprowadzenie mnie jak małe dziecko za rękę, napiszcie co jeszcze muszę zrobić by było wszystko ok.
Z góry dziękuję