Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czarno-brązowe krewetki  (Przeczytany 5552 razy)
Anubis-RE
Super aktywny

« : Wrzesień 09, 2011, 14:01:09 »

Witam, krewetkomaniaków i wszystkich innych zainteresowanych.

Mam pytanie: czy ktoś z was ma u siebie krzyżówki RC+Babaulti w kolorze Czarno-Brązowym ? Cool

Ponieważ, jakiś czas temu kilkanaście krewetek powędrowało do baniaka ogólnego, wszystkie były w kolorach, które mnie nie satysfakcjonowały tj. przeźroczyste lub blade w odcieniach kolorystycznych.

Natomiast od kilku dni obserwuję, iż już co najmniej 2 szt są niemal całe czarne z kakaową-brązową krechą wzdłuż "pleców".
ładnie pływają po akwarium i nawet wychodzą na liście Echinodorusa, gdzie pływają ryby.

Zastanawia mnie w tym momencie jaki czynnik maił wpływ na tę zmianę kolorystyczną ?

- inne jedzenie ?
- obecność ryb ?
- brak mchu ?
- halogen, który wisi nad bańką zamiast świetlówek ?

czy inne czynniki?, a może wszystkie razem ? a może któreś czynniki można wykluczyć ?

jak uda mi się je cyknąć aparatem to wstawię fotki, ale coś ostatnio nie mogę ich uchwycić, gdyż szybko śmigają.

19ak82
Zainteresowany
**

KIELCE

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2011, 15:14:21 »

Może masz krewetki Babaulti odmiany Black Dwarf. Odmian babaulti jest naprawdę dużo.

http://www.novina.pl/art_odmianybb.html

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2011, 18:12:56 »

Zgadza się, opis barwy pasuje, ale one wcześniej przez dobre pół roku były zielone przeźroczyste, czasem różowe, a teraz czarne, jestem w szoku Cheesy

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2011, 00:40:13 »

masz sporo krewetek, które krzyżują się w niekontrolowanych parach, przekazując sobie różne geny. Może wyjść z tego jeszcze wiele kolorów których sie nie spodziewasz Wink

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2011, 09:07:12 »

A skoro zmieniły tak drastycznie kolory to znaczy, że jest im w ogólnym drastycznie lepiej Wink
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2011, 14:51:54 »

A skoro zmieniły tak drastycznie kolory to znaczy, że jest im w ogólnym drastycznie lepiej Wink

Hehe, czy tak drastycznie lepiej to nie wiem Cheesy tam ciągle żyją w ukryciu przed innymi stworzeniami, choć często przemykają po głównych liściach Smiley.
Wrzucę tam jeszcze kilka dla próby i zobaczę czy wszystkie będą czarne.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2011, 20:57:52 »

Przepraszam za kiepską jakość, ale ta strona akwarium, gdzie ona lubi przesiadywać jest ciężko dostępna z zewnątrz i aparat zapewne był w ciągłym ruchu zamiast na statywie.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2011, 21:25:52 »

rób selekcję i rozmnażaj te najciemniejsze!!! Ciekawe co z tego wyjdzie Smiley Przy następnej wizycie w Krakau piszę się na parkę!

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2011, 21:36:20 »

Za niedługo zabieram się za postawienie baniaka w pracy, jeśli do tego czasu nic jej nie zje to zrobię jak piszesz Cheesy

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 10, 2011, 21:41:28 »

U mnie też czasami pojawiają się takie czarnulki, to nic nadzwyczajnego w przypadku neocardini heteropody. Te krewetki które uważasz za babaulti to też pewnie zwykła neocardinia heteropoda.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 10, 2011, 21:43:23 »

A jaka jest zasadnicza różnica, bo nie wiem ?

EDIT:
przeglądając internet napotkalem na coś takiego:

Tylko, że moja ma nieco inny pas grzbietowy i płetwa ogonowa jest u mojej 2 kolorowa.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2011, 21:49:22 wysłane przez Anubis-RE » Zapisane

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 10, 2011, 21:50:06 »

Porównaj sobie w sieci zdjęcia prawdziwej babaulti, one mają trochę inny kształt. Na allegro można kupić niby babaulti ale tak na prawdę to są neocardinie o ubarwieniu wyjściowym.

przejrzyj watek z tego linku, masz tam odnosniki do róznic i odmiany heteropody o których tu piszesz Wink

http://www.fawa.pl/topics18/5935.htm?sid=4f8a0a98067f08906f5d9cd203b83378
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: