Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: bojek niby taka zwykła rybka...  (Przeczytany 11900 razy)
rafalkudlaty
Bywalec

« : Wrzesień 12, 2011, 18:03:13 »

właśnie natrafiłem na fajny filmik, przedstawiający jak niezwykły może być bojek. myślę, że jedna z najbardziej niedocenionych, a popularnych ryb. przecież można TAKIE zbiorniki zaprojektować z haremem bojka w roli głównej, że głowa mała, a i tak na ogół się ciśnie w kuli, ew. w małym szkle z plastikowymi roślinkami...

JONASZ
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2011, 18:13:05 »

Zgadzam się z tobą lecz te w sklepach zologicznych sprzedawanych w kubeczkach plastikowych  Cry Cry Wściekły nie są takie piękne jak te na filmie/fotach

35L Budowa od nowa
GG-9414752
E-mail jonasz.kocik@wp.pl
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2011, 18:20:07 »

kudlaty, ryba nie jest niedoceniona. Problemem jest to, że spopularyzowana została klasyczna niebieska i czerwona odmiana oraz "kundelki". Jest mało miejsc gdzie można kupić coś konkretnego. Mam wrażenie, że handel konkretnymi odmianami tego gatunku występuję praktycznie bez pośrednictwa sklepów. Ci co są w temacie wiedzą, że jest to ryba która barwami i kształtem płetw znacznie wyrasta ponad kubeczkowy stereotyp. Jest forum poświęcone tym rybom bojownik.pl. Nie wiem czy oprócz discusforum jest jeszcze jedno w polsce forum poświęcone tylko jednemu gatunkowi. Okazy które można zobaczyć u hodowców tego gatunku zapierają dech w piersiach. Na mnie odmiana dragon oraz wiele plakatów robi takie wrażenie.

Najlepsze co mi sie udało wyłapać przez rok czasu w sklepach w moim mieście to Gwidon:
http://akwarium.rodia.eu/betta/gwidon.jpg, który wygląda jak wypłosz Wink
A tak to same czerwone, niebieskie i losowe mieszańce ...... nuda.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 18:23:37 wysłane przez rodia » Zapisane
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2011, 18:53:35 »

niby się z Tobą rodia zgodzę ale z drugiej strony nie ma się co dziwić, przecież nikt z szanujących się hodowców nie odda małych za 3zł, po to by pan w sklepie wrzucił je do kubeczka!. w uk nie spotkałem się z "odmianą kubeczkową", bojki były prezentowane w normalnych zbiornikach z roślinnością i innymi rybami, no i wybór był dużo większy (chociaż wydaje mi się, że trudniej było dostać samiczki niż w Polsce).

3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 12, 2011, 20:30:36 »

jako maniak bojowników powiem, że są to jedne z najciekawszych ryb z jakimi miałem do czynienia, są nieprzewidywalne, piękne, majestatyczne... widziałem dużo ryb i naprawdę bojowniki są jednymi z najciekawszych, sam posiadam dzika odmianę Unimaculata, jest to 2 pokolenie akwariowe, prowadzę obserwację i są jeszcze ciekawsze niż Splendens

Gwidon piękny
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 20:32:31 wysłane przez 3runer » Zapisane

Betta splendens
Betta unimaculata
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2011, 22:04:13 »

3runer samczyki też są takie agresywne jak u splendens ?

Ja już od paru miesięcy poluje na ładnego bojka i nic, ale cierpliwie poluje dalej na perełkę  Cool
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 12, 2011, 22:14:02 »

U mnie w zoologu wzięli się za bojki Wink. Jeszcze pół roku temu można było dostać tylko te 'najzwyklejsze' okazy, niebieski, czerwone, czasem seledynowe. Teraz już widziałem tam kilka odmian barwnych CT i DubleTail'y 2 nawet były - gdybym nie miał już mojego CT to chyba bym się rzucił na te DT Tongue. Naprawdę, teraz postrzeganie bojowników jako wyjątkowych ryb zmienia się z miesiąca na miesiąc. lepiej zaczynają być traktowane, więcej się ich pojawia w sklepach Smiley.
3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 13, 2011, 06:03:34 »

3runer samczyki też są takie agresywne jak u splendens ?

Ja już od paru miesięcy poluje na ładnego bojka i nic, ale cierpliwie poluje dalej na perełkę  Cool

unimaculaty są bardzo pokojowe w odniesieniu do splendens, jedyna agresja z jaką się spotkałem to w stosunku do krewetek, ale tu chodziło o polowanie i posiłek, więc normalna sprawa, parka grucha sobie razem, pływa i nie sprawia problemów wychowawczych Tongue w 60l można trzymać 2 pary więc to ryba anielsko spokojna

Betta splendens
Betta unimaculata
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 13, 2011, 08:42:02 »

ja też miałem bojka w swoim pierwszym akwarium. chociaż taki zwykły, to i tak był piękny Smiley http://3832666.springnote.com/pages/7995758
3runner odchowujesz małe?? po jakim czasie młode syjamskiego trzeba izolować i jak wygląda tworzenie nowych odmian kolorystycznych, na poziomie amatorskim?? chodzi mi o takie śmieszne sprawy jak np. mam samca czerwonego, a samiczkę niebieską, jaki kolor potomstwa wyjdzie??

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 13, 2011, 12:25:32 »

rafalkudlaty to jest troche bardziej skomplikowane bo w gre wchodzi jeszcze ubarwienie dziadków, teoretycznie mozesz sie spodziewac czerwonych niebieskich, czerwononiebieskich i jakis mały odsetek innych kolorów.

3runer a samiec bojka z tych wspaniałych nie atakuje ci dzikusów?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 13, 2011, 13:53:27 »

ja też miałem bojka w swoim pierwszym akwarium. chociaż taki zwykły, to i tak był piękny Smiley http://3832666.springnote.com/pages/7995758
3runner odchowujesz małe?? po jakim czasie młode syjamskiego trzeba izolować i jak wygląda tworzenie nowych odmian kolorystycznych, na poziomie amatorskim?? chodzi mi o takie śmieszne sprawy jak np. mam samca czerwonego, a samiczkę niebieską, jaki kolor potomstwa wyjdzie??

Na początek przeczytaj:
TO, TO oraz TO

Pozdrawiam, R.
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 13, 2011, 14:27:50 »

właśnie o cuś takiego mi chodziło Smiley podziękował
mam wolną 112tkę (ew. obsada to: 1+4 bojek, 6 promieniaków białopłetwych, ok 20 bysktrzyków amandy i z 6-8 kirysków np. panda), 54l - jako tarlisko, 8l dla potomstwa - ew. 54l po tarle. coraz bardziej mi to chodzi po głowie, tylko kasowy problem jak zawsze.

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 13, 2011, 19:04:41 »

Z własnych doświadczeń wiem, że lepiej nie trzymać bojowników w haremach.. Jak się trafi na samca, który "się nie postawi" to samiczki troszke mu wleją. Chyba, że się trafi na samca, który stanowczo będzie dominował.
3runer
Zainteresowany
**

Grunt to Bunt

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 14, 2011, 09:05:19 »

co do haremów to mogę przestrzec, rybki powinny być młode, wtedy ustalanie hierarchii przebiega mniej gwałtownie, szczególnie jeśli np. samiec jest starszy, u mnie w 119l miałem na początku harem 1+2 potem doszła trzecia samiczka, która się postawiła w ciągu jednego dnia pożegnałem wszystkie rybki, tak walczyły ze sobą... mnie nie było w domu...

Betta splendens
Betta unimaculata
rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 14, 2011, 09:33:50 »

3runner zadziwiłeś mnie, szczerze Ci powiem... na bojownik pl normą dla haremu 1+3 jest ok 60l, myślałem że jeśli wrzucę do 112l 1+4 to będzie spokój... mimo wszystko spróbuję dobrać młode osobniki i zapewnić dużą liczbę kryjówek, rośliny nawodne, strefy przycienione, a jednak stworzyć harem, bo przecież to chyba wierniej oddaje warunki naturalne...

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: